You are here: Home » Lekovite biljke » Crni slez – sastav, čaj, upotreba biljke i lekovita svojstva

Crni slez – sastav, čaj, upotreba biljke i lekovita svojstva

Crni slez (lat. Malva sylvestris) je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. U narodu ima brojne nazive poput crni sljez, velika slezovača, planinski slez, ćureća trava, gušćernjak, divlji papel, divlji slez, divlji slezenovc, srčni klobuk, ćureća trava, ćurčija trava.

U narodnoj medicini se  upotrebljavaju i cvetovi i listovi biljke. Najčešće se koristi u vidu čaja, ali je njegova primena moguća i u ishrani.

Sastav crnog sleza

List crnog sleza sadrži malo tanina i 8 % sluzi, dok cvet sadrži 10% sluzi, antocijan, flavon, heterozid i flavonol.  Zbog tolike količine sluzi, čaj je najčešće sluzast.

Crni slez – sastav, čaj, upotreba biljke i lekovita svojstva

Lekovitost crnog sleza

Crni slez se koristi kao samostalna čajna travka, ali i u mešavnima drugih čajeva, najčešće onih za plućne bolesti. Čaj od crnog sleza se pije onda kada postoje smetnje u probavi. Takođe, prirodni je saveznik organizma u borbi sa kašljem, sekretom, bronhitisom, upalom grla i drugim plućnim bolestima. Koristi se i prilikom gastritisa, upale želuca, kao i upale bešike.

Pogodan je i za lečenje čira na želucu, ali ga tada treba kombinovati sa ječmom. Umivanje čajem od crnog sleza pogoduje suvim i crvenim očima, a stavljanje obloga od čaja pogoduje otvorenim ranama i nogama sa proširenim venama.

Priprema čaja od crnog sleza

Da biste pripremili lekovit čaj od crnog sleza potrebno je da imate u vidu da se ovaj čaj ne kuva. Slez je potrebno potopiti u vodi i ostaviti ga da odstoji do jutra. Na 1 l vode idu 2 kašičice čaja od crnog sleza. Preporučljiva dnevna doza konzumacije je između 2 i 3 šolje. Čaj možete blago zagrejati, ali samo toliko da bude mlak.

Čaj od sleza sa ječmom. Kao što smo napomenuli, za čir na želucu potrebno je piti čaj od crnog sleza u kombinaciji sa ječmom. Postupak pripreme je sledeći: skuvajte čorbu od ječma i sačekajte da se ohladi. U nju dodajte listove crnog sleza. Konzumirajte čorbu kao jelo.

Kupka od crnog sleza. U lavor uspite sušeni čaj od crnog sleza (mera je da se na 1 l stave 4 kašičice čaja). Sačekajte da odstoji do sutradan, pa zagrejte. U zagrejanu tečnost potopiti noge i ruke na oko 20 minuta. Istu vodu možete koristiti još 2 puta. Takođe i od ove kupke se mogu ispirati rane (naravno, pre nego što potopite noge), ali je poželjno da, nakon ispiranja, na ranu stavite list bokvice.

Obloge od crnog sleza. Nakon što ste napravili i procedili čaj, ostatke biljke pomešajte sa malo vode i brašnom od ječma. Smešu stavite na krpu, pa stavite oblogu na mesto koje vas boli.

Crni slez za gangrenu. Napravite čaj od crnog sleza, ali tako da proključa, pa ispirajte njime gangrenozne rane.

Omlet sa crnim slezom. 3 kašike opranog svežeg lista crnog sleza ispržite na puteru. Dodajte seckano povrće po želji (paprike, luk) i narendani sir. Sve to izmešajte sa 3 jaja i ispržite.

Ukrasna biljka crni slez – uzgajanje

Crni slez je sve popularniji među ljubiteljima hortikulture. Iako je biljka samonikla, sve više je interesovanja za njen uzgoj. Postoje različite varijante crnog sleza. Najpoznatije su 4 varijante čiji su latinski nazivi: Eriocarpa group, Malva sylvestris, Canescens group i Sterile Blue group. Crni slez je dvogodišnja ili višegodišnja biljka, zeljasto-drvenasta. Plod belog sleza sadrži po 10 semenki. Seme je krupno. Preporučuje se da se uzgaja na površini od 100 m2. Potrebno je da tle bude osunčano, ali ne vetrovito. Zahteva dosta vlage.  Crni slez cveta sredinom maja, pa sve do jeseni. Potrebno je redovno brati cvetove i listove. Ukoliko se biljka uzgaja u lekovite svrhe, nikako ne bi trebalo da raste na zemljištu koje sadrži azot.

Gde kupiti čaj od crnog sleza i koja je cena?

Čaj se uglavnom može naći u svim prodavnicama zdrave hrane, po izuzetno povoljnoj ceni. Ima ga i u apotekama.

Napomena: crni slez nije isto što i beli slez

Iako je konzumacija belog sleza dobra za kašalj, bronhitis, upalu mokraćne bešike, gastritis i čir na želucu, ne treba ga mešati sa crnim slezom. Beli slez mogu koristiti i deca, a čajem od belog sleza je dobro ispirati nosić bebe. Obloge od belog sleza su pogodne za opekotine i razne vidove upala.

Čaj od belog sleza se priprema sa hladnom vodom, s tim što se, osim sa listovima, može pripremati i sa korenom biljke. Pored sličnosti sa lekovitošću crnog sleza čaj se koristi i za alergije, astmu, ekceme, cistitis.