You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Crna čokolada kao lek i recepti

Crna čokolada kao lek i recepti

Kada kažemo ,,čokolada”, prvo pomisao je slasna, mlečna čokolada koja se topi u ustima i čija svaka kockica predstavlja ugođaj i za telo i za dušu. Dobro, za telo malo manje, jer iako preukusna, nije baš dijetalna poslastica, i njeno preterano konzumiranje sigurno dovodi do povećanja kilaže.

Zdravija varijanta ove poslastice je crna čokolada, koja sadrži veći procenat kakaa u sbei, a manji udeo masnoća i mleka. Crnom čokoladom se naziva svaka čokolada kod koje udeo kakaa prelazi 70%, mada je neki proizvođači plasiraju i sa manjim udelom kakaa. Crna čokolada se razlikuje po ukusu od mlečne čokolade. Ukus je intenzivniji, manje je slatka, više gorčine ima, i iz tog razloga se ne mogu pojesti veće količine. Osim toga, poseduje brojne benefite po naše zdravlje, te se, za razliku od mlečne čokolade, njeno svakodnevno konzumiranje preporučuje. Naravno, u umerenim količinama.

Mnoge studije su odavno dokazale da crna čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Jedinjenja koja se nalaze u crnoj čokoladi sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola i taloženje masnoće u arterija. Duže konzumiranje određene količine može znatno da snizi rizik od srčanih oboljenja izazvanih povišenim pritiskom, holesterolom i trigliceridima.

Crna cokolada kao lek i recepti

Čokolada sa većim procentom kakaa u masi, obiluje antioksidantima i odličan je čistač organizma od štetnih materija. Najbitniji su flavanoli, polifenoli i katehini koji su predodređeni da zaštite organizam od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali iz štetnih materija. Sem toga, ovi antioksidanti štite kožu, stvarajući tanki film sloj na površini koji sprečava štetne uticaje zračenja i UV zraka.

Mnogi kažu da je čokolada odličan antidepresiv, ,,hrana za dušu”. U tome ima istine, pogotovo ako znamo da crna čokolada obiluje materijama koje utiču na lučenje hormona serotonina i endorfina, koji su odgovorni za naše raspoloženje. Takođe sadrži magnezijum, koji redukuje nivo kortizola (hormon stresa) i pomaže prilikom opuštanja nakon stresnih situacija.

Za sva navedena oboljenja, čokolada je korisna ukoliko je uvrstite u ishranu. Odredite količinu koju ćete pojesti dnevno, jer iako je zdrava, veoma je kalorična. Možete je ubacivati i torte i kolače, narendati je u kafu ili čaj, rastopiti je u mleku.

Postoje mnogi recepti za domaću crnu čokoladu, ali mi vam ipak  preporučujemo kupovnu čokoladu koja poseduje sva gore navedena svojstva. Kupovna i domaća se razlikuju u prisustvu aditiva i konzervansa koji se dodaju kupovnoj čokoladi kako bi što duže održala konzistenciju. Ovde ćemo vam preporučiti jedan recept za jedan recept za ukusnu domaću alternativu kupovnoj čokoladi, koja možda nije baš zdrava, ali u malim količinama ne škodi 🙂

Domaća crna čokolada

Potrebno vam je:

– 1 decilitar mleka; 100 grama maslaca, običnog ili kakao maslaca; 100 gr kakaa;  6 do 8 kašika šećera ili meda

U jednoj posudici istopiti maslac, a u drugoj blago zagrejati mleko. U mlako mleko dodati kakao i šećer i lagano izmešati dok se ne rastope. Voditi računa da nema grudvica. Zatim u to umešati istopljen maslac i vratiti na ringlu da proključa. Nakon toga smanjiti vatru i mešati još koji minut dok ne počne da se zgušnjava. Smesu razlijte u kalup ili u pojedinačne kalupčiće, kao praline. Po ukusu možete dodati seckano suvo voće, orašaste plodove ili neki ekstrat, radi ukusa. Ostavite da prenoći u zamrzivaču kako bi se lepo steglo i sutradan, uživajte 🙂