You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od cimeta – upotreba i recepti za pripremu

Čaj od cimeta – upotreba i recepti za pripremu

Cimet je popularan začin koji se može koristiti kao prah, kao štapić u nekim receptima ili kao ulje cimeta. Cejlonski cimet ili cinnamomum zeylancium je najpopularnija vrsta, iako se kasija ili kineski cimet – Cinnamomum aromatica – mnogo više koristi u Severnoj Americi.

Cimet u prahu se koristi kao dodatak čajevima, mleku, kombinuje se sa šećerom kada se prave tost, mafini, kolači ili razne poslastice. Pored prijatnog ukusa, cimet takođe nudi mnoge lekovite koristi i vekovima se već upotrebljava u ajurvedskoj medicini.

Cimet u prahu ili cimet u obliku štapića može se koristiti za pravljenje čaja sa jakim mirisom i ukusom.

caj od cimeta

Prednosti čaja od cimeta

Koristi čaja od cimeta se dobijaju od njegovih sastojaka. Cimet sadrži hemikalije kao što su eugenol i cinamaldehidi. Eugenol ima antiseptička svojstva koja se bore protiv infekcija uzrokovanih bakterijama i gljivicama poput kandide. Ovaj čaj može čak da izleči i rane.

Takođe, eugenol pomaže kod varenja tako što sprečava bolove u stomaku i mučninu. Enzimi čija se proizvodnja povećava zahvaljujući eugenolu pomažu varenju masti koje je teško svariti. Konzumiranje čaja od cimeta može takođe sprečiti bol uzrokovan fibromialgijom, artritisom i zuboboljom ili oboljenjem desni.

Cimet, takođe, poseduje antimikrobna, antifungalna, antibakterijska svojstva i svojstva protiv zgrušavanja krvi. Cimet sadrži velike količine gvožđa, kalcijuma, mangana i vlakana. Konzumiranje čaja od cimeta može pomoći u pročišćavanju krvi. S obzirom da sadrži svojstva za razređivanje krvi, ovaj čaj može da pomogne kod cirkulacije krvi, može da obezbedi bolju metaboličku aktivnost i da očisti telo, da spreči bubuljice i da pomogne kada su u pitanju razne fleke na koži.

Poznato je da cimet poboljšava funkcionisanje mozga tako što oslobađa napetost. Redovna konzumacija čaja od cimeta može da poboljša memoriju, prepoznavanje, vizuelne sposobnosti itd. Cimet može da kontroliše nivo šećera u krvi i da pomogne pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Ovo je moguće zahvaljujući prisustvu MHCP, polifenolnom jedinjenju koje se nalazi u cimetu i koje može da pomogne telu da efikasnije koristi insulin. Takođe, cimetom se mogu lečiti unutrašnje infekcije koje napadaju žučne kese i tzv. staf infekcije. Redovno konzumiranje čaja od cimeta takođe blagotvorno deluje na srce, smanjuje rizik od raka debelog creva i pomaže u lečenju prehlada, bolova u grlu, gripa i bronhitisa. Cimet može da pomogne kod menstrualnog ciklusa, može da poveća proizvodnju majčinog mleka i može se koristiti za neplodnost. Čaj od cimeta takođe deluje kao diuretik i afrodizijak.

Recepti za čaj od cimeta

Čaj od cimeta može da se pije topao ili hladan. Evo nekih odličnih načina da uključite ovaj ukusni napitak u vašu svakodnevnu ishranu.

Čaj od cimeta

 • Štapić cimeta – 1
 • Voda – 1 šolja
 • Kesica crnog čaja (ili bilo kog drugog vašeg omiljenog čaja) – 1 (bez kofeina ili običan)
 • Zaslađivač

Stavite štapić cimeta u šerpu sa vodom i pustite da proključa. Pokrijte šerpu i pustite da odstoji 10 minuta. Dodajte kesicu čaja i neka stoji 1-3 minuta. Zasladite ako želite i pijte.

