You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u stopalu – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u stopalu – uzroci, simptomi i lečenje

Bolovi u stopalima, predstavljaju najrasprostranjeniji i najčešći oblik bolova koji se javljaju kod osoba oba pola i u bukvalno svim periodima života. Uzroci za nastanak bolova u stopalima su zaista brojni i u velikom broju slučajeva su bezopasni i predstavljaju posledice premora ili nepravilnog i preforsiranog opterećenja stopala. Međutim, postoje i uzroci bolova u stopalima koji ukazuju na prisustvo određenih zdravstvenih problema, koji su na svu sreću uglavnom jednostavno rešivi, ali zahtevaju odgovoran pristup i obraćanje lekaru. Ono što se može okarakterisati kao prvi simptom po kojem možete razlikovati bezazlen uzrok pojave bolova u stopalima od ozbiljnijeg uzroka, jeste činjenica da li se bol javlja u oba stopala ili samo u jednom stopalu i da li je praćen drugim simptomima.

Bol koji se javlja u samo jednom stopalu, uglavnom ima komplikovaniju pozadinu i uzrok nastanka, u odnosu na bol koji se istovremeno javlja u oba stopala.

U nastavku teksta koji je pred vama, potrudićemo se da sa vama podelimo što više konkretnih i korisnih informacija koje se tiču bola u stopalu, odnosno uzrocima bola u stopalu, simptomima kroz koje se takav bol manifestuje i metodama lečenja.

Bolovi u stopalu - uzroci, simptomi i lečenje

Uzroci bola u stopalu:

Ovo su potencijalni uzroci bola u stopalu:

– Reumatski artritis:

Reumatski artritis, kao jedan od oblika reumatskog oboljenja, može zahvatiti zglobove, kosti i mišiće u čitavom telu, pa samim tim i u stopalu. Neretko, upravo je ovaj zdravstveni problem uzrok bola u stopalu.

– Giht:

Giht je zdravstveni problem koji nastaje kao posledica visoke koncentracije mokraćne kiseline. kada je koncentracija mokraćne kiseline visoka, kristali iz mokraće imaju osobinu da se deponuju i talože u regijama ligamenata i zglobnih čaura. To dalje rezultira oticanjem zglobova, pojavom ukočenosti i bolom. Svi od navedenih simptoma gihta, jako su česti upravo u regiji stopala.

– Plantarni fascitis:

Plantarni fascitis predstavlja stanje istegnutosti plantarne fascije, koje uzrokuje pojavu bola u donjoj regiji stopala.

– Prisustvo plantarnih bradavica:

Plantarne bradavice, mogu nastati kao posledica čestog i preintezivnog vršenja pritiska na stopalo. Ovakve bradavice, javljaju se na donjoj strani stopala (na tabanu) i izazivaju jak bol u stopalu prilikom oslanjanja.

– Povrede mišića stopala:

Do povreda mišića stopala može doći na više načina. Konkretno, mišići stopala se mogu povrediti usled preopterećenja stopala, izloženosti mehaničkim povredama (kao što su posekotine) ili usled nepravilnog hodanja, oslanjanja na stopalo ili istezanja stopala. Svaki od navedenih oblika povreda mišića stopala može dovesti do pojave bola u stopalu.

– Burzitis:

Kesice koje sadrže sinovijalnu tečnost i smeštene su u različitim regijama stopala, kao što su regija pete, regija prstiju, regija bočne strane stopala, ili unutrašnja lučna regija stopala, mogu biti izložene zapaljenju usled kojeg se javlja bol u stopalu.

– Dijabetes:

Neretko, dijabetes može uzrokovati pojavu bola u stopalu ili u oba stopala. To se dešava iz razloga što dijabetes u velikoj meri remeti cirkulaciju i usporava je, poebno u perifernim delovima tela, kao što su stopala. Takođe, dijabetes može uzrokovati i oštećenje nerava u regiji stopala. Samim tim, stopala mogu postati bolna i osetljiva.

