You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u preponama – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u preponama – uzroci, simptomi i lečenje

Pre nego što posvetimo pažnju konkretnim činjenicama koje su vezane za temu ovog teksta, ne možemo da izostavimo jedan važan detalj, a to je da se uzroci, simptomi, pa i lečenje bolova u preponama, mogu da se razlikuju u odnosu na to da li se javljaju kod osobe ženskog pola ili kod osobe muškog pola.

Ipak, postoji i niz uzroka, simptoma, kao i metoda lečenja koji se vezuju za bolove u preponama, a pritom nisu povezani sa polom osobe kod koje su bolovi u preponama prisutni.

Mogući uzroci bolova u preponama:

Ovo su mogući uzroci nastanka bolova u preponama:

– Prisustvo infekcije u slabinskoj ili regiji prepona:

U prisustvu infekcija u slabinskoj ili regiji prepona, upravo u toj regiji mogu se javiti otekline, čvorovi ili apscesi, praćeni upalnim procesom koji izazivaju bolove u preponama.

– Otečenost limfnih čvorova u regiji prepona:

Ovo je još jedan u nizu mogućih uzroka nastanka bolova u preponama. Do otečenosti limfnih čvorova u ovoj regiji, može doći usled prisustva infekcije kako u lokalnoj regiji neposredno oko prepona i u preponama, tako i usled prisustva infekcije unutar organizma.

Bolovi u preponama - uzroci, simptomi i lečenje

– Prisustvo kamena u bubregu:

Kada je aktivno kretanje kamena u bubregu i kada se kamen nađe u regiji mokraćnog kanala, može se javiti bol koji između ostalog zahvata i regiju prepone. Ovakav bol, praćen je brojnim drugim simptomima prisustva kamena u bubregu i samim tim ga je lako prepoznati.

– Prisustvo polnih bolesti i polnih infekcija:

Polne bolesti i polne infekcije, kao što su: gonoreja, hlamidija, genitalni herpes i slično, mogu uzrokovati bol u preponama, koji je najčešće manjeg do umereno jakog inteziteta.

– Reumatski artritis:

Reumatski artritis, koji se definiše kao jedan od najčešćih oblika reumatskih oboljenja, takođe može uzrokovati pojavu bolova u preponama. Bolovi izazvani ovim uzrokom, uglavnom su praćeni i bolovima u drugim regijama tela (recimo bolovima u nogama, u kičmi ili u zglobovima ruku),

– Burzitis:

Burzalna kesica, koja se najlakše i najpreciznije može opisati kao jastučasto tkivo u regiji kukova koje ima ulogu da amortizuje pokretanje kukova, ponekad može biti izložena zapaljenskom procesu koje se naziva burzitis. Ovaj zapaljenski proces, između ostalog izaziva i simptome kao što su bolovi u preponama.

– Prisustvo hernije, odnosno kile:

Određene kile, imaju osobinu da izazivaju prisustvo bolova u preponama. Konkretno, takve bolove mogu izazvati ne samo kile u regiji prepona, već i kile u regiji donjeg dela stomaka.

– Uklještenja, istegnuća ili opterećenost ligamenata ili mišića:

Pomenuta stanja, ukoliko su manifestovana u regiji prepona, mogu izazvati prisustvo bolova u preponama.

Kao što smo u uvodnom delu teksta napomenuli, postoje i uzroci bolova u preponama, koji mogu biti prisutni isključivo kod osoba ženskog pola, ili od osoba muškog pola.

O takvim uzrocima, pročitajte više u nastavku teksta.

Mogući uzroci bolova u preponama kod žena:

– Trudnoća:

Kod velikog broja žena, bez obzira na fazu trudnoće, kao jedan od pratećih simptoma mogu se javiti bolovi u preponama. Ova pojava, nastaje kao reakcija tela na promenu hormonalnog statusa u organizmu, usled kojeg se menja stabilnost karličnih zglobova. Konkretno, veza karličnih zglobova postaje fleksibilnija i to može uzrokovati bolove u preponama.

