You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u peti – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u peti – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi koji se javljaju u peti, mogu biti uzrokovani krajnje bezazlenim faktorima kao što su neudobna ili anatomski neprilagođena obuća, ali i faktorima koji su zaista ozbiljni i koji podrazumevaju prisustvo zdravstvenih smetnji zbog kojih je neophodno obratiti se lekaru i preduzeti mere lečenja.

Ukoliko vas muči problem sa bolovima u peti, za početak, najvažnije je da jasno definišete osobine bola kako bi ste kroz njih mogli da definišete simptome koji ukazuju na uzrok prisustva bola.

Tek na osnovu utvrđivanja simptoma i uzroka pojave bolova u peti, moguće je i odrediti metode lečenja.

Koji su potencijalni uzroci prisustva bola u petama?

Potencijalni uzroci zbog kojih se mogu javiti bolovi u petama su:

Bolovi u peti - uzroci, simptomi i lečenje

– Fascitis plantaris ili plantarni fascitis:

Ovo je jedan od najčešćih uzroka nastanka bolova u peti i predstavlja poseledicu upale, blagog istezanja ili preteranog zamora tkiva koje obuhvata regiju luka stopala. Plantarni fascitis, ne predstavlja komplikovani oblik zdravstvenog problema, već se pre može definisati kao jedan od simptoma naprezanja i premorenosti stopala. Bolovi u peti izazvani ovim uzrokom, najčešće se javljaju nakon višesatnog stajanja ili hodanja, odnosno nakon višesatnog angažovanja stopala.

– Petni trn:

Petni trn, zapravo se može okarakterisati kao uzrok nastanka bolova u peti koji je vrlo srodan predhodno opisanom uzroku, dakle plantarnom fascitisu. Najčešće, petni trn se javlja kao posledica hroničnog prisustva plantarnog fascitisa i predstavlja bolove u peti koji su izraženi tačno na sredini pete i prostiru se u jednoj uskoj tački. Bol koji se javlja u prisustvu ovog problema, izuzetno je oštar, prodoran i pacijenti ga opisuju kao bol koji bi osetili kada stanu na trn. Ovaj bol, javlja se pri oslanjanju na petu i bukvalno onemogućava normalno kretanje.

– Tendinoza ahilove tetive:

Ahilova tetiva, predstavlja najveću tetivu u ljudskom telu i nalazi se u zadnjem delu noge, preciznije u regiji koja se nalazi neposredno iznad pete i predstavlja deo koji se može definisati i kao početak zadnje strane stopala. Ova tetiva, ima veliku elastičnost i otpornost i kao takva omogućava lakoću i fleksibilnost velikog broja pokreta koje u toku dana napravite.

Ipak, onda kada su vaše fizičke aktivnosti prekomerne i kada zahtevaju prevelika ili dugotrajna naprezanja upravo ovog dela noge, može doći do tendinoze ahilove tetive. Tendinoza ahilove tetive, zapravo predstavlja oblik iritacije pomenute tetive, koja je izražena kroz osećaj slabosti i prisustvo prodornog bola u predelu tetive.

– Fraktura pete:

Fraktura pete je jedan od najređih, ali ipak mogućih uzroka bola u peti. Ovaj uzrok, javlja se najčešće kod sportista koji se bave sportovima koji zahtevaju intezivno angažovanje stopala, pa samim tim i peta, kao što su recimo atletičari.

– Sindrom tarzalnog kanala:

Sindrom tarzalnog kanala, zapravo predstavlja prisustvo uklještenja nerva koji se nalazi u regiji pete. Kada se pomenuti nerv uklješti to izaziva jako oštar bol koji onemogućava normalno kretanje.

Ono po čemu se bolovi u peti izazvani gore pomenutim mogućim uzrocima, razlikuju od bolova u peti koji su izazvani nošenjem neudobne obuće ili trenutnim zamorom stopala, jesu simptomi.

