You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u jajnicima i nadutost – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u jajnicima i nadutost – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u jajnicima, bez obzira na uzrok svog nastanka, predstavljaju jednu od veoma čestih i može se reći čak i najčešćih smetnji koje se javljaju kod žena u reproduktivnom periodu života. Neretko, ovaj problem, izražen kroz blaži intezitet, može se javiti i neposredno pre ulaska u reproduktivni period života, odnosno neposredno pre dostizanja polne zrelosti i pre prve menstruacije. Takav bol, predstavlja “oglašavanje” organizma koje označava “buđenje” funkcije jajnika i najavu prve menstruacije i treba ga doživljavati kao potpuno prirodnu i bezazlenu pojavu.

Nakon prve menstruacije, pa sve do one poslednje u zrelim godinama žene, svaki put u periodu ovulacije, u periodu PMS-a i u periodu trajanja menstrualnog ciklusa, blago izraženi bolovi u jajnicima se takođe mogu javiti i tada predstavljaju jedan od simptoma pomenutih stanja u organizmu.

Bolovi u jajnicima koji su izazvani uzrocima koje smo upravo pomenuli, napomenućemo još jednom karakterišu se blagim intezitetom, javljaju se periodično (samo u pomenutim periodima u mesecu) i traju kratko. Kada su bolovi u jajnicima intezivniji, kada se javljaju u bilo kom periodu meseca, bez obzira da li je reč o periodu ovulacije, periodu PMS-a i periodu trajanja menstrualnog ciklusa ili ne i kada su praćeni drugim simptomima o kojima ćemo u nastavku teksta pisati, onda to treba protumačiti kao znak da je njihov uzrok neka zdravstvena smetnja ili stanje u organizmu koje zahteva posebnu pažnju, poseban nadzor i možda tretman lečenja.

Bolovi u jajnicima i nadutost - uzroci, simptomi i lečenje

O svemu tome, imaćete prilike da pročitate u nastavku teksta koji je pred vama.

Uzroci bolova u jajnicima:

Ono što se može izdvojiti kao jedna od važnih karakteristika bolova u jajnicima, jeste da se bez obzira što su jajnici parni organi, bolovi ne moraju uvek javiti u predelu oba jajnika. Neretko, bol se zapravo javlja u predelu samo jednog jajnika i to upravo onog u čijoj funkciji postoji neka smetnja. Smetnje u funkciji jajnika, mogu biti najrazličitije prirode i shodno toj prirodi mogu se definisati kao ozbiljne ili kao bezazlene.

Najčešći uzročnik smetnji u funkciji jajnika i ujedno najčešći uzročnik prisustva bolova u jajnicima je upala jajnika.

Upala jajnika:

Upala jajnika ili kako se stručno naziva ovaritis, predstavlja oblik zapaljenskog procesa u regiji jajnika koje nastaje kao posledica prisustva bakterijske infekcije u ovoj ili okolnim regijama u organizmu (u regiji materice recimo). Do razvoja bakterijske infekcije koja uzrokuje upalu jajnika, može doći usled više različitih faktora, ali kako bi ste uticaje tih faktora razumeli, prvo ćemo istaći jednu važnu činjenicu. Naime, u stanju kada je u organizmu uspostavljen savršen zdravstveni balans i kada se obavlja savršena funkcija jajnika, u ovoj i u okolnim regijama, prisutne su bakterije koje nemaju patogene osobine i nisu štetne.

Međutim, pod određenim uslovima, kao što su nedovoljna utopljenost tela, pad imuniteta, nedovoljno ili neredovno održavanje lične higijene, kupanje u zagađenoj vodi (rečnoj, morskoj ili vodi u bazenu) ili prečesto i dugotrajno nošenje pretesnog ili veša od neprirodnih materijala, može doći do preoblikovanja osobina pomenutih bakterija. U tom slučaju, bakterije postaju prekobrojne i njihova priroda postaje patogena. Samim tim, takve bakterije izazivaju infekciju i to dalje rezultira upalom jajnika.

Pojava upale jajnika, može biti uslovljena i nezaštićenim seksualnim odnosom, u toku kog je došlo do prenošenja mikroorganizama kao što su hlamidija ili gonokoka. Zbog toga, nezaštićeni i samim tim visokorizični seksualni odnosi se nikako ne preporučuju ukoliko želite da vodite brigu o svom zdravlju.

Na stvaranje upale jajnika, takođe mogu uticati i infekcije do kojih dolazi usled nedovoljno stručno obavljenog abortusa ili infekcije koje nastaju usled dugotrajnog korišćenja spirale kao oblika kontraceptivnog sredstva. Upale okolnih organa, kao što su upala materice, upala bešike, upala slepog creva itd takođe mogu uticati na nastanak upale jajnika. Upala može da se širi i u obrnutom smeru, pa tako upala jajnika može da utiče na razvoj upale mokraćnih puteva ili upalu bešike i slično.

