You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Crni pasulj – sastav, lekovitost, upotreba i recepti

Crni pasulj – sastav, lekovitost, upotreba i recepti

Na našem tržištu postoje bojne vrste pasulja koje se razlikuju u veličini, mirisu, boji i poreklu (beli, crveni, crni, šareni, bubrežasti, južnoamerički, kineski, gradištanac, pegasti, pasuljica…)

Crni pasulj (šp. frijoles negro) je poreklom iz Meksika i Venecuele, ali je na Zapadu, kao i na našim prostorima, postao popularan zbog svojih nutrutivnih vrednosti i lekovitih svojstava.

U početku se koristio za pravljenje meksičkih recepata, a sada je sastojak najrazličitijih specijaliteta. Uz to, estetski je privlačan.

Crni pasulj - sastav, lekovitost, upotreba i recepti

Sastav crnog pasulja

Crni pasulj sadrži belančevine u velikim količinama, zatim biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamine B1, B2 i E, flavanoide, gvožđe, glukozu, kalijum, magnezijum, kalcijum, cink, fosformineralne soli, pektrin, lecitin,  proteine, ugljene hidrate, fosfor i selen.

Crni pasulj – lekovitost

Crni pasulj je dobar dijuretik, pa se preporučuje pacijentima sa bolestima bubrega i urinarnog trakta. Takođe, preporučuje se pacijentima koji imaju probleme sa reproduktivnim organima (npr. prilikom  lečenja sterilnosti kod muškaraca), bolovima u lumbalnom delu kičme, kao i bolovima u zglobovima i kolenima.

Preporučuje se ženama u menopauzi, a pogodan je i kod pacijenata sa anemijom, kardiovaskularnim bolestima, bronhitisom, migrenom, glavoboljom, depresijom, kožnim oboljenjima, osteoporozom i hemoroidima. Preporučljiv je i trudnicama, a najviše ga vole vegetarijanci i vegani.

Upotreba

Crni pasulj se upotrebljava u ishrani. Veoma je ukusan i mesnat. Savršeno se slaže se sa najrazličitijim sastojcima, pa se sa njim mogu praviti supe, salate i rižota. Pasulj iz konzerve nije potrebno kuvati. Takođe, crni pasulj treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u špajzu. Rok trajanja mu je, ukoliko ga skladištite na ovaj način, 12 meseci.

Recepti sa crnim pasuljem

Uz sve recepte koje ćemo navesti koristite skuvan – sušen (sami ga kuvate) ili konzerviran (nije potrebno kuvati ga) pasulj. Pasulj pripremate tako što ga dobro očistite, a zatim potopite u vodu na oko 8 sati.

Čorba sa crnim pasuljem. Za ovaj recept pripremite ½ kg crnog pasulja, 1 list lovora, 1 crveni luk, 3 češna belog luka, 1 kašiku senfa, nekoliko kašika kisele pavlake, so i biber. Nakon što pripremite pasulj, po uputstvima navedenim u prethodnom pasusu, dodajte mu lovor i kuvajte ga na jačoj vatri. Kada voda provri, nastavite kuvanje pasulja na laganoj vatri još otprilike 1 sat. U toku kuvanja, skidajte penu koja se kupi na vrhu šerpe. Dodajte beli luk i so. Zatim, kuvajte još 2 sata. Izvadite lovor, pa izmiksirajte sve ostale sastojke, tako da dobijete gustu čorbu. Zatim čorbu začinite po potrebi i obavezno dodajte senf i kiselu pavlaku.

Supa od crnog pasulja. S obzirom na to da je pre pripreme crnog pasulja neophodno ostaviti ga da odstoji oko 8 sati, a tek zatim ga kuvati, savetujemo vam da vodu ne prosipate već da je začinite i ostavite je da provri. Na taj način dobili ste ukusnu supu od crnog pasulja.

Salata sa crnim pasuljem. Kako biste pripremili ovu popularnu salatu, neophodni su vam  sledeći sastojci: tunjevina, crveni luk, 400 gr crnog pasulja, paradajz, zelena salata, peršun, kukuruz u zrnu, so, crni biber, sok od 1 limuna i maslinovo ulje. Skuvajte posoljeni pasulj, pa ga ocedite. Naseckajte zelenu salatu, paradajz i crveni luk. Sve zajedno izmešajte sa pasuljem i prethodno skuvanim zrnima kukuruza, pa dodajte konzervu tunjevine i sok od limuna. Začinite dobijenu salatu peršunom, solju, biberom i maslinovim uljem.