You are here: Home » Zdravlje » Čmičak na oku – simptomi, koliko traje i kako se leči

Čmičak na oku – simptomi, koliko traje i kako se leči

Čmičak ili ječmenac predstavlja upalu lojnih žlezda na gornjem ili na donjem kapku, a može se pojaviti na unutrašnjoj ili na spoljašnjoj ivici kapka. Ivica kapka postaje deblja i na njoj se pojavljuje tvrda bolna loptica, koja može biti toliko velika da potpuno zatvori oko.

Do pojave čmička dolazi usled nagomilavanja masnog sekreta u žlezdama na ivici kapaka. Kada kapak dodirujemo rukama na kojima su prisutne razne bakterije dolazi do zapaljenja i na taj način se nagomilani sekret inficira. Pacijent ima osećaj da mu je u oku prisutno neko strano telo, pa ima potrebu da trlja oko prstima, čime se infekcija sve više povećava.

Dokazano je da se čmičak češće javlja kod osoba čija se koža brže masti, kao i kod onih koji imaju problema sa vidom, ali ne žele da nose naočare i previše naprežu svoje oči.

cmicak na oku - simptomi, koliko traje i kako se leci

 

Takođe, oni koji dosta vremena provode za ekranom računara imaju veći rizik od pojave čmička. Čmičak je česta pojava i kod dijabetičara, kod ljudi koji pate od nedostatka vitamina B, kod onih sa previše dugim i lomljivim trepavicama, kao i kod dece koja često trljaju oči prljavim rukama. Povećano suzenje očiju usled boravka u nečistim sredinama takođe može uzrokovati nastanak čmička.

Pored toga, dokazano je i da se čmičak često javlja kod žena koje godinama upotrebljavaju određenu vrstu šminke. Na taj način se zatvaraju izvodni kanali i dolazi do nagomilavanja sekreta. Šanse da se javi čmičak su još veće kod žena koje često stavljaju olovku na ivicu očiju i vodootpornu maskaru, a naročito ako ne skinu šminku pre spavanja.

Prirodno lečenje čmička

Iako je čmičak više estetski nego zdravstveni problem, ipak bi trebalo da se javite oftalmologu ukoliko primetite da imate ovaj problem. Dobra vest je da je lečenje čmička relativno lako i uglavnom je dovoljno mazati čmičak odgovarajućom mašću ili uljem ili ispirati oko antiseptičkim rastvorima. Kada je u pitanju veća upala, bol i otok, lekari obično preporučuju antibiotike u vidu kapi i odgovarajuće preparate protiv upala. Čmičak se uglavnom leči za desetak dana. Postoje i brojni prirodni načini na koje možete izlečiti ovaj problem.

Tople obloge i čajevi. Ono što je od presudne važnosti za lečenje čmička je korišćenje toplih obloga, koje će čuvati toplotu u oku i na taj način ublažiti upalu. Natopite pamučnu krpu u čaj od kamilice, nevena, čička ili crnog sleza i stavite na čmičak. Kasnije možete staviti i toplu oblogu od maslinovog ulja.

Rakija šljivovica. Domaća rakija šljivovica se često u narodu koristi za lečenje čmička. Potrebno je da oblogu od rakije držite na oku oko sat vremena i da nakon toga stavite oblogu od maslinovog ulja. Nakon toga, isperite kapke čajem od kamilice.

  1. Kantarion takođe može biti korisno prirodno sredstvo za uklanjanje čmička. Najpre je potrebno da dezinfikujete upaljeni kapak, a zatim da ga namažete toplim uljem od kantariona. Preko toga stavite tanak sloj meda i prekrijte gazom oko. Držite tako preko noći i postupak ponovite sledećeg dana.

Mast od nevena. Da biste napravili ovu mast potrebno je da zagrejete oko ½ kg masti i u nju da dodate 150 g iseckanog nevena. Pomešajte sve sastojke i pustite da ova mešavina proključa, a zatim neka odstoji preko noći. Ujutru je procedite i sipajte u staklene posude i držite u frižideru. Na taj način je mast od nevena spremna za upotrebu.

Melem od hajdučice. Za ovaj prirodni lek protiv čmička ugrejte 90 g maslaca ili svinjske masti i dodajte 15 g iseckanog cveta hajdučke trave i listova maline. Nakon što ova mešavina proključa, procedite je i mažite kapke svako jutro i svako veče nakon umivanja.

Krompir i jabuke. Za uklanjanje čmička ponekad je dovoljno samo da stavite krišku jabuke ili krompira na oko i da držite preko noći.

Napomena

Za vreme lečenja čmička važno je da se ne šminkate, jer na taj način samo ćete pogoršati infekciju. Istovremeno, trudite se da ojačate imunitet tako što ćete jesti što više voća i povrća, toplih supica, vitamina itd.

Takođe, važno je znati da se čmičak može preneti i na druge, ukoliko, recimo, koristite isti peškir.

Nekada se može desiti da nakon akutnog zapaljenja kapka u njemu ostane zadebljanje, koje je bezbolno ali ipak ružno na izgled. To zadebljanje može se ukloniti jednostavnom hirurškom intervencijom. Za većinu kožnih problema, ili ako je potrebno uklanjanje ožiljaka, može vam pomoći plastična hirurgija.