You are here: Home » Zdravlje » Andropauza, klimaks kod muškaraca – simptomi i lečenje

Andropauza, klimaks kod muškaraca – simptomi i lečenje

Iako mnogi misle da je klimaks karakterističan samo za žene, treba znati da i muškarci prolaze kroz istu životnu fazu. Andropauza je klimaks koji se javlja kod muškaraca kada uđu u zrele godine, odnosno između 45. i 65. godine života. Tegobe u andropauzi su slične tegobama u menopauzi kod žena, a muškarci ih obično pripisuju stresu ili starenju. Ipak, u pitanju je mnogo ozbiljniji proces koji sa sobom vuče određene promene u životu muškarca.

Naime, sa starenjem se smanjuje funkcija testisa i lučenje testosterona. Kod nekih muškaraca promene se dešavaju ranije, kod drugih znatno kasnije, nekada čak i u šezdesetoj godini. Koliko će se brzo razvijati ovaj sindrom zavisi najviše od načina života, stresa, pušenja i konzumacije alkohola. U ovom periodu muškarci dosta preispituju svoje sopstvene vrednosti, ciljeve i uspehe koje su postigli u životu, a ponekad se te promene u životu muškaraca tumače kao kriza srednjih godina.

Naziv ,,andropauza” potiče od grčkih reči andros, što znači muškarac, i pausis, što znači kraj. Andropauza se prvi put spominje u 18. veku, kao ,,bolest od koje muškarac može ozdraviti samo kada u njegov život uđe nova žena”. Od 20. veka slede detaljnija istraživanja ovog perioda u životu muškarca, a danas je andropauza nešto o čemu se otvoreno govori i što iza sebe ima naučnu podlogu i dokaze. Međutim, danas i pored toga mnogi veruju da muški klimaks ne postoji i da su andropauzu izmislile određene farmaceutske kompanije. Nešto više o muškom klimaksu, o njegovim uzrocima, simptomima i načinu lečenja, možete saznati u nastavku teksta.

Andropauza, klimaks kod muškaraca – simptomi i lečenje

Simptomi andropauze

Treba znati da testisi imaju dve funkcije, a to su sekretorna funkcija, koja podrazumeva proizvodnju testosterona, i reproduktivna funkcija, koja se odnosi na proizvodnju spermatozoida. U slučaju andropauze obe funkcije testisa prestaju sa radom. Smanjuje se količina testosterona i njihova pokretljivost. Testisi se slabije snabdevaju kiseonikom pa dolazi do razvoja simptoma. Simptomi andropauze se razvijaju sporije nego kod žena u menopauzi i manje su uočljivi. Zato mnogi i ne znaju da postoji muški klimaks.

Međutim, simptomi postaju vidljivi negde posle četrdesete godine života. Jedan od prvih simptoma muškog klimaksa je slabija seksualna želja i problemi sa potencijom. Muškarac tada nema čak ni seksualne misli, psihički je opterećen i u to vreme najčešće dolazi do bračnih svađa. U nekim slučajevima žena može da pomisli da postoji neka druga osoba i da je muž vara. Kod muškaraca se čak sve ređe javlja i jutarnja erekcija. U tom periodu muškarci imaju manje energije i snage, a slabe im i vid i sluh.

Takođe, dolazi do proređivanja kose, a mogući su i bolovi u leđima i loša cirkulacija, pa ruke i noge postaju hladne. Smanjuje se mišićna masa i postepeno se gubi snaga u mišićima, jer nivo testosterona opada i smanjuje se metabolizam proteina.

Takođe, dolazi do razvoja osteoporoze i kosti postaju krtije, jer se gube minerali iz njih. Javljaju se i urinarni problemi, pa muškarci imaju povećanu potrebu da više puta uriniraju u toku noći, ali uriniranje im je otežano, a mlaz mokraće slab. Uzrok svemu tome jeste upravo oslabljeno lučenje muškog polnog hormona. Ono što je još karakteristično jeste da se muškarci u ovom periodu najviše goje, zato što mišići troše manje energije i dolazi do taloženja masnog tkiva. Salo se najviše taloži na stomaku. Često se javlja osećaj straha i rasejanost, muškarci nisu u stanju da se koncentrišu i da pamte kao ranije, a mogu doživeti i fazu depresije. U nekim slučajevima muškarci kao i žene doživljavaju velike talase vrućine praćene preznojavanjem i nesanicom. Nekada se može desiti da muškarci u andropauzi imaju srčane smetnje, odnosno bolove i osećaj preskakanja srca. Neka istraživanja su pokazala da muškarci sa srčanim smetnjama imaju niži nivo testosterona od muškaraca koji su zdravi.

Osim toga, za vreme andropauze muškarci imaju rizik od povećanja krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi, ali i od nastanka Alchajmerove bolesti. Velike promene se dešavaju unutar organizma muškarca. Naime, istovremeno sa padom nivoa testosterona opada i nivo hormona rasta, hormona štitne žlezde, a dolazi i do nedostatka vitamina D u organizmu. Sve ove tegobe mogu narušiti kvalitet života kod muškaraca. Osim ovih fizičkih promena, menja se i psiha i dolazi do velikih i naglih promena raspoloženja. U kontaktu sa drugim osobama mogu bez razloga planuti i biti agresivni i često imaju osećaj da nigde ne nailaze na razumevanje. Oni čak i na poslu postaju manje produktivni i kreativni i sve manje imaju volje za društvenim životom. Najviše im prija da budu sami kod kuće i da gledaju televiziju, pa ih ljudi u okolini često proglašavaju čudacima.

