You are here: Home » Zdravlje » Borna kiselina – upotreba za lepotu i zdravlje

Borna kiselina – upotreba za lepotu i zdravlje

Možda deluje čudno i neverovatno da se boraks, koji je nama uglavnom poznat kao sastojak u deterdžentima i sredstvima za dezinfekciju i insekticidima, može primenjivati i kao lek za mnoge zdravstvene tegobe, u vidu borne kiseline.

Ipak, naučna istraživanja širom sveta pokazala su da je ovaj zaboravljeni prirodni mineral izuzetno koristan za ljudsko zdravlje. Osim što se pokazao delotvornim u tretmanu nekih oboljenja, boraks se primenjuje i u kozmetici  zato što čisti kožu, leči iritacije i čini je lepom i zdravom.

Borna kiselina - upotreba za lepotu i zdravlje

Borna kiselina kao lek

Borna kiselina se nalazi u prirodi i nastaje isparavanjem ili taloženjem boraksa u reakciji sa kiselinama. Bor je hemijski element koji je važan u razvoju biljaka, a za ljudski organizam tek u određenoj meri. Međutim, u kombinaciji sa vodonikom i kiseonikom on se pretvara u brnu kiselinu, koja ima obilje korisnih svojstava i efikasno se primenjuje u raznim sferama života, u industriji i domaćinstvu, a sve više i u medicini. U homeopatskim tretmanima, boraks je odavno poznat kao delotvoran prirodni preparat.

Zagovornici lekovitih svojstava borne kiseline navode brojne pozitivne efekte preparata koji je sadržu u svom sastavu. Sam boraks ima dokazano dejstvo ubijanja patogenih organizama, a boraksna ili borna kiselina je veoma delotvorna u uništavanju virusa, gljivica i bakterije i poznata po snažnim antiseptičkim svojstvima. Ona se zbog toga koristi u proizvodnji raznih proizvoda za kućnu hemiju. Sastavni je deo preparata za kućnu higijenu, a posebno je korišćena u pripremi insekticida.

Iako zvuči neverovatno da se kiselina koja se upotrebljava za uništavanje insekata i dezinfekciju stana može koristiti i kao lek ili kozmetički tretman, istraživanja su dokazala da je upravo to slučaj. Njena korisna svojstva se mogu na dobar način primeniti i u lečenju i tretiranju različitih zdravstvenih tegoba i simptoma.

Za šta je dobra borna kiselina?

Borna kiselina ima dokazane beneficije u tretiranju nekih zdravstvenih stanja i kao lek.

Konjuktivitis i druge očne infekcije – Borna kiselina je jedina vrsta kiseline koja ima blagotvoran uticaj na zdravlje očiju. Koristi se za lečenje konjuktivitisa i drugih infekcija očiju. Upotrebljava se tako što se jedna kašičica borne kiseline u prahu rastvori u pola šolje sa slanom vodom ili fiziološkim rastvorom. Ovako dobijen rastvor se potom koristi za ispiranje očiu i veoma delotvorno ublažava i sprečava iritaciju i upalu.

Infekcije ušiju – Borna kiselina se može koristiti za ispiranje u slučaju upale ušiju. Pokazala se izvrsnom u lečenju raznih infekcija ušiju kako kaod ljudi, tako i dod kućnih ljubiaca. Odlična je i za čišćenje gljivica koje mogu da se razviju u ušima, na primer zbog vode tokom plivanja. Kod upaljenih ušiju preporučuje se korišćenje troprocentnog rastvora, a ispiranje se praktikuje dva puta dnevno.

Proširene vene – Borna kiselina može da ublaži neprijatne i bolne simptome proširenih vena. Primenjuje se u pripremi obloga od kupusa, koje olakašavaju tegobe. Potrebno je nekoliko listova ukiseljenog kupusa potopiti u troprocentni rastvor borne kiseline i ostaviti da odstoje oko tri sata. Listove kupusa nakon toga treba ocediti i koristiti dobijenu tekućinu kao umirujućui prirodni preparat kojim ćete natopiti obloge i tako smiriti obolela područja.

Artritis i osteoporoza  – Element bor, koji je glavni sastojak borne kiselinae, ima bitan učinak u regulaciji funkcije paratiroidne žlezde, a učestvuje i u apsorpciji kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Poznato je i da boraks utiče da se kalcijum iz organizma vraća u kosti i zube, što ima pozitivan efekat na ceo skeletni sistem, koji se na taj način podmlađuje i revitalizuje. Zbog toga je terapija bornom kiselinom korisna kod osoba koje pate od oboljenja poput artritisa i osteoporoze. Ovi pacijenti imaju manjak bora u organizmu, zbog čega dolazi i do deficita kalcijuma i slabljenja kostiju.

Gljivice na koži – Borna kiselina ima antiseptičko dejstvo i u dermatologiji se uspešno primenjuje u tretiranju različitih gljivičnih infekcija kože, kao što su kandidijaza i atletsko stopalo.

Otoci – Borna kiselina se primenjuje u tretiranju iritirane i otečene kože. Ona omekšava i opušta zategnutu upaljenu kožu i smiruje otoke. Osim toga, koristi se i kao tretman za ublažavanje ožiljaka.

Lečenje kondiloma – Borna kiselina se primenjuje i u tretmanu kondiloma. U ginekologiji se koristi troprocentni rastvor i primenjuje se u pripremi obloga za kondilome. Za obloge se koristi čista pamučna tkanina natopljena rastvorom i drži se na obolelim mestima po petnaestak minuta.

Borna kiselina u službi lepote

Borna kiselina ima prirodna antiseptička svojstva i zato se koristi i kao kozmetički preparat, koji čisti kožu lica od upala, iritacija, bubuljica i akni i čini je sjajnom, čistom, glatkom i zdravom.

Maska za čišćenje lica – Borna kiselina je sastavni deo u pripremi nekih umirujućih maski za lice, zato što dezinfikuje i neguje kožu. Za čišćenje lica se može pripremiti efikasna maska od gline u obliku praha, troprocentnog rastvora borne kiseline. Ova maska se nanosi na celo lice i vrat, uspešno otklanja i leči akne i bubuljice. Koristi se dva do tri puta nedeljno.

Neželjeni efekti borne kiseline

Neka istraživanja su zabeležila da različiti preparati koji sadrže boraks imaju toksičan efekat na malu decu, a naročiti bebe. Zbog toga se borna kiselina iz predstrožnosti ne upotrebljava u proizvodnju kozmetičkih preparata, kao što su šamponi, kupke, sapun, paste za zube i drugi proizvodi namenjeni najmlađima. Savetuje se opreznost ili potpuno isključivanje borne kiseline iz upotrebe, kada se radi o bebama i deci.

U Evropskoj uniji je zabranjena primena borne kiseline u kozmetičkim preparatima, jer su neke studije pokazale da ona ima moguća kancerogena svojstva. Druga istraživanja pak tvrde da je ona manje toksična od kuhinjske soli. Da li je u pitanju trik farmaceutske industrije ili stvarna opasnost, ne možemo sa sigurnoću znati. Delotvorni efekti borne kiseline su očigledni, no svakako bi je trebalo koristiti uz određenu doz opreza.