You are here: Home » Zdravlje » Bol u bešici – uzroci, simptomi i lečenje

Bol u bešici – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u bešici su neugodna pojava od koje mogu patiti i muškarci i žene.

U najvećem broju slučajeva se radi o infekciji mokraćnih kanala, bešike ili sličnim tegobama, ali bol u ovom delu tela mogu izazvati različiti uzroci.

Ono što je najvažnije da bi se ovaj problem pravilno tretirao, jeste otkriti tačan izvor samog bola.

Bol u bešici - uzroci, simptomi i lečenje

Bol u bešici tipičan za oba pola

Postoje uzroci koji mogu dovesti do neprijatnog, oštrog bola u donjem delu stomaka, a koji može jednako pogađati oba pola. Najčešći uzroci bolova u ovom delu tela, a koji se javlja i kod muškaraca i kod žena su upala mokraćne bešike, prisustvo kamena ili peska u bešici, kamen koji se iz bubrega kreće kroz mokraćne kanale, upala slepog creva pri kojoj se bol širi na ceo predeo donjeg stomaka, bolovi u leđima koji ponekad mogu da se reflektuju i na donji deo stomaka, problemi i oboljenja vezana za bubrege, sindrom nervoznog creva i pojava tumora.

Upala bešike – Upala bešike je najtipičniji razlog bola u ovom delu tela. Ona je praćena naglim nagonom za mokrenjem, koje je otežano i javlja se osećaj pečenja i žarenja i bol u donjem delu stomaka. Samo mokrenje može biti otežano, u malim količinama i može doći i do noćnog mokrenja. Urin je mutan, ponekad i crvenkast, zbog mogućeg prisustva male količine krvi. Do upale dolazi zbog bakterijske infekcije. Može se javiti kod žena u menopauzi, kada manjak estrogena može dovesti do slabijeg rada mokraćne bešike i mokraćnih kanala. Trudnoća je takođe stanje podložno upali bešike, jer promene koje se dešavaju u urinarnom traktu budućih majki mogu značajno da poremete rad bešike i urinarnih puteva.

Bol tokom i nakon mokrenja – Ovaj tip bola u bešici je najčešće povezan sa nekom drugom infekcijom ili upalom bešike. Ovoj tegobi su podložne osobe koje ne vode računa o higijieni pri korišćenju toaleta, muškarci sa uvećanom prostatom, trudnice, osobe sa urođenim anomalijama urinarnog sistema, osobe koje moraju da koriste kateter, a često i mlade osobe koje imaju seksualne odnose bez zaštite.

Bol u bešici karakterističan za žene

Žene mogu da osećaju bol u ovom delu tela i usled nekih drugih faktora, osim pomenutih zajedničkih. Osim specifičnih stanja, kao što su menopauza i trudnoća, a koje dovode do promena u urinarnom traktu, remete njegove funkcije i mogu uticati na izazivanje upale bešike, žene mogu da osete bol u donjem delu stomaka u ovom organu zbog različitih ginekoloških oboljenja.

U ovim slučajevima se najčešće radi o bolu koji je prisutan u bešici i jajnicima, odnosno neprijatnom osećaju koji se reflektuje sa jednog organa na drugi, budući da su urinarni i genitalni sistem blisko povezani. Najčešće je u pitanju potpuno bezopasan bol, koji nastaje kao posledica različitih faza u menstrualnom ciklusu, mada u pojedinim slučajevima može da upućuje i na ozbiljnije probleme. Može ga prouzrokovati upala jajnika, cista ili ciste na jajnicima, predmenstrualni sindrom, bolna ovulacija, hronična upala bešike, venerične bolesti i, u najgoroj situaciji, rak jajnika ili same bešike.

Bol u bešici karakterističan za muškarce

Kao i kod žena i kod muškaraca postoje neka tipična stanja koja mogu uzrokovati bol u bešici, a da nisu povezani sa nekim od kojih mogu patiti oba pola. To mogu biti oboljenja vezana za bešiku, ali i bol koji zapravo potiče iz upaljene prostate, žlezde koju poseduju isključivo muškarci. Otečena i upljena prostata vrši pritisak na ceo urinarni sistem, dovodi do otežanog i bolnog mokrenja i vrlo lako izaziva bol u celom predelu donjeg stomaka i u bešici.

Lečenje bola u bešici

Pravilno lečenje bola u bešici se usmerava na izlečenje primarnog uzroka koji ga izaziva. Blagovremena i tačna dijagnoza uspešno redukuju tok samog oboljenja, kao i bol. Naravno, prevencija u smislu pravilne higijene, zaštite tokom odnosa, redovne fizičke aktivnosti i ishrane su preduslovi za zdrav organizam u celosti, bolji imuni sistem i samim tim sprečavanje oboljenja, pa i bolova.

Upala bešike koja je direktno povezana sa ovom vrstom bola se u najvećem broju slučajeva leči antibioticima, nekim biljnim preparatima i pravilnom ishranom. Biljni čajevi, neko povrće i voće, kao i drugi preparati na prirodnoj bazi pokazali su se vrlo efikasnim u tretiranju ove tegobe.