You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za gorušicu

Čajevi za gorušicu

Simptomi gorušice, kao što su osećaj peckanja i žarenja u predelu ispod grudnog koša koji se širi prema jednjku ili osećaj nadutosti i pritiska u želucu, najčešće se javljaju oko sat vremena nakon obroka.

Obzirom, da pomenuti simptomi gorušice nisu ni najmanje prijatni i da su često i bolni, predlažemo da na vreme saznate kako da ih sprečite ili eliminišete i to uz pomoć čajeva.

Koji čajevi deluju efikasno protiv gorušice?

Čaj od matičnjaka:

Čaj od matičnjaka je veoma delotvora pri uklanjanju simptoma brojnih želudačnih smetnji, pa tako i gorušice. Kako bi ovaj čaj ispoljio maksimalno efikasno delovanje, najbolje je piti ga neposredno nakon obroka, kako bi ste na pojavu gorušice delovali preventivno i sprečili je ili neposredno nakon pojave prvih simptoma gorušice kako bi ste ih što brže eliminisali.

Čaj od matičnjaka, možete pripremati od suvih listova ove biljke, ali isto tako i od svežih listova. U oba slučaja, čaj će biti izuzetno delotvoran. Za njegovu pripremu, potrebna vam je jedna kafena kašičica suvih i usitnjenih listova ili nekoliko svežih listova matičnjaka i dvesta pedeset mililitara ključale vode. Ključalom vodom jednostavno prelijte listove matičnjaka, to poklopite i ostavite da odstoji desetak do petnaest minuta, a zatim čaj procedite i popijte ga dok je umereno topao. Važno je da vam gutljaji budu mali i ne nagli već postepeni.

Čaj od kamilice:

Čaj od kamilice se može okarakterisati kao blag čaj. Upravo takva njegova osobina, jeste ono što pozitivno utiče na želudac i što sprečava i otklanja gorušicu. Konkretno, kamilica umiruje želudac i poboljšava funkciju varenja, a samim tim i sprečava pojavu gorušice ili uzrokuje njeno otklanjanje.

Obzirom da nisu poznata negativna delovanja kamilice na ljudski organizam, ovaj čaj možete da koristite koliko god želite često, pa čak i po pet ili šest šolja na dan. Najbolje rezultate upotreba čaja će dati ukoliko čaj budete pili dok je umereno topao i to neposredno nakon obroka ili odmah nakon pojave prvih simptoma gorušice.

Čaj od djumbira:

Iako ukoliko se pije u većim količinama čaj od đumbira može da iziritira želudac i da stvori želudačne smetnje, kada se pije u manjim količinama, a to su količine od jedne do dve šolje dnevno, čaj od đumbira pomaže pri varenju, kao i pri otklanjanju simptoma gorušice.

Ovaj čaj, pripremite tako što ćete jednu kafenu kašičicu rendanog korena đumbira preliti sa dvesta pedeset mililitara vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko deset do petnaest minuta. Nakon toga, čaj procedite i popijte ga odmah nakon obroka ili kada osetite prve simptome gorušice.

cajevi za gorusicu

Čaj od kičice:

Kičica je biljka koja kada se koristi u obliku čaja, predstavlja pravi melem za želudac i jedno od najdelotvornijih sredstava za sprečavanje i otklanjanje simptoma gorušice.

Čaj od kičice, priprema se na uobičajen način, a baš kao i svaki čaj koji se pije u cilju lečenja gorušice, najbolje delovanje pokazuje ukoliko se pije neposredno posle obroka ili neposredno nakon pojave prvih simptoma gorušice.

Čaj od pelina:

Pelin, pa samim tim i čaj od pelina, sadrži brojne prirodne materije koje vrlo efikasno pospešuju proces varenja i utiču na celukupnu funkciju želuca, pa samim tim i sprečavaju pojavu gorušice. Čaj od pelina, možete pripremiti i upotrebiti kao i sve prethodno navedene i opisane čajeve protiv gorušice.

Čajna mešavina protiv gorušice sa izrazito jakim simptomima:

Ukoliko osećate zaista jake simptome gorušice, možete u procesu pripreme čaja, koristiti i kombinaciju više navedenih biljnih vrsta.

Recimo, možete pomešati nekoliko listova matičnjaka sa kašičicom čaja od pelina ili kašičicu čaja od kičice sa kašičicom čaja od kamilice. U tom slučaju, čajnu mešavinu prelijte sa trista mililitara ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko deset minuta, a zatim čaj procedite. Polovinu količine, popijte neposredno pre obroka, a drugu polovinu količine popijte neposredno nakon obroka.