You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u nogama i kolenima – simptomi, uzroci i lečenje

Bolovi u nogama i kolenima – simptomi, uzroci i lečenje

Svako od nas je nekada imao osećaj težine i bolova u nogama. Ovaj bol je iritirajući i može da ometa naše svakodnevne aktivnosti i da onemogući bavljenje sportom. Taj bol se može javiti u kostima, zglobovima i mišićima listova i butina, ali i u stopalima i kolenima.

Bol u kolenu (Chondromalacia patellae) se javlja usled velikog stresa na koleno ili akutne povrede čašice kolena. Bol se javlja u prednjem delu kolena, naročito kod mladih osoba koje se bave sportom. Takođe, probleme sa kolenima češće imaju žene nego muškarci jer su njihovi mišići slabiji.

Uzroci i simptomi bolova u nogama i kolenima

Glavni uzrok bolova u nogama i oticanja nogu je dugotrajno sedenje ili stajanje, koje dovodi do prevelikog pritiska i opterećenja na zglobove i mišiće. Uzroci bolova u nogama su često i povrede, nedostatak kalcijuma, niska gustina kostiju itd. Pored toga, uzroci bola u nogama mogu biti i bolesti bubrega i srca, a nekada je u pitanju i bolest vena. Često se dešava da krv ne teče pravilno prema srcu i tada dolazi do velikog pritiska u venama na nozi i do zadržavanja krvi u njima. Tada počinjemo da osećamo bol i težinu u nogama. Proširene vene su plavkaste boje i izbijaju na površinu, a ubrzo se javljaju i grčevi u listovima, pečenje kože, otok i crvenilo. Svi ovi simptomi su uzrokovani dugotrajnim sedenjem ili stajanjem, a proširene vene uglavnom pogađaju žene.

Bolovi u nogama i kolenima - simptomi, uzroci i lecenje

Osim toga, zdravlje vena se narušava usled prevelikog viška kilograma, trudnoće, šećerne bolesti ili srčanih oboljenja. Ukoliko su bolovi u nogama dugotrajni, onda je najverovatnje u pitanju išijas, do kog dolazi usled upale zglobova i oštećenih ligamenata. Ako se na jednoj nozi jave otok, crvenilo i bol, može se desiti da je u pitanju venska tromboza, koja može biti opasna po život.

Najčešći uzroci bola u kolenu su burzitis, odnosno upala tečnosti u kolenu, uska iliotibialna traka, kao i preterani fizički napor. Usled pojačanog naprezanja mišića nogu u njima se stvara mlečna kiselina, koja izaziva bol i zamor. Takođe, uzrok bola u kolenima mogu biti i ravni tabani i loše držanje tela. Visoke potpetice takođe predstavljaju veliko opterećenje za hrskavicu kolena, mogu da ih preopterete i da dovedu do bola.

Prvi simptomi koji ukazuju na to da imate problema sa nogama su promene u hodu, bolovi u stopalima ili prebojenost noktiju. Ubrzo se javljaju zamor i osećaj težine u nogama.

Lečenje bolova u nogama i kolenima

Fizička aktivnost. Fizička aktivnost je od ključnog značaja za lečenje bolova u nogama. Kod osoba koje se dosta kreću hrskavica je zaštićena i može da apsorbuje hranljive materije iz zglobne tečnosti. Osim šetnje, preporučuju se lagana vožnja bicikla i plivanje. Važno je i da se redovno rade vežbe za jačanje mišića.

Rasteretite kolena. Potrebno je da malo rasteretite kolena i zato što više hodajte bosi i nosite ravnu obuću. Izbegavajte dugo sedenje sa prekrštenim nogama jer to predstavlja veliki stres za kolena. Zato što češće ustanite i napravite bar par koraka. Trudite se da kad god možete držite noge u uspravnom položaju.

