Vi se nalazite ovde: Početna » Zdravlje » Borna kiselina – upotreba za lepotu i zdravlje

Borna kiselina – upotreba za lepotu i zdravlje

Borna kiselina – upotreba za lepotu i zdravlje 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Možda deluje čudno i neverovatno da se boraks, koji je nama uglavnom poznat kao sastojak u deterdžentima i sredstvima za dezinfekciju i insekticidima, može primenjivati i kao lek za mnoge zdravstvene tegobe, u vidu borne kiseline.

Ipak, naučna istraživanja širom sveta pokazala su da je ovaj zaboravljeni prirodni mineral izuzetno koristan za ljudsko zdravlje. Osim što se pokazao delotvornim u tretmanu nekih oboljenja, boraks se primenjuje i u kozmetici  zato što čisti kožu, leči iritacije i čini je lepom i zdravom.

Borna kiselina - upotreba za lepotu i zdravlje

loading...

Borna kiselina kao lek

Borna kiselina se nalazi u prirodi i nastaje isparavanjem ili taloženjem boraksa u reakciji sa kiselinama. Bor je hemijski element koji je važan u razvoju biljaka, a za ljudski organizam tek u određenoj meri. Međutim, u kombinaciji sa vodonikom i kiseonikom on se pretvara u brnu kiselinu, koja ima obilje korisnih svojstava i efikasno se primenjuje u raznim sferama života, u industriji i domaćinstvu, a sve više i u medicini. U homeopatskim tretmanima, boraks je odavno poznat kao delotvoran prirodni preparat.

Zagovornici lekovitih svojstava borne kiseline navode brojne pozitivne efekte preparata koji je sadržu u svom sastavu. Sam boraks ima dokazano dejstvo ubijanja patogenih organizama, a boraksna ili borna kiselina je veoma delotvorna u uništavanju virusa, gljivica i bakterije i poznata po snažnim antiseptičkim svojstvima. Ona se zbog toga koristi u proizvodnji raznih proizvoda za kućnu hemiju. Sastavni je deo preparata za kućnu higijenu, a posebno je korišćena u pripremi insekticida.

Iako zvuči neverovatno da se kiselina koja se upotrebljava za uništavanje insekata i dezinfekciju stana može koristiti i kao lek ili kozmetički tretman, istraživanja su dokazala da je upravo to slučaj. Njena korisna svojstva se mogu na dobar način primeniti i u lečenju i tretiranju različitih zdravstvenih tegoba i simptoma.

Za šta je dobra borna kiselina?

Borna kiselina ima dokazane beneficije u tretiranju nekih zdravstvenih stanja i kao lek.

Konjuktivitis i druge očne infekcije – Borna kiselina je jedina vrsta kiseline koja ima blagotvoran uticaj na zdravlje očiju. Koristi se za lečenje konjuktivitisa i drugih infekcija očiju. Upotrebljava se tako što se jedna kašičica borne kiseline u prahu rastvori u pola šolje sa slanom vodom ili fiziološkim rastvorom. Ovako dobijen rastvor se potom koristi za ispiranje očiu i veoma delotvorno ublažava i sprečava iritaciju i upalu.

Infekcije ušiju – Borna kiselina se može koristiti za ispiranje u slučaju upale ušiju. Pokazala se izvrsnom u lečenju raznih infekcija ušiju kako kaod ljudi, tako i dod kućnih ljubiaca. Odlična je i za čišćenje gljivica koje mogu da se razviju u ušima, na primer zbog vode tokom plivanja. Kod upaljenih ušiju preporučuje se korišćenje troprocentnog rastvora, a ispiranje se praktikuje dva puta dnevno.

Proširene vene – Borna kiselina može da ublaži neprijatne i bolne simptome proširenih vena. Primenjuje se u pripremi obloga od kupusa, koje olakašavaju tegobe. Potrebno je nekoliko listova ukiseljenog kupusa potopiti u troprocentni rastvor borne kiseline i ostaviti da odstoje oko tri sata. Listove kupusa nakon toga treba ocediti i koristiti dobijenu tekućinu kao umirujućui prirodni preparat kojim ćete natopiti obloge i tako smiriti obolela područja.

Artritis i osteoporoza  – Element bor, koji je glavni sastojak borne kiselinae, ima bitan učinak u regulaciji funkcije paratiroidne žlezde, a učestvuje i u apsorpciji kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Poznato je i da boraks utiče da se kalcijum iz organizma vraća u kosti i zube, što ima pozitivan efekat na ceo skeletni sistem, koji se na taj način podmlađuje i revitalizuje. Zbog toga je terapija bornom kiselinom korisna kod osoba koje pate od oboljenja poput artritisa i osteoporoze. Ovi pacijenti imaju manjak bora u organizmu, zbog čega dolazi i do deficita kalcijuma i slabljenja kostiju.

Gljivice na koži – Borna kiselina ima antiseptičko dejstvo i u dermatologiji se uspešno primenjuje u tretiranju različitih gljivičnih infekcija kože, kao što su kandidijaza i atletsko stopalo.

Otoci – Borna kiselina se primenjuje u tretiranju iritirane i otečene kože. Ona omekšava i opušta zategnutu upaljenu kožu i smiruje otoke. Osim toga, koristi se i kao tretman za ublažavanje ožiljaka.

Lečenje kondiloma – Borna kiselina se primenjuje i u tretmanu kondiloma. U ginekologiji se koristi troprocentni rastvor i primenjuje se u pripremi obloga za kondilome. Za obloge se koristi čista pamučna tkanina natopljena rastvorom i drži se na obolelim mestima po petnaestak minuta.

Borna kiselina u službi lepote

Borna kiselina ima prirodna antiseptička svojstva i zato se koristi i kao kozmetički preparat, koji čisti kožu lica od upala, iritacija, bubuljica i akni i čini je sjajnom, čistom, glatkom i zdravom.

Maska za čišćenje lica – Borna kiselina je sastavni deo u pripremi nekih umirujućih maski za lice, zato što dezinfikuje i neguje kožu. Za čišćenje lica se može pripremiti efikasna maska od gline u obliku praha, troprocentnog rastvora borne kiseline. Ova maska se nanosi na celo lice i vrat, uspešno otklanja i leči akne i bubuljice. Koristi se dva do tri puta nedeljno.

Neželjeni efekti borne kiseline

Neka istraživanja su zabeležila da različiti preparati koji sadrže boraks imaju toksičan efekat na malu decu, a naročiti bebe. Zbog toga se borna kiselina iz predstrožnosti ne upotrebljava u proizvodnju kozmetičkih preparata, kao što su šamponi, kupke, sapun, paste za zube i drugi proizvodi namenjeni najmlađima. Savetuje se opreznost ili potpuno isključivanje borne kiseline iz upotrebe, kada se radi o bebama i deci.

U Evropskoj uniji je zabranjena primena borne kiseline u kozmetičkim preparatima, jer su neke studije pokazale da ona ima moguća kancerogena svojstva. Druga istraživanja pak tvrde da je ona manje toksična od kuhinjske soli. Da li je u pitanju trik farmaceutske industrije ili stvarna opasnost, ne možemo sa sigurnoću znati. Delotvorni efekti borne kiseline su očigledni, no svakako bi je trebalo koristiti uz određenu doz opreza.

Sponzorisano sa weba:

loading...

Svideo Vam se ovaj tekst?

Popunite formu ispod da bi saznali još korisnih stvari i ostvarili mogućnost velikog popusta na naše proizvode:

Još zanimljivih tekstova: