Vi se nalazite ovde: Početna » Blog » Ne postoji ništa bolje: Dalaj Lamin recept za sreću potvrdila i nauka!

Ne postoji ništa bolje: Dalaj Lamin recept za sreću potvrdila i nauka!

I ranije studije su potvrdile da nas bogatstvo i moć ne čine srećnima, već je to sam proces traženja.

U svojoj knjizi “Umeće postizanja sreće” Dalaj Lama napisao je sledeće: “Moramo da naučimo kako da želimo ono što imamo i da se pomirimo s onim što nemamo kako bismo pronašli stabilnost i sreću”.

dalaj

loading...

A, sada je ove reči potvrdila nauka. Neurolog Jak Panskep tvrdi da je put ka sreći, a ne dolazak na cilj, ono što nas čini srećnima. Objasnio je kako ispunjenje naših želja neće izazvati dugotrajnu sreću.

Govoreći na TEDx-u, naveo je sedam primarnih emocija: radost, panika, briga, požuda, strah, bes i znatiželja, odnosno želja za traženjem nekog ili nečeg. Baš ova posljednja emocija, tvrdi Panskep, ključ je naše sreće.

Panskep tvrdi da je dopamin, hemijska supstanca u našem mozgu povezana sa zadovoljstvom, takođe povezan i sa instinktom traženja, i kako istražujemo i zahtevamo nove informacije, naš mozak oslobađa dopamin što dovodi do zadovoljstva.

“Video igre obično imaju dve opcije na kraju – izgubite ili pobedite. Ali, postoje i druge vrste igara koje možete igrati u nedogled. U njima se stalno nešto događaja, uvek imate nešto da se radi “, rekao je Džejson Silva, filozof i tvorac Jutjub serijala Šots ov Ejv.

Ova studije se slaže sa mnogim prethodnima koje su pokazale da nas bogatstvo i moć ne čine srećnima, već su za sreću zaslužni konstantno traženje i održavanje kvalitetnih odnosa.

izvor: stil kurir

Sponzorisano:

loading...

Svideo Vam se ovaj tekst?

Popunite formu ispod da bi saznali još korisnih stvari i ostvarili mogućnost velikog popusta na naše proizvode:

Još zanimljivih tekstova: