You are here: Home » Biljni čajevi » Čajevi protiv proliva i povraćanja

Čajevi protiv proliva i povraćanja

Stomačne tegobe kakve su bolovi i grčevi u stomaku, nadutost, nervozno crevo ili pak prolivaste stolice, jesu nelagodnosti koje su čest deo naše svakodnevice, koje nas tište i otežavaju nam bivstvovanje.

Šta je dijareja?

Dijareja ili u narodu poznatija kao proliv, predstavlja izbacivanje stolica koje su ređe konzistencije nego što je to uobičajeno, koje nisu dovoljno formirane ili su pak vodenaste. Ono što bi trebalo da nas zabrine jeste učestala pojava ovakvih stolica, koja najčešće vodi u slabost, malaksalost i iscrpljenost.

Smatra se da proliv nije bolest, već da predstavlja znak neke bolesti organizma bilo da je u pitanju ceo organizam ili samo digestivni trakt. Kao takav obično je udružen sa drugim neprijatnim simptomima kakvi su nadutost, grčevi u stomaku, i potreba za učestalijim pražnjenjem.

cajevi protiv proliva i povraćanja

Uzroci dijareje

Uzroci dijareje kod odreslih uglavnom jesu poremećaji na nivou sistema za varenje, kakvi su poremećaj apsorpcije i sekrecije, zatim razne virusne ili bakterijske infekcije ili pak ozbiljnije bolesti poput Kronovog i ulceroznog kolitisa. Kod dece su recimo takve infekcije dosta češće nego kod odraslih, mada se kod njih pored virusa kao glavnih uzročnika, mogu sresti i paraziti. Svakako da pojačan stres, ali i hipertireoza, neadekvatna ishrana, antibiotici i laksativi, pa i neki maligni procesi mogu uzrokovati pojavu prolivastih stolica.

Čajevi protiv proliva

Brojni su recepti spravljani i isprobavani vekovima unazad kako bi se rešio problem nastanka proliva. Danas među najpopularnijim namirnicama jesu pirinčana voda, crna čokolada, pire od jabuka… Dakle sve ono što je lako svarljivo i što nam može donekle vratiti energiju i rehidrirati nas.

Veoma popularni su i čajevi od prirodnih sastojaka kakvi su nar, dunjin list, list kupine, zatim čaj od šipka i đumbira. Moramo pomenuti i nanu, bokvicu, lipu, i matičnjak. 

Od suvih listova dunje priprema se izuzetno lekovit i zdrav napitak protiv proliva. Ukoliko je to neophodno, čaj možete skuvati i od svežih listova dunje. Priprema se tako što nekoliko dunjinih listova (3-4) prelijete sa oko 250ml vrele vode, ostavite da stoji 15 min, i pijete ga dok je topao.

Kora od nara, takođe je dobra za lečenje dijareje. Kada pojedete nar, koru nemojte bacati, već je osušite, jer će vam upravo ona biti potrebna za spravljane čaja kod proliva. Priprema se tako što tri kašike izmrvljene kore koja je suva, prelijete sa 1 litrom ključale vode, i ostavite da stoji 15 min. Napitak se pije 2-3 puta dnevno.

Povraćanje i uzroci

Povraćanje takođe opisujemo kao znak nekih bolesti, bilo da su njom zahvaćeni  gornji deo digestivnog trakta ili neki drugi organi. Predstavlja izbacivanje svarene ili nesvarene hrane iz želuca u spoljašnju sredinu.

Uzroci povraćanja su mnogobrojni. Od raznih bolesti na nivou želuca, creva, pankreasa, do brojnih sistemskih bolesti organizma. Bilo da smo pojeli kakvu pokvarenu hranu, da smo se razboleli ili prepili, ili smo možda trudni, sve su to stanja koja mogu dovesti do vomitusa. Bilo da imamo morsku bolest, ili se iz nekog razloga lečimo kakvim antibiotikom koji nam ne prija, kao simptom svakako možemo očekivati povraćanje. Lista je prevelika ali hajde da se okrenemo rešavanju ovog problema.

Čajevi protiv povraćanja

Ukoliko intenzivno povraćate teško da ćete bilo šta moći da progutate, a da vaš želudac to refleksno ne izbaci. Ipak, morate pokušati da svoj organizam nekako rehidrirate.

Biljka koja je izuzetno lekovita, pa i u slučaju pojave vomitusa, jeste đumbir. Pripremite čaj od đumbira tako što ćete ga iseckati na kockice i preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 5 minuta, a zatim ga prohladiti i piti.

Zatim tu je i čaj od koprive koji svi pamtimo po njegovom karakterističnom ukusu a priprema se tako što se seme koprive prelije vrelom vodom , i nakon 10ak minuta pije.

Tu su i blagi čaj od nane i korena sladića, koji blagotvorno deluju na stomak i umiruju ga.

Napomena

Kako uzroci ovih tegoba mogu biti manje ili više ozbiljni, svakako se obavezno morate javiti svom odabranom lekaru radi otkrivanja uzroka bolesti i primene adekvatne terapije.