You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od ječma – prednosti i priprema

Čaj od ječma – prednosti i priprema

Ima ukus kafe, ali nije kafa! Šta je to?

To je čaj od ječma! Recite zbogom vašoj želji za kafom i započnite nov zdrav život sa ovim izvanrednim pićem orašastog ukusa.

Šta je ječam?

Biljni čaj od ječma je napravljen od zrna žitarica koja potiču od jednogodišnje trave hordeum vulgare. To je široko prilagodljiv usev sa kratkom sezonom rasta i možete ga naći u divljini, a raste pod različitim uslovima.

Ječam je prvo “pripitomljen” na Bliskom Istoku i bio je osnovna hrana Rimljana, sve dok nije zamenjen pšenicom. U srednjovekovnoj Evropi, hleb od ječma je zapravo bio hrana za seljake, a kasnije u 19. veku je zamenjen krompirom (pogledajte kako da napravite sok od krompira).

Ova žitarica je bila prisutna u kineskoj medicini tokom dugog vremenskog perioda zbog svojih osobina i neverovatnih zdravstvenih koristi.

Danas je čaj od ječma poznat širom sveta, pa nemojte biti iznenađeni ako ga nađete pod različitim imenima kada putujete u Aziju. U Japanu se zove mugicha, u Kini dàmàichá, a u Koreji boricha.

Mugicha je piće koje je u Japanu poznato stotinama godina i smatra se sjajnim letnjim pićem za rashlađivanje. Danas ga možete čak i kupiti i na automatima. U Koreji se služi tokom cele godine: topao napitak zimi, a hladan leti, tako da zadovolji sva vaša čula.

Ako se nađete u Britaniji, možete naići na slično piće poznato pod nazivom ječmena vodica. Napravljena je od kuvanog, neprženog ječma, i obično je sa ukusom limuna, pa podseća na limunadu.

o caju od jecma

Ova žitarica može oduševiti vaše čulo ukusa i zadovoljiti vašu želju za kafom, ali ona, takođe, ima mnogo drugih upotreba. To je hrana zrnastog oblika u Severnoj Africi, Srednjem Istoku i Aziji.

Takođe, koristi se kao hrana za stoku, kao osnova za druga destilovana pića, da začini vašu supu i čorbu, kao i za pravljenje hleba.

Dakle, iste žitarice od kojih se pravi pivo, mogu se koristiti za pravljenje divnog zdravog čaja. Hajde da saznamo tačno koje zdravstvene prednosti čaj od ječma može da vam ponudi.

Prednosti čaja od ječma

Biljni čaj od ječma i ječmena trava deluju kao sjajan dodatak ishrani, tako da je ovaj čaj savršeni napitak koji vam daje snagu i čini vas zdravim!

Sadrži 8 esencijalnih amino kiselina i bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima. Takođe vam nudi glutaminsku kiselinu, koja je bogata antioksidansima.

Kako toliko bogatstvo može da vam pomogne?

Pročišćava krv

 • Cela zrna ječma mogu da regulišu i smanje nivo šećera u vašoj krvi.
 • Ako ste zabrinuti zbog srca, popijte šolju čaja od ječma. Ovaj čaj za čišćenje može povećati protok krvi, smanjiti holesterol i, prema mišljenju Japanaca, mugicha uklanja nečistoće iz krvi.

Zamena za kafu

 • Ovaj hranljivi čaj može se piti kao zamena za kafu bez kofeina, što je razlog zašto ga Amerikanci toliko vole.
 • Konzumiranje ovog čaja na redovnoj bazi može vam pomoći da se izborite sa stresom i da smanjite fizičke probleme koji su povezani sa tim, kao što su dobijanje na težini zbog prejedanja tokom stresnih perioda.

Digestivni poremećaji

 • Da li se često osećate neprijatno posle teških obroka? Pomoć je na putu! Biljni čaj od ječma je prirodna antikiselina koja poboljšava varenje, a može biti i lek za mučninu.
 • Ovo je dobro rešenje za one koji žele da smršaju, jer je zdrava alternativa za slatka pića i daje vam osećaj sitosti.
 • Hidriranost je sjajan način da se spreči konstipacija i zato izaberite čaj od ječma. Pomaže da se poboljša rad creva i pruža vam osećaj svežine leti.

Lečenje simptoma prehlade

 • Kad god osetite prve simptome prehlade, pripremite sebi šolju toplog čaja od ječma. To je odličan lek za groznicu i pročišćava organizam.
 • Ječam će otkloniti zagušenja disajnih puteva i šlajm; pomaže kod bronhitisa i astme. Ova žitarica će vam pomoći da ponovo dobro dišete.
 • Ako imate upalu grla pijte 2 šolje čaja dnevno da bi vam bilo bolje.

leci prehladu

Druge prednosti čaja od ječma

 • Ovaj čaj hladi telo i čisti organizam, otklanjajući toksine iz vašeg tela.
 • Čaj od ječma se preporučuje kao diuretik, uspostavlja pravilan tok urina i može da smanji bol i neprijatne mirise.
 • Može da vas zaštiti od nekih oblika raka i pomaže smanjenju toksičnosti i neželjenih efekata zračenja i hemoterapije.
 • Ovaj čaj može pomoći kod noćnog znojenja ako ste u menopauzi.
 • Čaj od ječma je, takođe, odličan za vraćanje vašeg osmeha. Doprinosi oralnom zdravlju tako što sprečava rast bolesti i klica.

