You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od nevena – upotreba i priprema

Čaj od nevena – upotreba i priprema

Neven je biljka koja ima svojstva da može izlečiti veliki broj kožnih oboljenja i ima antimikrobna svojstva. Vrlo je blag pa ga bukvalno kako za ljude tako može koristiti bez problema i za životinje.

Od ove biljke se najviše koristi njegov cvet koji se upotrebljava za pravljenje ovog divnog čaja o kome ćemo govoriti u ovom tekstu. Pored korišćenja u obliku čaja, malo manju primenu ima kao začin za razne salate, a neki ga koriste i u obliku ulja ili masti za spoljnu upotrebu.

Neven je prijatnog mirisa, lepo izgleda i pored korišćenja kao lek može se koristiti i kao ukrasna biljka. Zanimljivo je da cveta u čak 3 godišnja doba, sva osim zime. Cvet mu je prelepe žućkasto-narandžaste boje i većinom se samo on upotrebljava, jako retko cela biljka.

Kada ste se upoznali sa nekim osnovnim svojstvima biljke neven, sada je vreme da pogledamo koje su tačno prednosti korišćenja čaja od ove biljke i za šta je sve dobar i kakvo je njegovo lekovito dejstvo.

Za šta je sve dobar čaj od nevena i koje su njegove prednosti?

1) Ima puno dobrih vitamina i minerala. Jedna od glavnih prednosti konzumiranja ovog čaja je u tome što sadrži veliki broj jako bitnih minerala i vitamini koji su ključni za normalno funkcionisanje čovekovog organizma. Pre svega sadrži beta karoten, koga jako puno ima u šargarepi. Beta karoten ima svojstvo da može ojačati vaš imuni sistem i ujedno smanjiti rizik od nastanka raka.

Pijenjem čaja od nevena unećete slično količinu beta karotena kao i da ste jeli šargarepu, a pored toga unećete i dosta vitamina A.

2) Odličan je za kožu. Najviše zbog toga što povećava proizvodnju kolagena i može biti jako efikasan u borbi protiv akni ili nekih kožnih opekotina. Ukoliko dodje do uboda insekata možete ga natopiti na krpu a zatim staviti na mesto uboda. Jako brzo deluje i ublažava ubod i bol. Neki čak tvrde da im je pomogao i da smanje bore na licu.

detoksikacija pomocu nevena

3) Leči infekcije ušiju. Čaj od nevena se može koristiti i kao kapi za uši usled raznih gljivičnih i bakterijskih infekcija ušiju. S obzirom da je vrlo blag, često se primenjuje i kod dece. Skuvajte čaj od nevena, ostavite ga da se ohladi a onda ga koristite kao kapi za uši ili ga staviti na štapić za čišćenje uha.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da nema štetnih dejstava, ali očekujemo da još nekoliko studija u budućnosti i definitivno potvrdi ove rezultate.

4) Detoxifikuje. Pokazao se i kao sjajan čistač naše krvi pa se može primenjivati i u ove svrhe povremeno da se očistite od toxina.

5) Ublažava i leči bol u grlu. Sa njim možete i ispirati grlo ukoliko imate crveno grlo ili bolove kada gutate.

6) Za upaljene desni. Pored benefita koje ima za upalu grla, odlično deluje i na zapaljenja desni ili plikove u ustima. Koristite ga za ispiranje.

7) Dobar za bebe. Možete natopiti maramicu sa ovim čajem pa prebrisati kožu svoje bebe da bi se na taj način ublažio svrab i nadražaj njene kože usled korišćenja pelena.

8) Pomaže osetljivim očima. Ukoliko imate problem sa očima, da vas stalno svrbe, možete procediti ovaj čaj, pa blago utrljavati oči 3 puta dnevno.

9) Bori se protiv atletskog stopala. Prilikom pranja stopala možete sipati odredjenu količinu čaja od nevena u lavor i to praktikovati svako veče jer se u nekim slučajevima pokazao i kao efikasan kada je u pitanju atletsko stopalo.

ispiranje kose cajem

10) Za ispiranje kose. Sa njim možete povremeno ispirati kosu nakon šamponiranja jer je čini mekšom, zdravijom i ublažava eventualni svrab ukoliko ga imate.

11) Leči čir na želucu i zagušene limfne čvorove. Ovo nije još uvek potpuno dokazano ali neka od testiranja su pokazala da ima uticaja i na ove stvari.

12) Ublažava bolne menstruacije. Pored toga što ih ublažava, ovaj čaj u mnogome jako dobro i reguliše neredovne menstruacije pa ga žene prosto obožavaju.

13) Odličan je za životinje. Čaj od nevena se uspešno i bezopasno može koristiti za sve životinje koje nisu trudne. Tako dag a možete koristiti za pse, mačke, konje, živinu itd. Umiruje kožu životinja nakon ujeda buva ili nekih drugih ogrebotina ili ekcema i koristise za ispiranje tog dela kože.

Čaj od nevena u trudnoći

Tokom trudnoće se ne preporučuje da trudnice konzumiraju čaj od nevena bez prethodne konsultacije sa ginekolom / doktorom i obavezno je prvo njihovo odobrenje.

Čaj od nevena za lice

Ovaj čaj kao što ste do sada već naučili je jako blag i smiruje kožu pa se može upotrebljavati i za čišćenje lica. Naravno, ovde morate znati da nije svačija koža lica ista i da će nečija reagovati bolje na njega a neka lošije. Poželjno je da se pre početka korišćenja ipak posavetujete sa svojim dermatologom.

caj od nevena sa medom za lice

Čaj od nevena, hajdučke trave i koprive

Na internetu se svašta može pročitati o ovoj kombinaciji biljača u čaju, ali nema pravih informacija i one su jako nekvalitetne i šture.

Prava istina je da ovu kombinaciju čajeva najčešće piju žene koje imaju problema sa jajnicima. To su obično cistične promene na jajniku, a i generalno žene sa ginekološkim problemima mogu koristiti ovu mešavinu.

Stručnjaci preporučuju da se ova mešavina čaja pije 3 puta dnevno uz svaki obrok, gutljaj po gutljaj za puni efekat. Neke žene tvrde da ih je opustilo i pomoglo im i neposredne pred neku od hiruruških operacija.

Priprema čaja od nevena

Kada smo se upoznali sa benefitima ovog sjajnog čaja i saznali za šta se sve može primenjivati, vreme je id a se pozabavimo konkretno samom pripremom.

Kao što smo već pričali u ovom tekstu, možete ga koristiti kako za unutrašnju tako i za spoljnu upotrebu.

spremanje nevenovog caja

Pozabavimo se prvo unutrašnjom upotrebom:

U ovom slučaju je dovoljno da dve kafene kašike cveta nevena stavite u šolju i da ih prelijete sa oko 200ml vruće vode. Tako preliveno ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta. Nakon toga dobro procedite i pijte od 3 do 5 puta dnevno, uz svaki obrok. Nije poželjno dodavati šećer u njega.

Za spoljašnje korišćenje je sledeći postupak:

Sada vam je potrebna veća posuda u koju ćete staviti 2 velike kašike nevenovog cveta. Ovu količinu prelivate sa pola litre vruće vode. Opet ostavljate da odstoji i hladi se 10 do 15 minuta. Zatim ponovo cedite i spremno vam je za upotrebu.