Lečenje andropauze

Smanjenje funkcije testisa ne može da se izbegne, jer je to normalna pojava kod muškaraca koja dolazi sa godinama i dovodi do određenih promena. Međutim, ovaj proces se može malo odložiti, a tegobe se mogu bar delimično ublažiti, ukoliko muškarci preduzmu određene mere. Pre svega, važno je prestati sa konzumacijom alkohola i nikotina. Pušenje bi trebalo izbegavati u širokom luku jer duvan oduzima kalcijum organizmu, a ovaj mineral je neophodan za održanje koštane mase. Takođe, treba izbegavati stresne situacije, smanjiti psihičke napore, a povećati fizičku aktivnost. Od velike važnosti je i regulacija ishrane i telesne težine. Zdrava i uravnotežena ishrana je prvi korak ka kvalitetnom životu. Naime, treba konzumirati što raznovrsniju hranu, a preporučuju se namirnice bogate vitaminima i mineralima, pre svega voće i povrće. Na taj način će se smanjiti rizik od pojave mnogih bolesti koje bi dodatno mogle narušiti kvalitet života. Kako će muškarac podneti klimaks zavisi velikim delom i od njegove partnerke, koja mu može pomoći da prebrodi krizu srednjih godina.

Što se terapije tiče, uglavnom se prepisuje uzimanje testosterona u vidu ampula. Na taj način, može se povećati broj spermatozoida i njihova pokretljivost. Ono što je važno jeste da se kod andropauze ne leče uzroci nego simptomi. Često se koriste lekovi na biljnoj osnovi, za povećanje potencije, kao i lekovi protiv nesanice i depresije. Ovi lekovi se mogu nabaviti u apotekama bez lekarskog recepta, a neke prirodne preparate možete sami pripremiti kod kuće.

Pošto je prvi simptom i najveći problem muškaraca u andropauzi smanjena seksualna želja i otežana erekcija, najpre treba početi sa uzimanjem preparata koji mogu pomoći u rešavanju tog problema. Takođe, dokazano je da je đumbir sjajan afrodizijak i da muškarci koji koriste đumbir imaju jače i duže erekcije. Ostale lekovite biljke koje su dobre za potenciju i koje povećavaju seksualnu želju su cimet, muskatni oraščić, vanila, žalfija, bosiljak, kantarion, matičnjak, ruzmarin, nana itd. Od koštunjavog voća za potenciju su dobri indijski orah, lešnici, badem, kikiriki, bundevino seme, pistaći itd.

Susam i med. Za povećanje potencije od velike koristi može biti mešavina susama i meda. Zahvaljujući velikim količinama magnezijuma i kalijuma, susam dovodi do veće polne aktivnosti. Potrebno je samo u jednu posudu da naspete šoljicu susama i postepeno da dodajete med uz stalno mešanje. Možete dodati i malo vanile, pa od dobijene smese oblikujte kuglice i držite ih u frižideru. Ovaj prirodni preparat uticaće na povećanje seksualne želje i na bolju potenciju.

Od velike pomoći mogu biti i različiti čajevi za potenciju na bazi lekovitog bilja, a naročito se preporučuju čaj od peršuna, čaj od zove (može i sirup), čaj od ovsa i grožđica, čaj od bosiljka itd.

Čaj od bosiljka. Osim što pomaže kod problema sa prostatom čaj od bosiljka je odličan i za potenciju. Potrebno je samo da pomešate 40 g lista bosiljka, 20 g lista peršuna, 30 g biljke timijana, 20 g lista celera, 2 čena belog luka i jednu supenu kašiku meda. Izmešajte biljke i jednu supenu kašiku ove biljne mešavine, zajedno sa 2 čena sitno iseckanog belog luka, prelijte vrelom vodom. Dodajte jednu kašiku meda i poklopite šolju. Pustite da ova mešavina odstoji oko pola sata, a pijte je nekoliko puta u toku dana.

Nordijski čaj. Da biste napravili nordijski čaj koji će vam olakšati simptome andropauze potrebno je da pomešate 3 kašike lista oraha, 3 kašike hmelja, 3 kašike islandskog lišaja i 4 kašike matičnjaka. Dobro izmešajte biljke, pa jednu kašiku ove biljne mešavine stavite u 1 dl vode. Kuvajte 3 minuta, pa procedite čaj i pijte ga dva puta u toku dana.

Vino od žalfije i ruzmarina. Takođe, od ruzmarina i žalfije možete napraviti vino koje predstavlja sjajan prirodni afrodizijak. Naime, pomešajte 30 g žalfije, 70 g ruzmarina i 2 l belog ili crnog vina. U vino ubacite biljke koje ste pripremili i kuvajte nekoliko minuta. Kada se vino malo ohladi dodajte 30 g meda, a zatim promešajte i naspite vino u staklene čaše. Potrebno je piti po jednu rakijsku čašu ovog vina tri puta dnevno pre jela i uskoro ćete primetiti poboljšanje.