You are here: Home » Blog » Da li je paradajz voće ili povrće?

Da li je paradajz voće ili povrće?

Sos od paradajza, paradajz u turšiji, šopska salata, mleveni paradajz… Šta zapravo znamo o „pomo d’oro“ ili zlatnoj jabuci, kako je nazivaju botaničari? Znamo da paradajz vodi poreklo iz Južne Amerike, da se u Evropi prvi put pojavljuje u XVI  veku u Španiji, gde se već 70 godina unazad održava festival „Tomatina“, praznik u slavu paradajza. Znamo  i da njegovo bogatstvo kalijumom ima značajan pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem kao i da je bogat mnogim antioksidantima , vitaminima C i E, kao i izuzetno važnim antioksidantom likopenom, koga u paradajzu ima u izobilju, a koji je bitan kao prirodni čistač organizma od slobodnih radikala, u sprečavanju nastanka karcinoma.

Ali, ono što predstavlja večitu dilemu i u čemu se iskusne domaćice nikako ne mogu složiti sa vrsnim poznavaocima bilja, jeste čuveno pitanje – Da li je paradajz voće ili povrće?

Da li je paradajz voće ili povrće 1

Paradajz kao  povrće

U svetu vlada podeljeno mišljenje. Mnogo je onih koji paradajz smatraju povrćem, jer se on kao takav pre svega koristi u kulinarstvu. Zbog nedostatka slatkog ukusa koji poseduje većina drugih voćki, mnogi ljudi ga ubrajaju u povrće i kombinuju ga u mnogim jelima zajedno sa solju.

Paradajz kao voće

Ukoliko poslušamo botaničare, prihvatićemo njihovu tezu da je svaka biljka koja se razvija iz semena, odnosno iz oplođenog cveta – voće. Takav je slučaj i sa paradajzom. Oni povrćem nazivaju biljke koje se razvijaju iz drugih delova kao sto su list, koren ili stablo.

Ukoliko bismo pogledali čuveni Vennov dijagram, ono što možemo uočiti jesu dva kruga koja se preklapaju. U jednom krugu zapažamo voće, dok u drugom krugu vidimo povrće. Ono što nam zapada za oko, jeste da se paradajz nalazi u preseku ova dva kruga, tj da on pripada i  voću i povrću. Upravo na ovoj slici prikazana je večita dilema između botaničara i kulinara o jasnoj definiciji paradajza.

Ipak, botaničari prete da pobede u ovoj viševekovnoj trci za medalju. Jer, sve više se i u kulinarstvu paradajz nalazi u kombinaciji sa šećerom. Setimo se, kečap se pravi od paradajza, a jedan od glavnih dodataka kečapu je i šećer, koji ipak češće povezujemo sa voćem. Setimo se zatim i soka od paradajza. Sama asocijacija na sok dovodi nas do voća. I za kraj možda nešto manje poznata ali ne manje važna i ništa manje ukusna – marmelada od paradajza.

Botanički ili kulinarski? Apsolutno je svejedno. Izuzetno zdrav, ukusan, u svojoj crvenoj boji, daje svakoj bašti, kuhinji, salati ili glavnom jelu sjajan i bogat ukus.