Spoljne upotrebe čaja od ječma

 • Može da se koristi za lečenje hemoroida i inflamatornog artritisa.
 • Ako želite da sprečite bore, ječmena vodica može biti rešenje. Još od najstarijih vremena se veruje da je dobra za svetlu kožu i da sprečava znake starenja.

Da sumiramo sve, čaj od ječma je odličan izvor fitonutrienata i antioksidanata koji štite organizam od štete izazvane slobodnim radikalima. Ovaj čaj je, takođe, ukusna i hranljiva alternativa za zeleni, crni i biljne čajeve, a konzumira se uz obroke ili između obroka.

Čaj od ječma u trudnoći i neželjeni efekti

Iako je čaj napravljen od prženog ječma odličan, ako ste trudni ili dojite trebalo bi da ga izbegavate, jer može da zaustavi lučenje mleka.

Ovaj čaj je napravljen od žitarica koje sadrže gluten, pa ako ste intolerantni na gluten trebalo bi da izbegavate da ga pijete.

Konzumiranje i priprema čaja od ječma

Vreme je da naučite kako se pravi čaj od ječma. Pristavimo čajnik.

Prženje zrna:

Možete kupiti prženi ječam na lokalnom azijskom tržištu. Inače, kada nemate prženi ječam, morate ga pržiti u rerni ili tiganju, sve dok zrna ne postanu braon (tradicionalno, tamno braon).

Kasnije, možete lako samleti prženi ječam pomoću drobilice za biber.

Pazite na svežinu zrna ječma, jer može da užegne ako ostavite otvorenu torbu previše dugo u špajzu. Ne plašite se da budete kreativni jer lako je eksperimentisati sa svim vrstama hrane!

Treba više vremena da se čaj pripremi na ovaj način nego korišćenjem uobičajene kesice čaja, ali ukus je bolji i dobija se fini ledeni čaj kada odstoji nekoliko minuta.

spremanje caja od jecma

Spremite vaš čaj:

 • Pustite vodu da provri, ubacite 2-3 kašike zrnevlja ječma po jednom litru vode ili kesicu čaja, zatim smanjite temperaturu i pustite da se krčka nekoliko minuta.

            Savet: proverite da li koristite filtriranu vodu jer oseća se razlika u ukusu.

 • Isključite šporet i ostavite da se ohladi u tiganju na sobnoj temperaturi, zatim procedite i, ako želite ledeni čaj, ohladite ga u frižideru.
 • Prilagodite količinu semena ječma da biste dobili željeni ukus. Mugicha obično dolazi u kesicama čaja kao i u prirodnom obliku. To obično podrazumeva prženi ječam i snažniji ukus koji može, ali ne mora biti prijatan kao što je neprženi ječam.

Ako planirate da napravite hladan napitak od ječma, kada koristite kesice čaja za ceo bokal vode, nije neophodno da voda provri na šporetu. Možete ga spremiti kao “sunčani čaj” (sun tea)

Možete uživati u ovom čaju u bilo koje doba dana, a čaj je sočan, umirujući, orašastog ukusa i ne zahteva zaslađivače ili limun, jer će oni izmeniti ukus čaja. Osetićete gorak ukus, ali manje nego kod čajeva koji potiču od biljke camellia sinensis.

Uživanje u čaju od ječma u azijskom svetu

U Koreji se još uvek koristi tradicionalni metod: pržene semenke ječma kuvane u toploj vodi.

Koreanci koriste prženi neoljušteni ječam, često u kombinaciji sa oksusu cha (napitak od prženog kukuruza) da bi se izbalansirao gorak ukus ječma sa slatkastim ukusom kukuruza.

U Japanu se uglavnom koriste kesice čaja (to je lakše za pravljenje hladnog čaja u većim količinama) i taj čaj se prodaje u kantama na automatima. Mugicha se tradicionalno pravi blagim krčkanjem prženih zrna ječma i ima ukus tosta.

Što se tiče posledica ukusa, u Koreji je ovaj čaj toliko jak da podseća na kafu, dok je u Japanu to blaži napitak. U svakom slučaju, predstavlja veoma zanimljivo iskustvo.

Zvuči zanimljivo, zar ne?

Ovaj čaj vam nudi ogromne zdravstvene prednosti, a možete ga i dalje koristiti da date ukus vašim jelima! Lako, ukusno i zdravo.