You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od ruzmarina – dejstvo i priprema

Čaj od ruzmarina – dejstvo i priprema

Čaj od ruzmarina se pravi od popularne kulinarske biljke, koja pripada porodici nane. Ruzmarin se koristi kao sastojak u mediteranskim receptima.
Vekovima je ruzmarin korišćen u medicinske svrhe, a i danas je popularan biljni lek.

Prednosti i priprema čaja od lista ruzmarina:

Čaj od ruzmarinovog lista može se lako napraviti od sveže biljke koja se gaji kod kuće.

Samo kuvajte nekoliko listova ruzmarina oko deset minuta u ključaloj vodi.

Ruzmarin možete kupiti u obliku već napravljenih kesica čaja u supermarketima ili u prodavnicama zdrave hrane.

Čaj napravljen od ruzmarina je koristan za razne bolesti, uključujući:

• Lek za glavobolju. Zahvaljujući blagim analgetičkim svojstvima ruzmarina, konzumiranje ruzmarina u obliku čaja smanjuje bol povezan sa glavoboljama i grčevima u stomaku, a može biti i veoma koristan biljni lek za one koji pate od predmenstrualnog sindroma. Takođe, veruje se da konzumiranje ovog čaja može da ublaži simptome artritisa i reumatizma. Jači čaj, odnosno onaj koji se kuva malo duže, takođe predstavlja veliku pomoć u smanjivanju groznice.

lek za glavobolju je ruzmarin

• Redovna konzumacija biljnog čaja od ruzmarina može da pomogne u problemima sa varenjem. Ovaj čaj može da ublaži simptome sindroma iritabilnog creva (IBS), crevnih grčeva, dijareje i zatvora, kao i da ublaži nadimanje izazvano zadržavanjem vode i viška gasa i lošim varenjem.

• Biljni čaj od ruzmarina sadrži antiseptička svojstva i može se koristiti za ispiranje usta da ublaži afte, a može se grguljati da ublaži bolove u grlu.

• Čaj od listova ruzmarina prepun je vitamina i samo jedna šolja dnevno može da pomogne da pojačate vaš preporučeni dnevni unos mnogih vitamina i minerala.

• Ruzmarin pomaže da se stimuliše protok krvi. Toje idealan domaći lek za one sa slabom cirkulacijom ili za bilo koga ko je manje aktivan, kao npr. za starije osobe.

Čaj od ruzmarina za mršavljenje

Ovaj čaj utiče na bolju probavu i ima pozitivan efekat na gubitak kilograma. Možete ga lako kombinovati sa ostalim čajevima i zdravom ishranom u svojoj dijeti.

Čaj od ruzmarina za rast kose

Nekoliko istraživanja i analiza je pokazalo da može uticati i na sprečavanje opadanja kose, kao i opšte zdravlje kose pa može biti dobar izbor ukoliko imate takvih problema.

Čaj od ruzmarina za bolje pamćenje

Veruje se da ruzmarin poboljšava funkciju pamćenja i pomaže u očuvanju moždanih tkiva tako što povećava protok krvi u mozak. Stoga se koristi kao suplement za one koji pate od Alchajmerove bolesti i demencije. Čak su postojale situacije da su neki studenti nosili venčić od ruzmarina na glavi dok uče.

upotreba caja od ruzmarina

Ostale upotrebe

• Biljni čaj od ruzmarina može se koristiti za ispiranje kože. Kada se ohladi i postane mlak, može se primeniti koristeći peškir i može pomoći kod nekih dermatoloških problema kao što su ekcemi, a može pomoći i pri zarastanju površinskih rana i modrica.

• Ruzmarin može pomoći da se ublaže iritacije kože, a mogu ga i deca koristiti jer je blag. Za ublažavanje bola i upale mišića, dodajte čaj od ruzmarina u vodu u kadi i potopite celo telo.

• Čaj od ruzmarina kada se ohladi može se koristiti za ispiranje kose, naročito kod plavuša. Takođe, može pomoći da se ojača i tonira bilo koji tip kose.

Neželjeni efekti čaja od ruzmarina

Čaj od ruzmarina je relativno bezbedan za svakoga, ali ne preporučuje se da ga koriste trudnice pre prethodne konsultacije sa medicinskim stručnjakom.
Svako ko je podložan alergijama ili se leči od nekog medicinskog problema trebalo bi uvek da traži savet stručnjaka pre početka korišćenja ovog ili bilo kog drugog biljnog suplementa.