Simptomi upale jajnika:

Simptomi upale jajnika mogu biti različiti i retko se javljaju pojedinačno, a češće udruženo.
Konkretno, ovo su neki od simptoma:

– Osećaj tupog bola koji je konstantno prisutan i smenjuje se sa oštrim, prodornim bolovima u regiji jednog ili oba jajnika,
– Stalan osećaj pritiska u donjem delu stomaka koji se prostire na sredini ili usmeren ka jednom od jajnika,
– Osećaj nadutosti u donjem delu stomaka,
– Širenje bola od jajnika prema nozi. Preciznije, bol se “spušta” niz nogu i izaziva stalnu potrebu da savijate nogu kako bi se bol umanjio. U slučaju ispravljanja noge, bol se polačava,
– Otežano mokrenje (ovaj simptom javlja se kada je reč o jačoj upali jajnika ili upali koja je praćena upalom bešike),
– Pojava tragova krvi u mokraći ( ovaj simptom takođe se javlja isključivo kada je reč o jačok upali jajnika),
– Pojava bola u toku penetracije.

Lečenje upale jajnika:

U slučaju da ste u gore opisanim simptomima prepoznali simptome koje osećate i posumnjali ste na prisustvo upale jajnika, najidealnije što bi ste mogli da uradite, jeste da se obratite lekaru. Pravovremeno obraćanje lekaru i preduzimanje pravilnih mera lečenja ima važnu ulogu u procesu saniranja upale jajnika. Konkretno, ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme, upala jajnika može da izazove širok spektar smetnji ne samo u funkciji janika, već i u funkciji čitavog genitalnog trakta.

Naime, upala jajnika, utiče na promenu funkcije ovih organa, a upravo ta činjenica dalje može izazvati poremećaje u funkciji lučenja polnih hormona estrogena i progesterona. Samim tim, može doći do poremećaja menstrualnog ciklusa, u vidu pojave produženog ili obilnijeg menstrualnog krvarenja, ali i do stvaranja mnogo ozbiljnijih posledica kao što su deformacija jajnika, deformacija jajovoda, policističnost jajnika, zapušenost jajovoda koja može dovesti do nemogućnosti začeća ili do vanmaterične trudnoće i slično.

Kako bi ste izbegli ove i druge posledice koje mogu nastati usled prisustva upale jajnika, najbolje je delovati preventivno i sprečiti prvenstveno nastanak upale.

Da bi ste uticali preventivno na nastanak upale, potrebno je da na prvom mestu brinete redovno i dovoljno o svojoj ličnoj higijeni, da ne menjate često seksualne partnere i ne upuštate se u visokorizične seksualne odnose, da se dovoljno i redovno utopljavate i čuvate svoj imunitet.

Ukoliko se i uz odgovornost i brigu o zdravlju ipak dogodi da dobijete upalu jajnika, mere lečenja su sledeće:

– Konstatntno i adekvatno utopljavanje,
– Ležanje i odmaranje,
– Poboljšanje higijene,
– Nošenje isključivo pamučnog i udobnog donjeg veša,
– Uključivanje terapije antibioticima,
– Uključivanje terapije analgeticima,
– Redukovanje ishrane (uključivanje što veće količine svežeg voća i povrća u ishranu),
– Konzumiranje čaja od macine trave:
kontinuirano u periodu od 3 do 4 nedelje, svakodnevno i to po 3 puta na dan, jednu kafenu kašičicu čaja od macine trave, prelijte sa 250 mililitara ključale vode. To ostavite da odstoji oko 15 do najviše 20 minuta, a zatim procedite i popijte dok je toplo.

– Korišćenje obloga od jabukovog sirćeta i koprive:

Dva puta nedeljno, sitno iseckajte sveže listove od koprive i vrhove od koprive i izgnječite ih u avanu. Zatim, prelijte ih sa malo jabukovog sirćeta i promešajte, a zatim tom mešavinom natopite gazu koju ste savili u nekoliko slojeva. Gaz potom u vidu obloge naslonite direktno na kožu na donjem delu stomaka (u predelu materice i jajnika) i to ostavite da deluje nekoliko sati.

Samo u najtežim oblicima upale jajnika gore navedeni tretmani lečenja nisu dovoljni i u takvim slučajevima je neophodno izložiti se hirurškoj intervenciji. Kako ne bi ste došli u tu fazu, brinite na vreme o svom zdravlju.

Da li pored upale jajnika, još neke zdravstvene smetnje ili stanja u organizmu mogu uzrokovati bolove u jajnicima?

Pored upale jajnika, postoje i druge zdravstvene smetnje, ali i stanja u organizmu koja mogu uzrokovati pojavu bolova u jajnicima. Konkretno, bolovi u jajnicima mogu čak predstavljati i jedan od simptoma trudnoće.

Takođe, stanja kao što su nastupanje spontanog pobačaja, pucanje jajovoda usled prisustva vanmaterične trudnoće, prisustvo mioma na materici, prisustvo tumora na jajovodu ili na jajniku, akutni poremećaj sistema za varenje i još ogroman niz stanja i zdravstvenih promena u organizmu, mogu uticati na pojavu bolova u jajnicima.

Ipak, ono što vam može poslužiti kao glavni znak za raspoznavanje toga da li je reč ozbiljnom i pažnje vrednom ili potpuno bezazlenom uzroku nastanka bolova, jeste intezitet bolova, trajanje bolova i učestalost ponavljanja bolova. Što su bolovi jači, dugotrajniji i učestaliji, to je jasniji znak da što pre treba da se obratite svom lekaru.