Simptomi bolova u petama:

Ukoliko se simptomi bolova u peti javljaju istovremeno u obe pete i mogu se definisati na potpuno isti način ili ukoliko traju kratko (po par minuta do najviše par sati) i to najčešće nakon višesatnog hodanja i nakon izuvanja obuće, onda je jasno da je reč o potpuno bezazlenim uzrocima bolova.

Konkretno, u takvim situacijama, gotovo stopostotne su šanse da su bolovi izazvani samo neudobnom obućom i da ne ukazuju na zdravstveni problem. Međutim, ukoliko se manifestacija simptoma razlikuje od toga što smo opisali, onda je to razlog da ozbiljnije pristupite svom problemu, da otkrijete pravi uzrok bolova i da pronađete odgovarajući metod lečenja.

Ovo su simptomi koji ukazuju na prisustvo ozbiljnijeg uzroka bolova u peti:

– Prisustvo bolova u samo jednoj peti,
– Pojava bolova u stanju mirovanja (u toku noći, ili u toku dnevnog odmaranja),
– Prisustvo uočljivih promena u vidu promene boje kože ili pojave otoka u bolom zahvaćenoj regiji pete,
– Prisustvo bola praćeno povišenom telesnom temperaturom ili drhtavicom,
– Prisustvo bola takvog inteziteta da bukvalno niste u stanju da se oslonite na petu ili da to uradite sa podnošljivim intezitetom bola,
– Zadržavanje inteziteta i trajanje bolova i nakon višesatnog odmaranja.
– Višednevno prisustvo bolova.

Ukoliko su vaši simptomi bolova u peti identični upravo navedenim, predlažemo da se u što kraćem roku obratite svom lekaru, koji će na osnovu detaljnog pregleda precizno ustanoviti uzrok pojave bolova, a zatim vam prepisati odgovarajuću terapiiju.

Ako iz bilo kog razloga niste u trenutnoj mogućnosti da posetite svog lekara, mi ćemo sa vama podeliti par saveta koji će vam pomoći da bolove u peti bar umanjite i tako sebi olakšate period do odlaska kod lekara.

Lečenje bolova u peti:

Ovo su metode lečenja bolova u peti koje možete primeniti sami:

– Odmaranje pete:

Pod tim, podrazumeva se da stopalo oslobodite od tesne i neudobne obuće i da na nekoliko dana odložite sve dnevne aktivnosti koje uključuju stajanje, višesatno hodanje ili bilo koji oblik angažovanja pete. Pritom, sa opruženom nogom provodite bar po nekoliko sati dnevno (ne računa se noćno odmaranje), kako bi odmaranje pete bilo efikasno.

– Nošenje odgovarajuće obuće, sa anatomski prilagođenim ulošcima:

Ukoliko ste osetili bolove u pet i ukoliko ti bolovi traju danima i intezivni su, obavezno promenite obuću ili bar uključite upotrebu anatomskih uložaka za stopala.

– Upotreba hladnih obloga:

Pokušajte sa lokalnom primenom hladnih obloga. Konkretno, nekoliko kockica leda, zamotajte u krpu i prislonite ih na bolno mesto na peti. Na ovaj način, u velikoj meri možete kontrolisati i zaustaviti bolove. Ipak, ukoliko osetite da se bol nakon upotrebe obloge povećao, prestanite sa daljom primenom obloga.

– Uključite upotrebu lekova koji imaju protivupalno delovanje protiv bolova.

Ukoliko se nakon nekoliko dana primene predloženih metoda lečenja bolovi u peti i dalje ne umanje ili u potpunosti ne prestanu, nemojte više čekati i obratite se svom lekaru.

Ono što takođe želimo da napomenemo, jeste da preporuke o vežbama istezanja i fizičkog angažovanja stopala u cilju otklanjanja bolova u petama, treba da saslušate i poslušate isključivo od svog lekara. U protivnom, ukoliko niste obavili specijalistički pregled i ukoliko niste u potpunosti sigurni u poreklo bolova, nemojte istezati stopalo jer ćete time podneti rizik da umesto da uklonite bolove u peti, pogoršate situaciju i da intezivirate bol.