You are here: Home » Blog » Bundevino ulje – upotreba kao lek i recept

Bundevino ulje – upotreba kao lek i recept

Bundeva ili tikva (Cucurbita pepo) je jednogodišnja biljka poreklom iz Amerike. Može se jesti sama, ali i u kombinaciji sa drugim namirnicama. Od semenki bundeve dobija se ulje.

Bundevino ulje se često koristi kao zamena za maslinovo ulje. Može se koristiti kao dresing za salate i preliv za sladolede. Osim što se koristi u kulinarstvu, bundevino ulje ima visoku hranljivu vrednost i veoma je korisno za zdravlje.

Bundevino ulje - upotreba kao lek i recept

Zdravstvene prednosti bundevinog ulja

Jača imunitet. Zahvaljujući cinku koji je potreban za rast i obnavljanje ćelija, bundevino ulje povećava fizičku i mentalnu energiju. Na taj način se povećava broj leukocita u krvi i imunitet postaje jači.

Snižava holesterol. Bundevino ulje sadrži alfa lipoinsku kiselinu i ubrzava metabolizam masti. Time se snižava holesterol i smanjuje se rizik od nastanka srčanog udara.

Otklanja nesanicu. Ulje od semena bundeve se preporučuje ljudima koji pate od nesanice, depresije i anksioznosti. Bundevino ulje sadrži triptofan, koji se u ljudskom telu lako pretvara u serotonin. Serotonin je hormon mira i zadovoljstva i neophodan je za pravilan san.

Poboljšava varenje. Antioksidanti u bundevinom ulju smanjuju aktivnost slobodnih radikala, što olakšava varenje i ublažava nadimanje. Takođe, ovo ulje blagotvorno deluje na creva i bori se protiv crevnih parazita.

Ublažava simptome artritisa. Bundevino ulje ima i antiupalna svojstva, pa ublažava bol kod artritisa i drugih bolesti kostiju. Dokazano je čak da redovna upotreba bundevinog ulja može biti efikasnija od lekova protiv upale.

Reguliše funkciju bešike. Bundevino ulje je sastojak mnogih preparata za lečenje problema sa bešikom i sa uvećanom prostatom kod muškaraca.

Zdravlje očiju. Pored masnih kiselina i drugih antioksidanata, bundevino ulje sadrži i velike količine zaeksantina, koji štiti mrežnjaču od UV zračenja. Dokazano je da bundevino ulje smanjuje rizik od makularne degeneracije, koja se javlja kod starijih osoba.

Jača kosu. Bundevino ulje čini kosu jačom i štiti je od oštećenja uzrokovanih suncem. Zahvaljujući antioksidansima, povećava se sadržaj kiseonika u temenu, čime se jača folikul dlake. Takođe, bundevino ulje štiti krajeve kose od oštećenja. Ono reguliše cirkulaciju krvi u temenu i leči probleme na koži glave, poput akni i peruti. Ovo ulje dubinski regeneriše svaku dlaku, pa kosa izgleda sjajno i zdravo.

Neguje kožu. Ulje od semena bundeve je bogat izvor vitamina i predstavlja antimikrobno sredstvo. Ono uklanja akne i sprečava pojavu novih akni i ožiljaka od akni. Zato je čest sastojak mnogih losiona i krema. Pored toga, bundevino ulje smanjuje fine linije, bore i pege i znatno usporava starenje kože. Sprečava se i pojava fleka i pigmentacije, pa koža postaje mladolika, svetlija i zategnuta.

Bundevino ulje se kod nas obično prodaje u bocama od 250 ml, a cena je oko 1000 dinara. Međutim, možete ga i sami napraviti kod kuće a u nastavku sledi način na koji to možete uraditi.

Recept za pripremu bundevinog ulja

Za spremanje 1 l bundevinog ulja, potrebno je 2,5 kg semenki uljne bundeve. Bundevu rasecite na dva ili četiri dela. Izvadite semenke kašikom i operite ih, a zatim ih procedite i poređajte ih da se osuše. Pustite da odstoje 30-60 minuta. Zatim ih stavite u tepsiju, ali ne stavljajte jedne preko drugih. Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 3-4 minuta, a nakon toga ih ostavite da se ohlade.

Najlakši način je da stavite semenke u presu za ceđenje ulja i ona će ispustiti ulje pod jakim pritiskom. Vi samo treba da naspete ulje u staklene flaše. Ako nemate presu možete koristiti avan i tučak i tada ulje procedite kroz gazu.

Ako koristite uljnu bundevu ulje će biti tamno zelene boje, ali ako koristite semenke druge boje ulje će biti tamno crvenkasto. U bundevino ulje možete dodati i malo žalfije ili majčine dušice, radi boljeg ukusa.