You are here: Home » Zdravlje » Bakterije u urinu – simptomi i lečenje

Bakterije u urinu – simptomi i lečenje

Kada su bakterije prisutne u mokraći, nastaje urinarna infekcija. U slučaju odsustva infekcije, mokraća je sterilna i u njoj nema bakterija. Infekcijom mogu biti zahvaćeni svi delovi urinarnog trakta: uretra, bešika ili bubreg.

Infekcije urinarnog trakta najčešće nastaju kada bakterije iz crevnog sistema dospeju kroz mokraćnu cev u urinarni trakt i počnu da se razmnožavaju.

Žene su podložnije urinarnim infekcijama jer je ženska mokraćna cev kratka, pa je njen otvor bliži anusu i vagini, što omogućava bakterijama brže i lakše prodiranje u mokraćnu bešiku.

Urinarna infekcija najčešće nastaje kada je imunitet oslabljen ili kada se ne vodi računa o ličnoj higijeni.

Bakterije u urinu – simptomi i lečenje

Uzroci pojave bakterija u mokraći

U najčešće uzroke pojave bakterija u mokraći spadaju: prolazak bakterija iz crevnog sistema do urinarnog trakta, polni odnos (pri kojem se bakterije mogu preneti iz analno-vaginalnog dela do uretre ili bešike), lična nehigijena i nehigijena toaleta, kao i preterana higijena koja može narušiti normalnu bakterijsku floru, kupanje u javnim bazenima, uzdržavanje od mokrenja, nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike (usled prisustva kamena ili peska u bubregu), uvećana prostata (kod muškaraca), infekcija nekom od polnih bolesti, kao što su hlamidija ili gonoreja, nedovoljan unos vode u organizam i pad imuniteta.

Simptomi prisustva bakterija u urinu

Često se može desiti da prisustvo bakterija u urinu ne daje nikakve simptome ili su oni blagi i gotovo neprimetni. Međutim, ukoliko se infekcija ne otkrije i ne leči na vreme, može da se proširi i izazove upalu bešike ili bubrega, što je ozbiljno stanje.

Najčešći simptomi prisustva bakterija u urinu su: učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, neprijatan miris mokraće, zamućena mokraća, nekada sa crvenkastim primesama ako ima krvi, bol u bešici, malaksalost i povišena temperatura.

Bakterije u mokraći u trudnoći

Urinarne infekcije u trudnoći su prilično česta pojava jer je tada nivo hormona progesterona u krvi viši. Naime, viši nivo progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda i izaziva njihovo produžavanje. Materica, koja u trudnoći narasta, pritiska bešiku i mokraćovode, što otežava prolazak urina kroz njih brzo i slobodno kao što je to inače normalno. Što duže treba urinu da prođe kroz mokraćovode do bešike, veća je šansa da se bakterije nakupe i pričvrste za sluznicu pre nego što budu isprane. Zbog svega toga, u trudnoći postoji veći rizik da se razvije upala bešike i bubrega. Budući da su bakterije u mokraći u trudnoći potencijalni izvor opasnosti za fetus, hitno se mora započeti sa lečenjem infekcije.

Bakterije u urinu kod dece

Kod dece se vrlo često sreću bakterije u urinu. Neretko je veoma teško ustanoviti da se radi o urinarnoj infekciji jer simptomi često izostaju, a ako se jave, često je to samo povišena temperatura. Pod najvećim rizikom za dobijanje urinarnih infekcija su deca koja imaju neki anatomski problem (urođena anomalija) ili funkcionalni problem (na primer, nemogućnost kontrole mokrenja).

Ako dete ima povišenu temperaturu iz neobjašnjivih razloga, treba posumnjati na urinarnu infekciju. Na spoljašnjem izlazu uretre uvek se nalaze crevne bakterije, naročito kod male dece. Ovo je posebno slučaj kod devojčica jer je njihova uretra kratka i prava, pa je put bakterija do mokraćne bešike olakšan.

Dete koje pati od urinarnih infekcija se u najvećem broju slučajeva uspešno oporavi. Lečenje se sprovodi po nalogu pedijatra, koji će prepisati određene lekove. Vi kao roditelj treba da vodite računa o higijeni svog deteta i da ga podstičete da pije što više tečnosti.

Lečenje bakterija u urinu

Lečenje bakterija u urinu podrazumeva sledeće: antibiotsku terapiju koju propisuje urolog ili lekar opšte prakse, strogo vođenje lične higijene, kao i higijene toaleta kako bi se izbegla pojava urinarne infekcije usled dolaska bakterija iz crevnog sistema u mokraćnu bešiku, povećan unos tečnosti i čajeva (postoje brojni lekoviti čajevi koji su veoma efikasni u lečenju urinarnih infekcija, o kojima će biti reči kasnije), redovno pražnjenje bešike, konzumiranje voća i povrća koje je bogato vitaminom C i konzumiranje jogurta i soka od brusnice.

Postoji veliki broj čajeva koji su predstavljaju odličan prirodni lek za urinarne infekcije. Zajednička osobina im je diuretičko svojstvo, zahvaljujući kojem podstiču izbacivanje viška vode putem mokraće iz organizma, a samim tim vrše ispiranje sluznice mokraćnih puteva. Ovi čajevi su takođe prirodni antibiotici, te uništavaju bakterije u mokraći. Za lečenje urinarnih infekcija najbolje su se pokazali sledeći čajevi: čaj od rastavića, čaj od breze, čaj i sok od brusnice, čaj od peteljki trešnje i višnje, uvin čaj, čaj od kukuruzne svile i čaj od peršuna.