Biljni čaj od cimeta sa limunom

 • Voda – 4 šolje
 • Štapić cimeta – 1
 • Čaj – 2 kašičice
 • Limun – 1

recept za caj od cimeta sa limunom

Prokuvajte vodu. Neka čaj sa cimetom stoji najmanje 5 minuta. Onda ga procedite i služite sa kriškom limuna. Ovaj čaj ima dobar ukus bez obzira da li je topao ili hladan.

Hladan čaj od cimeta sa pomorandžom

Za čaj:

 • Kora od pomorandže – 2 velika parčeta
 • Kriške pomorandže – možete i njih da servirate uz čaj ako želite
 • Štapić cimeta – 1
 • Kesice crnog čaja – 8

Za sirup:

 • Đumbir – 6 malih parčića, oljuštenih i isečenih
 • Listovi nane – 6 svežih grančica
 • Šećer – za bolji ukus

Da biste napravili čaj, mešajte zajedno 8 šolja vode, štapić cimeta i pomorandžine kore u šerpi. Dovedite do ključanja, onda dodajte kesice čaja i isključite šporet. Pustite da odstoji najmanje 5 minuta. Uklonite kesice čaja i ohladite napitak.

Sada napravite sirup mešajući jednu šolju vode, đumbir i šećer u šerpi i pustite da proključa. Ugasite ringlu i dodajte listiće nane. Pustite da se ohladi dok ne dostigne sobnu temperaturu. Procedite i uklonite nanu i đumbir. Sada procedite ohlađeni čaj u bokal i dodajte sirup. Služite ovaj čaj hladan u visokim čašama i ukrasite ih štapićima cimeta ili pomorandžinom korom ako želite.

caj od pomorandze i cimeta

Cimet i čaj od majčine dušice

Kombinovanje ove dve biljke pri spremanju čaja veoma je korisno kada imamo prehladu, grip, bolove u grlu, pomaže kod lošeg varenja i, jednostavno, jača imuni sistem.

 • Štapići od cimeta – 2
 • Voda – 4 šolje
 • Sušena majčina dušica – 4 kašičice
 • Zaslađivač po izboru

Kuvajte vodu u šerpi, dodajte štapiće cimeta i majčinu dušicu i pustite da odstoji 15 minuta. Procedite, dodajte zaslađivač po izboru i pijte topao čaj. Za bilo koju bolest, čaj od cimeta može da se pije 2-3 puta dnevno.

Doziranje i mere predostrožnosti

Dnevna doza cimeta ne bi trebalo da bude veća od 1-6 g. Iako i kasija i cejlonski cimet imaju zdravstvene prednosti, ipak postoje neke razlike kojih treba da budemo svesni. Cimet kasija sadrži veći nivo kumarina koji bi mogao da uzrokuje neke zdravstvene probleme. Cejlonski cimet nije lako dostupan u Severenoj Americi – iako možete da ga poručite preko interneta. Cejlonski cimet je svetle boje i njegova kora brzo puca. Zbog toga ako ste kupili cimet koji ne puca lako, onda je u pitanju cimet kasija.

Kumarin u cimetu kasija može da utiče na jetru i da uzrokuje alergijske reakcije na koži. Oni koji se spremaju za operaciju moraju da prestanu da ga koriste najmanje 2 nedelje pre datuma operacije da bi mogao da se kontroliše nivo šećera u krvi. Savetuje se da trudnice i dojilje izbegavaju kasija cimet.

Pravi ili cejlonski cimet obično nema neželjenih efekata osim ako se ne uzima u prevelikim dozama. U tom slučaju mogu nastati rane oko usta i na usnama. Oni koji imaju rak dojke i druge hormonalne tipove raka ili uzimaju lekove za dijabetes, antibiotike, lekove za srce ili za razređivanje krvi moraju da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što počnu redovno da konzumiraju čaj od cimeta.