You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u kukovima – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u kukovima – uzroci, simptomi i lečenje

Svaka osoba koja je bar jednom u svom životu osetila bolove u kukovima, dobro zna koliko ovaj problem može da deluje na ometanje jedne od osnovnih životnih funkcija, a to je kretanje.

Do pojave bolova u kukovima, može doći usled prisustva različitih uzročnika, a upravo u zavisnosti od tih uzročnika, razlikuje se i osobine bolova, simptomi koji prate i karakterišu bolove, ali i metode lečenja.

Drugim rečima, bolovi u kukovima, nemaju uvek isti intezitet, ne javljaju se sa jednakom učestalošću i ne leče se na isti način.

Baš zato, prvo što je potrebno i neophodno ustanoviti u slučaju prisustva bolova u kukovima jeste uzrok njihovog nastanka.

Bolovi u kukovima - uzroci, simptomi i lečenje

Koji su mogući uzroci nastanka bolova u kukovima?

Ovo su neki od mogućih i ujedno najčešći uzroci bolova u kukukovima:

– Prisustvo reumatskog artritisa:

Reumatski artritis je veoma rasprostranjen i čest oblik reumatskog oboljenja koji se javlja kao problem populacije oba pola i gotovo svih starosnih dobi. Ovaj zdravstveni problem, između ostalog manifestuje se kroz pojavu ukočenosti, kao i prisustvo bolova u koštanom sistemu, čiji su sastavni deo svakako i krupni zglobovi kao što su kukovi. Procenjuje se da je upravo reumatski artritis jedan od najčešćih uzročnika bolova u kukovima.

– Osteonekroza:

Osteonekroza, predstavlja stanje u kojem je prisutan ograničen dotok krvi do određenik kostiju ili pojedinačno do određene kosti. Usled prisustva takvog stanja, u nedostatku prokrvljenosti, vremenom može doći do odumiranja ćelija kostiju, zbog čega kosti postaju sklone propadanju, krte i sklone simptomima kao što su bol, sklonost lakom pucanju i slično.

– Tendinitis:

Tendinitis predstavlja jedan od oblika upalnih stanja koja se mogu javiti u organizmu. konkretno, ovaj vid upale, javlja se u regijama mišićnih tetiva i između ostalog može zahvatiti i mišićne tetive koje se nalaze neposredno okolo zgloba kuka. Kada su ove tetive pod upalom, to može uzrikovati pojavu bolova u kuku ili u kukovima (ukoliko je upala izražena na obe strane mišićnih tetiva).

– Diskus hernija:

Diskus hernija, predstavlja stanje uklještenja nerva ili nerava koji se nalaze u neposrednoj blizini kičmenog pršljena, odnosno pršljenova. Preciznije, do ukljuštenja dolazi usled svojevrnog vida pucanja kičmenog diskusa u čijoj se unutrašnjosti nalazi gelasta tekućina koja ima za cilj da spreči direktno trenje između pršljenova i da amortizuje njihovu međusobnu interakciju. Kada dođe do pucanja diskusa, pomenuta tekućina se izliva i gubi svoju ulogu. Samim tim, dolazi do pojave bolnog trenja i gubitka amortizacije između pršljenova, kao i do uklještenja nerava koji se nalaze u pomenutoj regiji. Kada se nerv ili više nerava uklješti, bol se ne oseća samo lokalno u regiji u kojoj je smešten nerv, već se prenosi i na regiju tela sa kojom je taj nerv povezan. Najčešće, ukoliko je diskus hernija prisutna u lumbalnom, odnosno donjem leđnom predelu kičme, dolazi do reflektovanja bolova na kuk ili na kukove.

– Naprsnuće ili prelom kuka:

Naprsnuće ili prelom kuka, najčešće se javlja usled pada kod osoba u poznijoj starosti kada je prisutna pojačana krtost kostiju. Ipak, do naprsnuća ili preloma kuka može doći i kod mladih osoba, prilikom ozbiljnijih telesnih povreda ili specifičnih sportskih aktivnosti. Ukoliko se radi o bolu u kukovima izazvanom naprsnućem ili prelomom, neophodna je lekarska intervencija i podvrgavanje stručnim metodama lečenja, koje u zavisnosti od ozbiljnosti povrede mogu podrazumevati i obaveznu hiruršku intervenciju.