Pored navedenih, uzroci bola u stopalu mogu biti i žuljevi, zadebljanja na koži, ravni tabani, nošenje neudobne obuće, prekomerna težina i slično.

Simptomi bola u stopalu:

Ovo su neki od najčešćih simptoma bola u stopalu:

– Prisustvo bola u određenoj regiji stopala (u prstima, u lučnom delu ili u peti),
– Prisustvo bola na celoj površini stopala,
– Pojava bola prilikom oslanjanja na stopalo,
– Pojava bola prilikom svim aktivnosti u koje je uključeno stopalo (hodanje, trčanje i slično),
– Pojava crvenila ili ogrubelosti kože stopala,
– Gubitak pokretljivosti zgloba,
– Gubitak čvrstine i sigurnosti stopala pri pokretima,
– Ukočenost stopala,
– Promena položaja ili oblika prstiju (krivljenje prstiju ili savijanje prstiju sa nemogućnošću ponovnog voljnog ispravljanja),
– Gubitak ravnoteže tela prilikom oslanjanja na stopalo.

Lečenje bola u stopalu:

Ukoliko bol u stopalu osećate duže od nekoliko dana u kontinuitetu, a pritom ste svesni da uzrok bola nije tesna obuća ili prisustvo žulja, predlažemo da se obratite lekaru, kako bi ste došli do precizne dijagnoze svog problema.

Ukoliko ipak, najpre želite sami sebi da pomognete i da se oslobodite bola u stopalu, evo nekoliko nalina na koje to možete uspešno učiniti:

– Odmarajte stopalo:

Trudite se da se što ređe i što kratkotrajnije oslanjate na stopalo koje vas boli i držite tu nogu u ispravljenom položaju.

– Masirajte stopala:

Bilo da to uradite ručno ili koristeći neki od rekvizita za masiranje stopala, masaža stopala vam u velikoj meri može pomoći da se oslobodite bola. Ponavljajte masažu minimum jednom dnevno i to u trajanju od pola sata ili duže.

– Koristite toplo hladne obloge sa sirćetom:

Uzmite dve posude i u jednu od njih sipajte jednake količine jabukovog sirćeta i umereno hladne vode, a u drugu jednake količine jabukovog sirćeta i umereno tople vode. Zatim, uzmite pamučnu tkaninu i umočite je najpre u toplu mešavinu, iscedite je i privijte je oko stopala.

Sačekajte da prođe oko 10 minuta, a zatim isti postupak ponovite sa hladnom mešavinom vode i sirćeta.

– Pojačajte unos magnezijuma u organizam:

Magnezijum vam takođe može pomoći da se rešite bola u stopalu.

– Nosite isključivo udobnu obuću sa anatomski prilagođenim ulošcima:

Takva obuća, značajno će vam pomoći da otklonite bol u stopalu.

– Koristite goveđi želatin:

Kontinuirano u periodu od mesec dana, svake večeri, po 5 grama (jednu ravnu kafenu kašičicu) goveđeg želatina rastvorite u hladnoj vodi, hladnom soku ili hladnom jogurtu (u 100 mililitara tečnosti), promešajte i do ujutru ostavite u frižideru. Ujutru, mešavinu izvadite iz frižidera i pojedite. Ubrzo ćete primetiti da su vam zglobovi u stopalima, kao i zglobovi u čitavom telu jači i otporniji i da je isčezao bol koji ste osećali.

Ono što je važno da napomenemo i što obavezno morate uzeti u obzir, jeste da nakon mesec dana, goveđi želatin možete ponovo upotrebljavati u većoj meri, tek nakon 6 meseci. To pravilo, važi iz razloga što kod nekih osoba, česta i trajna upotreba goveđeg želatina može uzrokovati porast lošeg holesterola u krvi. Period od mesec dana korišćenja goveđeg želatina, potpuno je bezbedan i na opisan način je koristan za zdravlje.