Hladne obloge. Ako je koleno pregrejano ili otečeno, koristite hladne obloge. Preporučuje se da napravite oblogu od kiselog mleka, jer hladno kiselo mleko izvlači toplotu i supstance koje izazivaju upale, pa bolovi nestaju. Pomešajte kiselo mleko iz frižidera sa malo maslinovog ulja. Kada dobijete glatku smesu namažite je na koleno, zavijte pamučnom ili vunenom tkaninom i pustite da deluje oko 20 minuta. Ponavljajte ovaj postupak više puta dnevno. Obloge od kupusa su takođe dobre kada su u pitanju bolovi, otoci i upale. Oklagijom izgnječite listove kupusa. Nekoliko listova uvijte oko kolena i zamotajte pamučnom tkaninom. Stavite preko zavoj i pustite da obloga deluje najmanje 2 sata.

Tople obloge. Ako koleno nije vruće i otečeno, treba koristiti tople obloge, termofor ili električno ćebe. Preporučuje se da 1-2 kašičice koprive prelijete sa 150 ml vode i da ostavite poklopljeno 10 minuta. Nakon toga procedite i stavljajte obloge 2-3 puta u toku dana.

Izbacite višak kiseline. Velike količine slatkiša, kafe, alkohola i mesa stvaraju višak kiseline u organizmu. kiseline se talože u hrskavici kolena i dovode do upala i bolova. Zato je potrebno jesti što više baznih namirnica, koje neutrališu kiseline, a to su voće i povrće. Takođe, preporučuje se laneno ulje i koštunjavi plodovi, jer sadrže selen, koji je važan za metabolizam hrskavice. Za obnavljanje hrskavice veoma je važan i cink, pa treba jesti što više integralnih žitarica i mahunastog povrća.

Da bi se bolovi u nogama i kolenima lečili na adekvatan način, potrebno je da se utvrdi pravi uzrok bola. Bol u prednjem delu kolena se može otkloniti uz pomoć ledene terapije, fizioterapije i antiupalnih lekova, a potrebno je i pauziranje sa fizičkim aktivnostima. Za to vreme se preporučuje korišćenje raznih antiupalnih krema i leda. U nekim slučajevima biće potrebno da se što više rade vežbe istezanja. Ako je problem u nervu sa unutrašnje strane kolena, biće potrebne injekcije. Ukoliko je bol u kolenu uzrokovan ravnim tabanima, moraju se koristiti ulošci ili patike sa specijalnim đonom. Fizikalna terapija je potrebna ukoliko je bol u kolenu uzrokovan nepravilnim držanjem tela.

Osim ovih praktičnih saveta koje treba da primenite u slučaju bolova u kolenima i nogama uopšte, postoje i neki domaći lekovi koji mogu ublažiti bol, u slučaju da bol nije uzrokovan nekim ozbiljnijim zdravstvenim stanjem.

Alkohol i limun. Napravite tečnost od 96% alkohola, iseckanog limuna sa korom, kašike ruzmarina i 2 pločice kamfora. Pustite da u flaši ova tečnost odstoji 1-2 dana na toplom mestu, a zatim je procedite. U oceđenu tečnost dodajte još alkohola i pustite da odstoji još 2 dana. Zatim ocedite i spojite obe tečnosti. Dobićete 6 dl tečnosti kojom treba da masirate bolna mesta na nogama. Bol će postepeno nestajati.

Gorka so. Gorka so se može koristiti za otklanjanje bola u nogama. Potrebno je samo da napunite posudu toplom vodom i da dodate 4 kašike gorke soli u nju. Potopite noge i držite ih oko 15 minuta, a zatim ih izvadite, osušite i namažite hidratantnu kremu. Gorka so će poboljšati cirkulaciju u celim nogama i rešiće problem sa natečenim stopalima.

Ulje za masažu. Da biste poboljšali cirkulaciju u nogama i ublažili bolove u mišićima, pomešajte 3 kašike susamovog ulja i 3 kapi ulja karanfilića. Masirajte stopala laganim kružnim pokretima, a zatim i prste. U ovu svrhu možete koristiti i ulje od kamilice, lavande, kao i maslinovo ulje.

Želatin. Uzmite 2 ravne kašičice jestivog želatina i stavite u ¼ čaše veoma hladne vode. Izmešajte i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi u toku noći. Pijte ovaj želatin svakog jutra pola sata pre jela, da biste ubažili bolove u nogama i zglobovima.