You are here: Home » Zdravlje » Čajevi u trudnoći – koje piti a koje ne?

Čajevi u trudnoći – koje piti a koje ne?

Za čim ste poslednji put žudeli? Za čokoladom? Za vaflima? Možda za prevrnutom voćnom tortom? Ili ste se uželeli gutljaja toplog, izuzetno ukusnog aromatičnog čaja?

Zbog brojnih upozorenja o konzumiranju napitaka koji sadrže kofein tokom trudnoće, mnoge buduće majke oklevaju da piju svoj omiljeni čaj.

Da li je bezbedno piti čaj tokom trudnoće? Ako jeste, koje vrste čajeva su bezbedne? Saznajte u nastavku teksta.

Piti ili ne piti čajeve tokom trudnoće?

Uopšteno govoreći, preporučljivo je piti biljne čajeve tokom trudnoće, oni čak i pružaju određene benefite.

Dobrobiti konzumiranja čaja tokom trudnoće

U periodu trudnoće čaj je dobar izbor u poređenju sa drugim napicima koji sadrže kofein jer ovi napici imaju diuretičko svojstvo, smanjuju apsorpciju hranljivih materija i opterećuju nadbubrežne žlezde.

Nasuprot njima, biljni čajevi hidriraju organizam i olakšavaju apsorpciju hranljivih materija tokom trudnoće. Takođe sadrže antioksidanse i vitamin C, koji pomažu u smanjivanju stresa i anksioznosti. Razne vrste biljnih čajeva takođe ublažavaju simptome jutarnjih mučnina i čak pripremaju matericu za porođaj!

konzumiranje cajeva tokom trudnoce

Spisak čajeva koji se preporučuju tokom trudnoće

1. Čaj od đumbira

Ovaj čaj ublažava jutarnje mučnine, poboljšava varenje i smiruje stomačne tegobe. Dodajte 4 ili 5 parčeta svežeg korena đumbira u šoljicu sveže prokuvane vode i pijte maksimalno 3 puta dnevno.

2. Čaj od koprive

Bogat je izvor gvožđa, magnezijuma i kalcijuma i odličan je za ispijanje tokom trudnoće zbog svojih nutritivnih vrednosti. Pijte jednu ili dve šoljice dnevno.

3. Čaj od lista maline

Ovaj čaj priprema matericu za porođaj i sprečava postporođajno krvarenje. Bogat je izvor kalcijuma i magnezijuma i bezbedno ga je piti od drugog trimestra trudnoće. U 24. nedelji se preporučuje jedna šoljica dnevno, u 30. dve šoljice dnevno, u 36. tri, a u 37. tri do četiri.

4. Čaj od maslačka

Ovaj čaj je odlično piti u kasnijim stadijumima trudnoće jer sprečava zadržavanje tečnosti. Sadrži visok nivo kalijuma i ima blago diuretičko svojstvo. Čaj od maslačka je najbolje pomešati sa drugim čajem jer ima malo gorak ukus koji podseća na ukus trave.

Caj od maslačka

5. Čaj od mente

Čaj od mente je dobar za opuštanje stomačnih mišića i za smirivanje želuca, kao i za ublažavanje mučnine i povraćanja koji su često prisutni u ranoj trudnoći.

6. Roibos čaj

Ovaj čaj je vrlo preporučljivo piti u trudnoći. Ne sadrži kofein, u njegov sastav ulaze kalcijum, magnezijum i velika količina andioksidanata. Takođe povoljno deluje na varenje i smanjuje grčeve i višak želudačne kiseline. Deca takođe mogu piti ovaj čaj, koji ima vrlo lep ukus ako mu se doda mleko i malo meda.

Čajevi koje treba izbegavati tokom trudnoće

Prema jednom istraživanju, konzumiranje kofeina u periodu trudnoće (posebno preko 200 mg) je direktno povezano sa malom težinom na rođenju. U ovoj studiji se tvrdi i sledeće:

“Kofein se brzo apsorbuje i nesmetano ulazi u placentu. Posle unošenja 200 mg kofeina, protok krvi kroz placentu smanjuje se za 25%. Enzim citohrom P450 1A2, koji je zadužen za preradu kofeina, se ne nalazi u placenti i fetusu.”

Organizacija BMC Central je objavila istraživanje iz 2013. godine, u kome se opet navodi veza između unošenja kofeina tokom trudnoće i male težine na rođenju. Utvrđeno je da se očekivana prosečna težina bebe na rođenju (3,6 kg) smanjila za 21-28 grama konzumiranjem 100 mg kofeina dnevno. Takođe je produženo vreme trajanja trudnoće za 5 sati konzumiranjem iste količine kofeina. Ako uz to pijete i kafu, vesti su još gore! Kafa je produžila trajanje trudnoće za čak 8 sati na 100 mg kofeina dnevno.

Ova studija ističe važnost opreza kod konzumiranja kofeina tokom trudnoće. Zato treba izbegavati čajeve sa visokim sadržajem kofeina dok ste trudni.

Ovi čajevi uključuju sledeće vrste:

• Crni
• Zeleni
• Oolong
• Liči
• Čaj lapsang souchong
• Čaj hong mao
• Crni čaj golden monkey
• Čaj quinshola clonal
• Čaj nilgiris
• Čaj Earl grey
• Čaj darjeeling

cajevi koje ne smeju piti trudnice

Čajevi i biljke koje treba izbegavati u periodu trudnoće zbog rizika od pojave neželjenih efekata:

• Kantarion
• Čaj Don Quai
• Zenšen
• Hajdučka trava
• Metvica (za koju je utvrđeno da izaziva pobačaj)
• Efedra
• Koren sladića

Primetili ste da je zeleni čaj na listi za izbegavanje. To je zbog toga što se još uvek vodi rasprava o tome koliko je zeleni čaj bezbedan za trudnice.

Zeleni čaj ima visok sadržaj kofeina i smanjuje apsorpciju folne kiseline. Tako da, ako ste zavisni od zelenog čaja, ograničite se na jednu šoljicu dnevno i tu količinu smatrajte dozvoljenim dnevnim unosom ili probajte da nabavite zeleni čaj bez kofeina.

Čaj chai sadrži kofein, ali konzumiranje jedne ili dve šoljice dnevno je u redu. Možete kupiti čaj od maslačka u prodavnicama organske i zdrave hrane, koji ne sadrži kofein i dobar je za jetru.

Čaj od kamilice je dobar ako ne postoji istorija alergijske reakcije. Ova biljka je iz iste porodice kao i vratić, koji se ne preporučuje u periodu trudnoće. Da biste osetili bilo kakve neželjene efekte, treba da pijete ogromne količine čaja od kamilice.

Takođe se savetuje da se izbegavaju ruzmarin, origano i majoran.

Mere opreza

Držite se spiska bezbednih čajeva i slobodno se okružite njihovim blaženstvom! Ako volite da pijete kafu i zanima vas u kojoj količini možete da je konzumirate, pročitajte u članku ovde.

Ako vas interesuje koji su čajevi bezbedni u periodu trudnoće, uvek možete dodatno da se obratite stručnjaku.