– Stanja prenapregnutosti mišića ili preopterećenja zgloba kuka ili kukova:

Usled preintezivnih fizičkih napora, može doći do prenapregnutosti mišića ili do preopterećenja zgloba kuka ili kukova, a upravo to može predstavljati jedan od potencijalnih uzroka prisustva bolova.

Pored pomenutih i ujedno najčešćih uzroka prisustva bolova u kukovima, postoje i drugi, mada znatno ređi uzroci takvih bolova.
Konkretno, bolest koja se stručno naziva Legg Calve Perthesova bolest, predstavlja stanje slično gore opisanoj osteonekrozi, s tim što se javlja u veoma ranom periodu detinjstva. Ovo stanje, može da dovede do pojave artritisa, ali i do trajnog oštećenja zgloba kuka ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme. Bolovi koji nastaju usled prisustva ove bolesti, koja je na svu sreću jako retka, javljaju se u ranom periodu detinjstva i upravo tada ih i treba shvatiti ozbiljno i obratiti se lekaru u cilju njihovog saniranja.

– Razvojna displazija:

Razvojna displazija, predstavlja drugi od na sreću retkih uzroka nastanka bolova u kukovima koji se javljaju u detinjstvu. Ova pojava, predstavlja oblik prisustva nesrazmerne pozicioniranosti kukova kod dece, usled koje dolazi do nemogućnosti normalnog razvoja kukova. Takvo stanje, u najranijoj fazi prisustva u organizmu i samo po sebi nije bolno, ali može izazvati artritis, usled kojeg kasnije može doći i do pojave bolova.

Simptomi bolova u kukovima:

Simptome bolova u kukovima, na svu sreću nemoguće je ne primetiti, a upravo ta činjenica stavlja vas u idealnu poziciju u kojoj ste u mogućnosti da se na vreme obratite lekaru koji će dijagnostikovati uzrok nastanka bolova, a onda i prepisati adekvatnu terapiju.

Jedino što vas može sprečiti da se na vreme obratite lekaru, jeste lična nemarnost prema sopstvenom zdravlju. Kako ne bi ste postupili nemarno, ukazaćemo vam na to koje simptome bolova u kukovima nikako ne smete da zapostavite:

– Prisustvo jakog inteziteta bolova, usled kojeg ste onemogućeni da se normalno oslanjate na kuk ili na oba kuka i da se normalno krećete,
– Pojava otoka u predelu kuka ili u predelu butine neposredno oko regije kuka,
– Prisustvo bola u kuku ili u oba kuka, praćeno povišenom telesnom temperaturom ili drhtavicom,
– Pojava bolova u kuku ili u kukovima u stanju mirovanja (tokom noći ili tokom višesatnog odmaranja tokom dana),
– Gubitak moći savijanja noge u predelu kukova,
– Prisustvo uočljivih deformiteta u regiji kukova.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma bolova u kukovima, obavezno se obratite svom lekaru u što kraćem vremenskom roku.

Nakon obavljanja specijalističkog pregleda i dijagnostikovanja zdravstvenog problema koji uzrokuje pojavu bolova, lekar će vam prepisati odgovarajuće lečenje.

Lečenje bolova u kukovima:

Pre nego što se obratite svom lekaru i od njega dobijete uputstvo o merama lečenja, ovo su mere lečenja koje vam mogu pomoći:

– Mirovanje:

Odlaganje fizičkih aktivnosti, posebno onih koje zahtevaju intezivno angažovanje nogu i kukova, uz odmaranje u ležećem položaju, biće vam od velike pomoći kod bolova u kukovima, bez obzira na uzrok njihove pojave.

– Primena protivupalnih lekova i lekova protiv bolova:

Upotrebom ovakvih lekova, velike su šanse da ćete uspešno otkloniti bol i potencijalno prisutnu upalu u kukovima.

– Fizikalna terapija:

Fizikalna terapija je jedna od najefikasnijih i od strane lekara najčešće preporučenih metoda lečenja bolova u kukovima.