You are here: Home » Zdravlje » Bartolinijeva žlezda – uzroci, simptomi i lečenje

Bartolinijeva žlezda – uzroci, simptomi i lečenje

Bartolinijeva žlezda predstavlja izraslinu na levoj ili na desnoj strani donjeg dela ženskog polnog organa. To je simetrična velika žlezda sa obe strane vagine, a njen izvodni kanal otvara se sa unutrašnje strane malih usana. Bartolinijeva žlezda luči sekret koji daje vlažnost vagini i olakšava penetraciju prilikom seksualnog odnosa. Do lučenja ovog sluzavog sekreta najčešće dolazi pre ili nakon menstruacije.

Međutim, kada dođe do upale Bartolinijeve žlezde, ona uzrokuje jake bolove i otok. U nekim slučajevima ova žlezda može da dostigne veličinu oraha pa čak i jajeta. Ukoliko primetite bilo kakvu bolnu kvržicu blizu otvora vagine trebalo bi što pre da se obratite vašem ginekologu.

U nastavku možete saznati nešto više o Bartolinijevoj žlezdi, o uzrocima i simptomima njene upale, a predstavićemo vam i adekvatne načine za lečenje ovog problema.

Bartolinijeva žlezda - uzroci, simptomi i lečenje

Uzroci ove bolesti

Uzroci zapaljenja Bartolinijeve žlezde su uglavnom streptokoke, stafilokoke, ešerihija koli i razne druge bakterije. Kada bakterije prodru kroz kanal ove žlezde, dolazi do njihovog razmnožavanja i stvaranja zapaljenja. Tada sluzokoža kanala nabubri i kanal se zatvara, pa nagomilani zagnojeni sekret nema kuda da otiče. Uzroci upale Bartolinijeve žlezde mogu biti i seksualno prenosive infekcije, kao što su gonoreja ili hlamidija.

Takođe, mogući uzroci su i nošenje veoma uskog i sintetičkog donjeg veša, neadekvatna higijena, poremećaj imunog sistema i razne povrede. Upala Bartolinijeve žlezde najčešće se javlja kod žena tokom reproduktivnog perioda, odnosno između 20 i 40 godina.

Simptomi

Može se desiti da vam se jave jasni simptomi ali da ih vi ignorišete. Smatrate da će proći sami od sebe i ne preduzimate ništa. U početnoj fazi javlja se samo manji bol ili osetljivost sa leve ili desne strane donje trećine ženskog polnog organa, naročito pre ili nakon menstruacije. Kao što je već rečeno, ukoliko se desi da se prilikom neke iritacije izvodni kanal Bartolinijeve žlezde zapuši tada se ona uvećava i dolazi do upale, jer nije moguće da se iz nje isprazni sadržaj. Vremenom izraslina postaje sve veća i bolna je na dodir. Kada dostigne veličinu oraha to može da vam smeta i u svakodnevnom kretanju, a sa teškoćom možete i da sednete. Seksualni odnosi su veoma bolni, a često nije ni moguće da do njih dođe. Sve su ovo simptomi koji ukazuju da imate problem sa Bartolinijevom žlezdom i potrebno je da se što pre obratite ginekologu.

U nekim slučajevima može doći i do formiranja ciste ili apscesa. Ova dva stanja se javljaju najviše kod žena u toku reproduktivnog perioda. U najtežim slučajevima može da dođe do kancerogenog oboljenja, ali to se veoma retko dešava (1-2% žena). Često se kao simptomi zapaljenja Bartolinijeve žlezde javljaju i povišena telesna temperatura, glavobolja (pogledajte jedan od načina kako se može sprovesti lečenje glavobolje) i povraćanje.

Lečenje

Ne postoji neki poseban način da se spreči pojava Bartolinijeve ciste ili čira. Ipak, da biste smanjili verovatnoću da uopšte dođe do upale Bartolinijeve žlezde najbolje je da izbegavate bilo kakvu iritaciju, odnosno da nosite isključivo pamučni donji veš, da koristite kondom pri seksualnom odnosu i da redovno idete na ginekološke preglede. Takođe, izbegavajte nošenje tangi i nemojte koristiti nikakve dezodoranse i antiperspirante u području vagine.

Međutim, ako se upala ipak javi, onda je potrebno što pre započeti lečenje. U početnoj fazi, kada se javi samo blag bol ili osetljivost u donjem delu ženskog polnog organa, lečenje se sprovodi uz pomoć antibiotika i oralnih probiotika. Ukoliko je u pitanju samo mala asimptomatska cista ona će, upotrebom određenih antibiotika, sama da pukne nakon nekoliko dana. Međutim, ako se stanje ne poboljša nakon uzimanja ovih lekova, potrebno je pristupiti drugim merama lečenja, kao što su incizija i drenaža. Naime, nekada se na upaljenom tkivu mora napraviti mali rez, kako bi se ispraznio gnojni sadržaj koji se nalazi u žlezdi. Zatim, u nekim slučajevima mora se uraditi takozvana marsupijelizacija, odnosno pravljenje novog otvora na Bartolinijevoj žlezdi. Tada se mora uraditi detaljno čišćenje i drenaža tog područja.

Osim ovih medicinskih tretmana, preporučuju se i tople kupke. Naime, dobro bi bilo da 3-4 puta dnevno sedite u toploj kupki jer na taj način ciste mogu same od sebe da puknu i da se isuše, ukoliko je upala tek u početnoj fazi. Preporučuje se da u kupki budete najduže 10-15 minuta, a voda ne sme biti ni previše vruća. Međutim, ukoliko do upale još uvek nije ni došlo, Bartolinijeva cista se može smanjiti i uz pomoć malo hladnijih kupki.

Obloge od kamilice takođe mogu biti od velike pomoći ukoliko imate problema sa Bartolinijevom žlezdom. Kamilica je poznata po svom antiupalnom dejstvu. Ona ublažava bolove, smanjuje otoke i blagotvorno deluje na sluznicu. Potrebno je samo da u pola litra vode skuvate 250-300 g cveta kamilice. Zatim, uzmite peškir i na njega stavite skuvani cvet kamilice i privijte ga na bolnu žlezdu, tako da cvet bude direktno na njoj. Posle nekoliko minuta stavite novu oblogu. Osetićete toplotu na mestu gde je žlezda, pa ponavljajte postupak više puta, sve dok se žlezda sama ne otvori. Nakon 2-3 obloge žlezda će se verovatno otvoriti i iz nje će izaći velika količina gnoja, nakon čega je potrebno da dobro očistite predeo oko žlezde.

Takođe, biće dovoljno i da peškir natopite čajem od kamilice i da ga privijete na bolnu žlezdu ili jednostavno da ispirate genitalno područje toplim čajem od kamilice. Osim kamilice, od velike koristi mogu biti i obloge od kantarionovog ulja, ali je potrebno da nabavite domaće ulje, koje je napravljeno od čistog maslinovog ulja i od gospine trave. Ukoliko nijedan od navedenih lekova i tretmana ne pomogne i ukoliko se simptomi pogoršavaju, žlezda se mora hirurški odstraniti, ali to se dešava veoma retko.