You are here: Home » Zdravlje » Bulimija – simptomi, posledice, iskustva i lečenje

Bulimija – simptomi, posledice, iskustva i lečenje

Bulimija je mentalni poremećaj gde se osobe na neadekvatan i veoma destruktivan način suprotstavljaju gojenju. Naime, one muče svoj organizam gladovanjem, uzimanjem različitih tableta za mršavljenje i korišćenjem laksativa i diuretika.

Bulimija se često javlja u sklopu graničnog poremećaja ličnosti poput histerije, šizofrenije ili depresije.

Simptomi bulimije

Simptomi bulimije uglavnom nisu vidljivi spolja, pa osobe obolele od bulimije na prvi pogled izgledaju sasvim normalno. Od bulimije mnogo češće obolevaju žene, dok se kod muškaraca ova bolest ređe javlja. Jedan od glavnih simptoma ovog mentalnog poremećaja jeste prejedanje. Osoba koja pati od bulimije ne može da se kontroliše tokom jela i u svoj želudac unosi preterane količine hrane. Ona jede sve dok ne počne da povraća.

Bulimija - simptomi, posledice, iskustva i lecenje

Jedan od simptoma bulimije je takođe i stanje anksioznosti jer bulimična osoba ima konstantan strah da će se ugojiti šta god da pojede. Bulimičari su opsednuti hranom i brojanjem kalorija, a vreme provode pripremajući obroke koje na kraju i povrate. U trenucima gladi ove osobe previše razmišljaju o hrani, o namirnicama koje smeju i koje ne smeju da jedu, jer njihov organizam je iscrpljen i željan hrane. Bulimičari često maštaju o ,,zabranjenoj” hrani, što još više dovodi do nervoze i nezadovoljstva.

Jedan od simptoma ove bolesti je i amenoreja, odnosno izostanak menstruacije kod žena. Ciklus može da kasni i po više meseci, pa lekari uglavnom prepisuju razne hormonalne tablete i upozoravaju žene da prestanu sa gladovanjem, jer to u budućnosti može dovesti i do steriliteta.

Bulimija i anoreksija su usko povezane. Uglavnom se simptomi bulimije javljaju kod anoreksičnih osoba koje krive sebe što nisu uspele da se iskontrolišu i što su dopustile sebi da jedu. Bulimičari izgledaju mršavo i iscrpljeno zbog čestog povraćanja, ali ipak nisu toliko mršavi kao anoreksične osobe.

Uzroci bulimije

Genetski faktori igraju veliku ulogu kada je u pitanju bulimija. Ako je neko u porodici već imao ovu bolest, veće su šanse da se ona prenese i na ostale članove porodice. Osim genetike, uzrok bulimije mogu biti i sami roditelji koji često kritikuju izgled svog deteta i osuđuju ga zbog količine hrane koju jede, a veliku ulogu igra i sredina u kojoj se osoba nalazi. To se naročito odnosi na devojčice u pubertetu koje zbog viška kilograma često nisu prihvaćene od strane svojih vršnjaka. One se osećaju manje vrednim i počinju da gladuju i da muče svoj organizam, ne bi li dobile odgovarajuće mesto u društvu.

Bulimija je često i posledica onoga što predstavljaju mediji. Naime, na tv ekranima se veliča mršavost, pa žene stalno imaju pritisak da nisu dovoljno lepe ili privlačne. Bulimija se najčešće javlja kod osoba koje su emotivno nestabilne i koje su perfekcionisti i žele da sve bude na svom mestu, kako u njihovom životu, tako i u samom izgledu. Bulimija može biti i posledica strogih restriktivnih dijeta jer na taj način ljudi postaju previše opsednuti hranom, tačnije, hrana postaje najbitnija stvar u životu.

Posledice bulimije

Bulimija ugrožava kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. Često povraćanje može da naruši ravnotežu elektrolita u krvi, a dolazi i do oštećenja kostiju i zubne gleđi, usled nedostatka kalijuma u organizmu.

Takođe, bulimija može da uzrokuje i oštećenje jetre, pankreasa, pa čak i reproduktivnih organa. Čest je slučaj da žene koje su u mladosti patile od bulimije kasnije ne mogu da imaju decu, a njihovi menstrualni ciklusi kasne po više meseci. Dugotrajno gladovanje uzrokuje i nizak krvni pritisak, preosetljivost na hladnoću, hormonalne poremećaje i sniženu telesnu temperaturu. Bulimija može ostaviti negativne posledice i na srce. Naime, može doći do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa čak i do smrti.

