You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Borov med – lekovita svojstva i recept kako se pravi

Borov med – lekovita svojstva i recept kako se pravi

Bor (Pinus sylvestris) je zimzelena biljka koja vodi poreklo iz hladnijih predela severne polulopte. Stablo bora raste do 10 m visine, a sivo-zelene borove iglice su duge 5-6 cm. Borove iglice su korisne za prevenciju i lečenje mnogih zdravstvenih problema i za poboljšanje zdravstvenog stanja uopšte. Još od davnina Indijanci su koristili borove iglice za lečenje prehlade i kašlja. Borovo drvo se danas izuzetno ceni jer se od njega mogu praviti razni lekoviti preparati, kao što su sirup, med i čaj.

Borov med ima crvenkastu boju, prijatan ukus i miris smole. Ovaj med potiče iz zapadnog Sibira. U Srbiji se ne može naći pravi borov med, jer u našim krajevima nema insekata koji bi proizveli potrebnu slatku materiju na iglicama bora. Veoma je teško doći do pravog sibirskog borovog meda. Zato možete pokušati sami da ga napravite, uz pomoć borovih iglica i prirodnog domaćeg meda. Mi ćemo vam predložiti dva recepta uz pomoć kojih možete napraviti ovaj lekoviti preparat.

Borov med - lekovita svojstva i recept kako se pravi

Recept za pravljenje borovog meda 1

Sastojci:

– 40 g mladih borovih iglica

– 1 kg prirodnog meda

– ½ litra ključale vode

Način pripreme:

Najpre operite u toploj vodi borove iglice koje ste pripremili i stavite ih na krpu dok se u potpunosti ne osuše. Zatim ih prelijte sa ½ litra ključale vode. Pustite da se kuva još oko 15 minuta na srednjoj temperaturi. Kada skinete šerpu sa šporeta, poklopite je i pustite da odstoji 24 h. Nakon tog perioda potrebno je da tečnost koju ste dobili procedite kroz gazu i da je pomešate sa jednim kilogramom prirodnog meda. Ostavite da stoji nekoliko nedelja. Nakon toga će vaš borov med biti spreman za upotrebu.

Recept za pravljenje borovog meda 2

Sastojci:

– 1 kg mladih izdanaka bora

– 1 kg šećera

Način pripreme:

Drugi način da napravite med od borovih iglica podrazumeva da u staklenu teglu stavite prvo jedan red šećera, a zatim preko njega red borovih iglica, pa opet red šećera, pa iglice, i tako sve do vrha tegle. Ono što je bitno jeste da završni sloj u tegli bude od šećera. Teglu dobro zatvorite i stavite je na sunčano i toplo mesto da bi se šećer lagano topio. Da bi se šećer u potpunosti rastopio biće potrebno oko 40 dana.

Način konzumiranja borovog meda

Borov med se preventivno uzima 3 puta nedeljno, odnosno dovoljno je uzimati jednu kašiku sedmično. Međutim, u slučaju lečenja bronhitisa i drugih bolesti potrebno je uzimati četiri puta dnevno po jednu supenu kašiku posle obroka.

Lekovita svojstva borovog meda

U lekovite svrhe se koriste mladi izdanci bora,odnosno borove iglice, i borova smola. Borove iglice je najbolje koristiti odmah nakon branja, jer ako stoje neko vreme one mogu izgubiti deo svojih lekovitih svojstava. Borove iglice su bogat izvor vitamina C i aromatičnih ulja i imaju višestruke zdravstvene koristi. Zato je i borov med, koji se dobija od borovih iglica, poznat po svojim lekovitim svojstvima. U nastavku možete videti kakve sve koristi borov med ima na ljudsko zdravlje.

Uz pomoć mešavine prirodnog meda i mladih borovih iglica možete ublažiti tegobe izazvane hroničnim bronhitisom, jer ovaj preparat ima blagotvorno dejstvo na disajne organe. On deluje protiv svih vrsta prehlada, nazeba i drugih bolesti disajnih organa i predstavlja najbolji lek protiv kašlja. Takođe, primenjuje se za lečenje raznih bolesti bubrega i creva. Borov med se naročito preporučuje nakon pada imuniteta i posle oporavka od bolesti, jer ima sposobnost da organizmu vrati elan i snagu. On ima protivupalno, analgetičko i antialergijsko dejstvo. Može se koristiti i za spoljnu upotrebu, odnosno za lečenje gnojnih rana, kao i za neka ginekološka oboljenja (erozija grlića materice).