– Upala jajnika:

Upala jajnika, može uzrokovati pojavu tupih i veoma snažnih bolova u preponama koji se smenjuju sa bolovima koji se manifestuju kroz “oštra probadanja”.

– Prisustvo ciste ili cista na jajniku ili na jajnicima:

Ciste na jajnicima, pogotovo ukoliko su razvijenije ili brojnije, takođe mogu izazvati pojavu bolova u preponama.

Mogući uzroci bolova u preponama kod muškaraca:

– Epididimitis:

Epididimitis, odnosno upala testisa, može izazvati simptome kao što su bolovi u preponama.

– Zauške:

Zauške su takođe jedan od mogućih uzroka nastanka bolova u preponama kod muškaraca.

– Karcinom testisa:

Karcinom testisa, može biti praćen simptomom kao što je stalan i često prodoran i oštar bol u preponama.

– Prisustvo retraktilnog testisa:

Retraktilnost testisa, podrazumeva stanje kada se testis kreće između skrotuma i stomaka. Ovakva pojava, koja je na svu sreću retka, može izazvati bolove u preponama.

– Torzija testisa:

Torzija testisa, odnosno upletenost testisa, predstavlja još jedan od mogućih uzroka nastanka bolova u preponama kod muškaraca.

– Spermatokele:

Spermatokele, predstavljaju oblik nakupljanja tečnosti u testisima, usled kojeg se može javiti bol u preponama.

Simptomi bolova u preponama:

Kada je reč o simptomima bolova u preponama, oni se u osnovi razlikuju u odnosu na intezitet i u odnosu na karakteristike bolova.

Konkretnije, simptomi bolova u preponama mogu se manifestovati na sledeće načine:

– Bol može biti konstantno prisutan i izražen u obliku tupog bola slabog do umerenog inteziteta,
– Bol može biti izražen kroz osećaj pritiska u predelu prepone i kroz nemogućnost normalnog oslanjanja na nogu ili nemogućnost presavijanja noge u predelu prepone.
– Bol može biti intezivan, probadajuć i praćen izraženom potrebom za savijanjem noge,
– Bol može biti praćen pulsiranjem,
– Bol može biti praćen pojavom istovremenih bolova u drugim regijama tela.
– Bol može biti praćen drugim simptomima, kao što su prisustvo povišene telesne temperature, povraćanje ili prisustvo infekcije u nekom delu tela.

Lečenje bolova u preponama:

Kako su uzroci nastanka bolova u preponama zaista brojni i međusobno veoma različiti, tako se metode lečenja moraju uskladiti upravo sa njima.

Zato, ukoliko osetite bolove u preponama koji traju duže od jednog dana, a pritom ne možete jasno da zaključite šta je njihov uzrok (niste uganuli nogu, niste se posekli ili povredili u predelu prepone) i ukoliko bol ne prolazi nakon višesatnog odmaranja, obavezno se obratite lekaru.

Lekar će na osnovu opisa bolova koje mu budete dali i nakon obavljanja pregleda, ustanovite o kakvom uzroku bolova se radi i na osnovu toga će vam prepisati lečenje.

Ono što je jedino sami možete preduzeti pre nego što se obratite lekaru, jeste odmaranje. Ipak, ukoliko je bol prodoran i jak i ukoliko je prisutan konstantno, ukoliko je praćen pulsiranjem ili povišenom telesnom temperaturom, što pre se obratite lekaru, jer to može biti znak zdravstvenih smetnji koje smo gore opisali, a koje zahtevaju lekarski nadzor i ozbiljan pristup lečenju.

U takvim situacijama, nemojte samostalno dijagnostikovati bolest i nemojte se samostalno lečiti, jer pogrešnim pristupom, možete ne samo intezivirati bolove, već i pogoršati celokupno zdravstveno stanje organizma.