Lečenje bulimije

Bulimija se može lečiti samo uz pomoć stručnjaka, jer u pitanju je pre svega psihički poremećaj. Osoba obolela od bulimije često i ne shvata da ima problem i da mora da se leči. U tom slučaju bliske osobe treba da reaguju ukoliko primete neke od navedenih simptoma. Ono što je važno jeste da bulimičarima treba pružiti podršku, razumevanje i savete, a nikako ih ne treba osuđivati, jer to može imati kontraefekat.

Dakle, da bi se lečila bulimija, pre svega treba pobediti anksioznost i nervozu i opustiti um i telo. Od velike pomoći mogu biti joga, akupunktura ili meditacija. Bitno je da obolela osoba uspostavi mir i ravnotežu u svom telu. Postoje i brojne lekovite biljke koje mogu sprečiti prejedanje i omogućiti osobi da konroliše svoj apetit. U nastavku slede neki od recepata koji mogu pomoći u borbi protiv ove bolesti.

Čaj od matičnjaka. Čaj od matičnjaka je poznat po tome da uspešno leči nervne poremećaje, nesanicu, anksioznost, ali i visok pritisak, srčane aritmije i grčeve u mišićima. Da biste napravili ovaj čaj, potrbeno je da prelijete kašičicu sitno iseckanog matičnjaka sa 2 dl ključale vode i da ostavite da stoji oko 15 minuta. Procedite ovaj čaj i pijte ga obavezno pre spavanja, a može i nekoliko puta dnevno.

Čaj od valerijane. Ovaj čaj ublažava napetost nerava i popravlja raspoloženje. Potrebno je samo da kašičicu sitno iseckane valerijane prelijete sa 2 dl ključale vode i da pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim da pijete nekoliko puta dnevno i obavezno pre odlaska u krevet.

Čaj od kantariona. Čaj od kantariona leči blaže oblike depresije i druge mentalne poremećaje. Potrebno je da jednu kašičicu sitno iseckanog kantariona prelijete sa 2 dl ključale vode i da ostavite poklopljeno oko 15 minuta. Zatim procedite i pijte pre spavanja, a možete ga piti i 2-3 puta u toku dana. Ipak, nemojte preterivati sa dozama i nemojte piti ovaj čaj ako koristite antidepresive, jer on može umanjiti njihovo dejstvo.

Saveti i iskustva

Pored ovih prirodnih lekova, preporučuje se da osobe koje pate od bulimije svakoga dana jedu pomorandže jer one ubrzavaju metabolizam i pospešuju varenje, pa na taj način otklanjaju osećaj nadutosti i težine koji prati ovu bolest. Žvaćite polako i jedite namirnice bogate vlaknima koje će vas duže vreme držati sitim i nećete imati potrebu za prejedanjem.

Takođe, ako imate potrebu da pojedete svoju omiljenu poslasticu, pružite sebi to zadovoljstvo i ne dozvolite da vas grize savest. Sledećeg dana nastavite sa normalnim režimom ishrane. Nemojte sebe da krivite ako ste pojeli veću količinu hrane nego što je trebalo. Umesto toga, izađite napolje, šetajte, jer na taj način ćete sagoreti kalorije koje ste uneli a istovremeno ćete otkloniti nervozu i napetost.

Bulimija se uglavnom javlja u mladosti, u danima kada treba da budemo najsrećniji i da iskoristimo svoju mladost na najbolji mogući način. Mnogim devojkama mladost prođe u stalnom nezadovoljstvu svojim izgledom i krivljenju sebe, a tek kasnije kada dođu u pozne godine one shvate da su kilogrami sasvim sporedna stvar u životu i da je trebalo da se koncentrišu na sve ono lepo što se oko njih dešavalo. One bi tada obično dale sve da mogu da vrate vreme i da zavole svoje telo onda kada je trebalo.

Zato, nemojte i vi da upropastite deo života opterećujući se kilogramima. Opustite se, prihvatite svoje telo onakvo kakvo jeste. Naravno, treba da radite na svom izgledu, ali uvek to radite uz osmeh i snažnu volju. Zdrava ishrana i umerena fizička aktivnost su jedino zdravo rešenje. Ne izgladnjujte svoje telo i ne rušite svoje zdravlje. Ako već imate ovaj poremećaj, obratite se lekaru, jer svi koji su na vreme pristupili rešavanju problema, uspeli su u tome. Potrebna je samo jaka volja.