You are here: Home » Blog » Cinkova pasta – upotreba, primena i iskustva

Cinkova pasta – upotreba, primena i iskustva

Danas je za vas veoma bitan dan, imate važan razgovor za posao, prvi sastanak sa dugogodišnjom simpatijom, ili pak stajete na “ludi kamen”, a on je tu, crven, boli, peče i sve više se širi.

Izraziti pad imuniteta usled svakodnevnog stresa, problema i briga iznova i iznova dovodi do pojave sitnih bolnih vezikula na crvenoj podlozi koje peku ili svrbe, a nose naziv herpes.

Cinkova pasta – upotreba, primena i iskustva

Šta je zapravo herpes?

Herpes je zapravo posledica virusne infekcije takozvanim Herpes simplex virusom, čije antigene, kao i antitela na iste, nosi 90% ljudi. Ipak, kod nekih osoba se on ispoljava a kod nekih ne, neko ima slabije, a neko jače izražene simptome. Kada jednom zahvati naš organizam , herpes virus ostaje zauvek u njemu, prikovan za nervni sistem, a samo od nas i od našeg imuniteta zavisi da li će on kasnije ispoljiti svoje osobine ili ne.

Postoje dve vrste herpesa to su Herpes Simplex Virus tip I, poznatiji kao labijalni herpes, i Herpes Simplex Virus tip II, poznatiji kao genitalni herpes.

Labijalni herpes dosta je česta pojava  i manifestuje se bolom u određenom predelu usana (ali i sluznice nosa koju može zahvatiti), peckanjem i pojavom crvenih vezikula koje pucaju, suše se i pretvaraju u kruste. Upravo u te svrhe se pored najboljeg dokazanog leka za terapiju herpesa, aciklovira, koriste i neke lokalne paste koje ubrzavaju njegovo sušenje i skraćuju period njegovog postojanja. Jedna takva je i u sastavu naše današnje teme, a u pitanju je Cinkova pasta.

Šta je cinkova pasta, za šta se koristi i kako deluje?

Ne postoji osoba koja je imala nekakav kožni problem, a da nije čula za čudotvornu cinkovu pastu. Pouzdana, pristupačna svakom džepu, jednostavna za upotrebu, i što je najvažnije delotvorna, ostaje naš prvi izbor uprkos brojnim skupim i agresivno reklamiranim preparatima za lečenje mnogobrojnih kožnih promena.

Osnovni sastojak cinkove paste je  jedinjenje  cink oksid, uz dodatke belog vazelina i talka. Ova pasta koja je bele boje i guste konzistencije koristi se isključivo lokalno, za spoljnu upotrebu kod kožnih oboljenja kao što su ekcem, infekcija herpes simplex virusom (HSV), psorijaza, bakterijske infekcije kože, akne i bubuljice, ožiljci, ojedi. U kontaktu ove paste sa upalnim sekretima, nastaju cinkati koji stežu obolelo tkivo, isušuju sekret i ublažavaju svrab. Takođe se cinkova pasta može koristiti kod opekotina, posekotina i rana na koži. Može biti i dobra prirodna zamena za hemijske pilinge ili slične tretmane.

Kao što smo već više puta pomenuli, najpoznatija indikacija za upotrebu cinkove paste jeste i recidiv  HSV ( Herpes simplex virus) infekcije. Cinkovu pastu bi najbolje bilo upotrebiti već u fazi kada se osete prodromalni simptomi ( pečenje  svrab), a veoma je značajna i u fazi vezikula, jer isušuje promene, doprinosi bržem prolasku simptoma i pomaže reepitelizaciju. U ovoj bolesti treba istaći i važnost cinka u ishrani kod osoba koje su nosioci HSV-a jer on pomaže jačanju imuniteta, pa se recidivi infekcija kakav je labijalni herpes javljaju ređe.

Akne koje nastaju najcešće tokom puberteta zbog uticaja hormona, začepljenja lojnih žlezda prekomernom količinom sebuma i mrtvim ćelijama kože, jesu jedna od važnijih indikacija za upotrebu cinkove paste. Cinkova pasta kod akni ne deluje samo površinski, već je značajna za uklanjanje mrtvih ćelija i viška sebuma, a ima i svojstvo da regeneriše kožu tako da neće doći do nastanka ožiljnog tkiva.

Pasta se uspešno koristi kod beba i male dece koja imaju ojed od pelena. Takođe kod opekotina, površnih rana i posekotina, kada se može zaštititi  i zavojem da bi se omogućilo bolje delovanje. Sa svojim osnovnim svojstvima adsorbensa, adstrigensa i keratoplastika, može se koristiti i za zasušivanje manjih rana i zaustavljanje manjih krvarenja na koži, jer cink oksid i talk zajedno dovode do upijanja sekreta sa obolele promene.

Kako se upotrebljava cinkova pasta?

Kod navedenih indikacija pasta se maže u tanjem sloju, bez utrljavanja, 2-3 puta dnevno. Kod odraslih primena nije ograničena, odnosno koristi se do povlačenja kožnih promena.

Cena cinkove paste u apotekama se kreće od 40 dinara, za 5mg, pa sve do 250 dinara za 40mg paste. Pastu je moguće nabaviti bez recepta, ali je pre toga najbolje za savet konsultovati svog odabranog lekara, kako bi se utvrdio uzrok i poreklo promene i dobila adekvatna terapija.

Šta je cink i zašto je neophodan našem organizmu?

Cink je mineral koga u našem organizmu ima u veoma maloj količini tj. u tragovima, pa zato spada u grupu mikroelemenata. Veoma je važan za funkcionisanje organizma u celini. Tome u prilog govori i mišljenje stručnjaka da “bez cinka nema ni života”. Neophodan je za rast i razvoj, za normalnu funkciju imunog sistema, za  formiranje kostiju. Bitan je i za pravilan rad digestivnog trakta, za zarastanje rana, ali utiče i na normalnu funkciju čula mirisa i ukusa. Ima ulogu i u aktivaciji vitamina A što je bitno za očuvanje dobrog vida. Značajan je za normalnu funkciju štitne žlezde, a sa tim u vezi i za mentalni status. Ima značajan antioksidativni efekat.

Nedostatak cinka i poremećaji do kojih  dovodi

U nedostatku cinka nema jakog imuniteta, pa nema ni odbrane organizma od bakterijskih i virusnih infekcija. Kod dece dolazi do poremećaja rasta i razvoja, nenapredovanja,  čestih proliva i poremećaja u koštano zglobnom sistemu.

Prirodni izvor cinka su:  crveno meso (govedina, jagnjetina) , morski plodovi,  žitarice, zatim koštunjavo voće ( badem, indijski orasi, kikiriki), grašak, boranija, spanać, jaja…

Dnevne potrebe za cinkom zavise od uzrasta. Posebno je potreban deci u razvoju i starim osobama.