You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za želudac

Čajevi za želudac

Većini ljudi je, nažalost, bol u želucu više nego poznata. Ovaj tip boli ponekad je gotovo neizdržljiv, a uzroci zbog kojih se dešava su mnogobrojni. Neverovatno, ali iako su stomačne tegobe često povezane sa hranom, najčešći uzrok bolova u želucu je stres.

Mnogi pate od takozvanog, nervoznog stomaka, tačnije želučanog oboljenja koji u stresnim situacijama izaziva velike bolove, a veoma često i probleme sa varenjem, poput dijareje. Bolovi u želucu izazvani stresom javljaju se zbog hormona stresa koji u momentima napetosti podstiču dodatne kontrakcije želuca i debelog creva, zbog čega dolazi do grčeva.

Do nadražaja želuca veoma često dolazi i zbog nepravilne ishrane. Česta je osetljivost na laktozu, gluten ili fruktozu, ali mnogi ni ne znaju da je to njihov problem. Masna hrana mnogima „teško pada“, kako se kaže u narodu, pa nakon konzumiranja takvih jela osete jake bolove, nadutost ili otežano varenje. Interesantno, ali jedan od uzroka bolova mogu biti i žvakaće gume, koje zbog prekomernog unosa vazduha izazivaju nadutost.

Takođe, često oboljenje je i gastritis, koji izaziva neverovatne bolove. Iako sa mnogim želučanimoboljenjima ne treba rizikovati, većina bolova može se smiriti upotrebom čajeva. Postoji nekoliko vrsta koje već nakon šoljice-dve olakšavaju tegobe ili čak u potpunosti smire želudac. Čajevi su posebno delotvorni kod dijareje i zatvora, ali i mučnina i povraćanja, a takođe pozitivno deluju na psihu tako da smiruju i nervozu.

najbolji cajevi za smirenje zeluca

Najbolji čajevi za želudac

Čaj od pelina – Pelin je od davnina poznata lekovita biljka, za razna oboljenja. Na našim prostorima pelin se najviše koristi za lečenje želučanih tegoba, posebno bolova izazvanih čirom i gastritisom, a najkorisniji je upravo čaj od ove biljke. Najčešće se ozdravljenje postiže već nakon nekoliko dana upotrebe ovog čaja. Za pripremu je potrebno pola kašičice pelena potopiti u 2 dl ključale vode na svega nekoliko sekundi. Kada se procedi, čaj je svetle boje i nije previše gorak, ali u prevelikim količinama može biti štetan tako da ga treba piti tokom dana povremeno po nekoliko gutljaja. Ukoliko je čaj tamno žute boje i veoma gorak znak je da je previše jak.

Čaj od mente – Menta, a pogotovo čaj od mente, pomaže kod gotovo svake bolesti. Čaj od mente, ili nane, opušta želudac i creva što smanjuje grčeve i mučninu, kao i višak vazduha u želucu i napinjanje. Čaj od nane olakšava probavu, koje god da su tegobe u pitanju, jer učestvuje u stvaranju želučanih sokova neophodnih za varenje. Velika prednost ovog čaja je što deluje umirujuće na ceo organizam, zbog nekoliko sastojaka koji podstiču stvaranje serotonina, pa samim tim pomaže u borbi sa stresom. Nanu ne treba kuvati nego preliti ključalom vodom. Na kašiku usitnjene nane potrebno je 2,5 dl vode. Može se piti više puta u toku dana, i topla i hladna, a najbolje je konzumirati je posle jela.

Čaj od kamilice – Šolja ovog čaja uvek je dobrodošla. Kamilica ima smirujuće dejstvo, ali pomaže i kod nekoliko vrsta stomačnih problema. Efikasno otklanja neugodni problem gasova, a i proliv i nadutost. Umiruje grčeve, a i upalu debelog creva. Ipak, da bi čaj imao dejstva na teža oboljenja, potrebno ga je piti 4 do 5 puta dnevno, neko vreme, pošto je kamilica, iako izuzetno lekovita biljka, dosta blaga. Potrebna je jedna supena kašika kamilice za šolju čaja od 2 dl. Ne treba je kuvati nego preliti ključalom vodom, u kojoj treba da stoji 5-7 minuta, obavezno pokrivena. Čaj se može zasladiti po potrebi, ali najbolje medom.

Čaj od koprive – Iako je gorkog ukusa, ovaj čaj je veoma zdrav i delotvoran. Prirodni je diuretik, što znači da pomaže čišćenju creva, jetre i želuca, a stimuliše i rad organa za varenje. Umiruje želudac, a pomaže i kod grčeva. Deluje i na bolove izazvane čirom na želucu. Može se piti topao, ali je još bolji hladan, kada se pije 3 puta dnevno po jedna šolja. Bolje je ne dodavati mu zaslađivače, ali može se kombinovati sa čajem od nane kako bi bio prijatnijeg ukusa. Da bi se pripremio, u 2 litre vode treba staviti 3 kašike usitnjene koprive. Sve treba da stoji 10 do 12 sati, a onda se kuva pola sata, poklopljen.

caj od koprive

Kombinacije biljnih čajeva – Većina biljnih čajeva pomaže želučanim tegobama, ali se najboljom kombinacijom smatra mešavina kamilice, iđirota, ruzmarina i kičice. Sve sastojke potrebno je dodati u podjednakim količinama. Supenu kašiku ove smeše treba preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da stoji 10-15 minuta, a potom zasladiti medom i dodati malo soka od limuna. Piti 2 do 3 puta dnevno, pre jela, po šoljicu.

Pri lečenju stomačnih tegoba ne treba zanemariti ni čaj od sladića, čaj od đumbira, čaj od suvog lista maline i kupine, kao ni crni čaj.

Mere opreza

Bolesti želuca i bolovi istog mogu biti vrlo opasni, pa nemojte sami sebi prepisivati terapiju već se prvo konsultujte sa svojim doktorom.