You are here: Home » Uzgajanje » Bosiljak u saksiji – uzgoj i nega

Bosiljak u saksiji – uzgoj i nega

Bosiljak (Ocimum basilicum) je jednogodišnja biljka koja vodi poreklo iz Indije. Pored toga što se može gajiti u vrtovima i na plantažama, ova biljka je i sve popularnija zbog mogućeg uzgoja u saksijama i teglama i to u kućnim uslovima. Postoji preko 60 vrsta bosiljaka i sve su posebne po nekim svojim karakteristikama. Tako, recimo, postoji cimet bosiljak, anis bosiljak, limun bosiljak, kao i Tamni opal sa ljubičastim listovima.

Bosiljak pripada začinskom bilju jer pored svojih izrazito lekovitih svojstava ima i veoma izraženu aromu (zahvaljujući eteričnom ulju eugenol koje sadrži). Zbog toga se pored ostalog začinskog bilja kakav je korijander, vlašac, peršun, lovor i menta, i bosiljak koristi u kuhinji i to u sastavu mnogih soseva, ali i mesa i variva. Postalo je zapravo veoma moderno da se više ne mora ići u markete po nabavku začina, već se oni jednostavno uberu iz sopstvene saksije po potrebi i ukusu.

Bosiljak u saksiji - uzgoj i nega

Takođe bosiljak je veoma značajan i u hrišćanstvu, pa se zato naziva i „sveta biljka“.

Lekovita svojstva bosiljka

Ova biljka ima veoma intenzivan, prijatan i osvežavajući miris, dok je ukus pomalo gorak. Izrazito je lekovita, pa se pored namene u kuhinji (u ishrani i očuvanju svežine hrane) koristi i kao antiseptik, u borbi protiv parazitarnih oboljenja, za umirenje nervne napetosti, umirenje stomačnih grčeva jer poboljšava varenje, ali i kod upale bubrega i za smirivanje simptoma astme. Svoju namenu list ove biljke ispoljava u svežem ili sušenom obliku.

Uzgoj bosiljka u kućnim uslovima

Bosiljak je idealna biljka za uzgoj u saksijama ili teglama, ali ono što je neophodno znati je, kakvi joj uslovi trebaju za pravilan rast i razvoj. Biljka se seje u aprilu i maju, prija joj sunce, ali ne i „promaja“.

Pre svega, tegla, tj saksija mora biti prostrana, jer bosiljak ima sklonosti ka grananju i širenju. Zemlja mora biti pogodna, sa dosta vlage, jer ovoj biljci prija dosta vode. Najbolje ga je stoga presaditi u saksiju sa rupama na dnu, kako bi pri zalivanju voda mogla dobro da natopi zemlju, a da potom višak otekne kroz rupice. Biljku je najbolje zalivati svaki dan ukoliko je vreme jako toplo, tj ako su letnje vrućine, a inače neće da joj smeta ni zalivanje na drugi dan. Može se i u posudicu u koju je smeštena saksija nasuti malo vode, pa će zemlja kroz rupice upiti neophodnu količinu. Nikako ne zalivati bosiljak preko listova.

Prilikom sadnje, seme koje ste kupili u agroapoteci ili nekom bolje snabdevenom supermarketu, stavite u zemlju u saksiji. Broj semenki koje stavljate je 7-10. Od tog broja u biljke se razvija oko 5 semenki. Vaš zadatak je da od tih 5 biljaka izaberete 2 najslabije tj najlošije razvijene, i da ih uklonite.

Rast biljaka može se očekivati u roku od 2-4 nedelje od sadnje. Zemljište u koje stavljate seme bosioka mora biti rastresito i plodno, a ukoliko je peskovito slobodno možete dodati i malo organskog đubriva.

Ova biljka voli sunce. Dnevno joj je neophodno i 6-8h sunca. Veoma je osetljiva na niske temperature. Zbog toga je najbolje leti je držati na balkonu ili u bašti, a zimi na prozoru sa unutrašnje strane doma.

Stabljika bosioka je četvrtasta i može izrasti i do 80 cm, u proseku od 30-50 cm, s tim što se prvih 10cm povremeno odseca kako bi se podstaklo dalje grananje i pojava novih mladih izdanaka. Bosiljak ima mnogo bočnih grančica i velike svetlozelene listove prijatnog mirisa. Prvi listovi beru se nakon 6 nedelja od sadnje.

Čaj od bosiljka

U kuhinji bosiljak se može koristiti za pripremu raznih soseva, salata, ali i lekovitih čajeva i osvežavajućih ledenih napitaka, gde daje nesvakidašnji ukus svojom neobičnom aromom.

Ukoliko bolujete od kakvih bakterijskih infekcija, neraspoloženi ste i dekoncentrisani ili vas boli glava, probajte da tegobe uklonite čajem od bosiljka, i rezultati će vas oduševiti.

Ovaj napitak koji deluje kako protiv bakterija, tako i protiv virusa i gljiva, spravlja se veoma jednostavno. Uzmete nekoliko suvih stabljika bosioka sa njihovim suvim listovima (ili ako je mrvljen uzima se jedna kafena kašičica) i prelijete provrelom vodom (250ml), a zatim ostavite da odstoji oko 15 min. Potom procedite svoj lekoviti napitak i pijete nekoliko šoljica dnevno u periodu od 8 dana. Nakon toga pravite pauzu od 2 nedelje. Najbolje je da se ovaj čaj pije između obroka, i da mu se ne dodaje šećer.

U kombinaciji sa ruzmarinom, medom, vinom i propolisom bosiljak je idealan u spravljanju napitaka za mirniji, kvalitetniji i bolji san, dok se u kombinaciji sa listom breze koristi u terapiji bolesti jetre i gihta. Kod upale sinusa slobodno možete koristiti ovaj čaj i za inhalaciju.