You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u mišićima – uzroci i lečenje

Bolovi u mišićima – uzroci i lečenje

Bolovi u mišićima mogu biti posledica različitih stanja i oboljenja, koja uglavnom nemaju nikakve ozbiljne posledice. Mišićni bolovi se mogu lečiti nekim jednostavnim promenama u načinu života i adekvatnom terapijom.

U nastavku možete saznati nešto više o uzrocima bolova u mišićima, kao i o tome kako ovo stanje možete lečiti.

Uzroci

Uzroci bolova u mišićima mogu biti nagli pokreti, odnosno trzaji, ili hronični mišićni zamor, do kojeg dolazi usled nepravilnog držanja tela ili ponavljanja istih pokreta. Uzrok bola u mišićima može biti i reaktivni spazam, odnosno grčenje mišića, u slučaju nekih oboljenja ili stanja poput diskus hernije, srčanog udara, stomačnog nadražaja itd. U nekim slučajevima uzrok mišićnih bolova jeste poremećaj u radu štitne žlezde, a u pitanju mogu biti i stanja poput depresije, stresa i anksioznosti.

Bolovi u mišićima – uzroci i lečenje

Bol može da bude u samo jednom mišiću ili mišićnom snopu, i to je takozvani lokalizovani bol, odnosno miofacijalni sindrom. Međutim, ako bol istovremeno zahvati više mišića i mišićnih grupa, onda je u pitanju fibromialgija. To je poremećaj koji je praćen bolovima u mišićima i umorom. U slučaju fibromialgije telo postaje osetljivo na dodir, a svaki pokret ili pritisak na osetljivu tačku izaziva bol. Osetljive tačke na telu mogu biti na vratu, leđima, ramenima, rukama, nogama ili na kukovima. Da biste izbegli bol, vi zauzimate neprirodne položaje tela i time se stanje još više pogoršava. Telo sve više gubi snagu, a dolazi i do hroničnog umora, straha i depresije, kao pratećih simptoma fibromijalgije. Fibromijalgija može nastati sama od sebe, a može biti povezana i sa nekim povredama, oboljenjima ili stresnim situacijama. Fibromijalgija nije oblik artritisa jer ne dovodi do oštećenja i do upale zglobova i mišića, ali ipak može u znatnoj meri otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ublažavanje i lečenje bolova

Ne postoji neki univerzalan lek kojim se mogu izlečiti bolovi u mišićima. Glavni cilj lečenja fibromialgije jeste da se smanji napetost kod pacijenata koja je izazvana ovim stanjem. Naime, potrebno je objasniti pacijentu da nije u pitanju nikakva ozbiljna reumatska bolest i da su male šanse da dođe do oštećenja zglobova i drugih komplikacija. Često se prepisuju antidepresivi, jer oni mogu pomoći da se lakše podnese bol i da se ublaže simptomi poput nesanice, depresije i hroničnog umora. Za ublažavanje samog bola koriste se analgetici u vidu tableta i antireumatski gelovi koji se mažu na bolne mišiće. U nekim slučajevima preporučuju se i lekovi iz grupe opijata, ali oni mogu izazvati zavisnost, pa ih ne treba koristiti duže vreme. Kao obavezna terapija obično se prepisuju tople kupke, grejanje i masaže. Takođe, postoje i alternativne metode lečenja, koje ublažavaju bol i umanjuju stres, a to su akupunktura, kiropraktika, terapija bolnih tačaka itd. Lekari ponekad preporučuju i specijalan jastuk, kako bi se održao pravilan položaj vrata u toku spavanja.

Važan deo terapije jeste i ishrana, jer postoje namirnice koje još više mogu pogoršati bolove u mišićima. Potrebno je smanjiti količinu šećera i ugljenih hidrata i jesti što više voća, povrća i zdravih belančevina. Fizička aktivnost je takođe obavezna, jer znojenje je sastavni deo terapije. Treba početi sa laganim šetnjama, a zatim postepeno povećavati intenzitet treninga. Preporučuje se i plivanje, kao jedinstven program za jačanje kardiovaskularnog sistema. Ono što je veoma važno jeste da se pre svake fizičke aktivnosti dobro zagrejete, a da se na kraju treninga istegnete, kako bi se sprečile moguće povrede i bolovi u mišićima. Čaj od koprive i čaj od maslačka takođe mogu biti od velike pomoći, a preporučuje se i ulje noćurka i vitamin B. Zatim, trudite se da odlazite na spavanje svakoga dana u približno isto vreme i izbegavajte kofein i alkohol, naročito u večernjim satima. Postoje i neki prirodni lekovi koji su efikasni za bolove u mišićima.

Kurkuma. Istraživanja su pokazala da indijski začin kurkuma tri puta jače deluje od aspirina i pomaže da se ublaži bol u mišićima. Kurkuma ima antivirusno, antifungalno, antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Potrebno je samo ¼ kašičice kurkume da dodate u bilo koje jelo.

Đumbir. Studije su pokazale da đumbir sprečava proizvodnju hormona koji izaziva bol. Dovoljno je samo dodati jednu kašičicu sušenog ili dve kašičice svežeg đumbira u bilo koji obrok u toku dana. Osim drugih zdravstvenih koristi, đumbir je veoma efikasan za ublažavanje bolova u mišićima.

Bolovi u mišićima mogu biti hronični i trajati godinama, pa i ceo život. Međutim, ako se pridržavate adekvatne terapije, znatno ćete olakšati sebi život.