You are here: Home » Blog » Dehidrator hrane – način upotrebe i iskustva

Dehidrator hrane – način upotrebe i iskustva

Još od davnina je čovek nalazio razne načine da sačuva svežu hranu. Dehidracija, odnosno sušenje hrane predstavlja veoma jednostavnu i zdravu metodu konzerviranja hrane, koja eliminiše vlagu i sprečava razvoj mikroorganizama poput bakterija, gljivica kvasca i buđi.

Postoje razne metode sušenja hrane, kao što su sušenje u električnoj rerni, u plinskoj rerni ili sušenje ne suncu, ali ipak najefikasnija metoda sušenja hrane je uz pomoć dehidratora, odnosno sušača hrane. Dehidracija je jedan od najsigurnijih načina za konzerviranje hrane, koja čuva hranljivu vrednost i ukus bilo koje namirnice.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o ovoj metodi sušenja, o načinu upotrebe dehidratora, ali i o iskustvima onih koji ga koriste.

Dehidrator hrane – način upotrebe i iskustva

Način upotrebe

Dehidrator hrane omogućava brzo i jednostavno sušenje hrane. Sastoji se od nekoliko pregrada za sušenje, ventilatora, termostata i prekidača, a postoji i dugme na koje uključujete i isključujete ovaj uređaj. Uz pomoć ovog uređaja uklanja se vlaga i koncentriše se prirodan miris hrane. Dehidrator hrane će vam oduzeti mnogo manje vremena nego ostale metode sušenja hrane. Potrebno je samo da hranu operete, isečete i rasporedite je na pleh, da podesite dehidrator na određenu temperaturu i on će sve uraditi umesto vas. Uz pomoć dehidratora, sušenje hrane biće mnogo jednostavnije, brže ali i jeftinije. U roku od samo nekoliko sati vaša hrana će se osušiti i možete je jesti ili je dalje obrađivati.

Ono što svakako treba da znate jeste da je sušena hrana veoma zdrava i hranljivija je od, recimo, kuvane hrane, jer za vreme sušenja povećava se njena prirodna aroma i koncentracija šećera. Na taj način, hrana dobija jači ukus i postaje slađa, pa nije potrebno dodavati dodatni šećer i druge sastojke. Sušenjem se u hrani čuvaju važne materije koje se gube tokom kuvanja i zato ova hrana predstavlja mnogo zdraviju varijantu, a osim toga jako je ukusna. Zbog velike koncentracije fruktoze, sušeno voće je omiljena hrana sportistima pre, ali i posle napornih fizičkih aktivnosti.

Naime, samo mala količina sušenog voća obezbediće im energiju i snabdeti ih svim potrebnim vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Naročito je popularno suvo grožđe i urma, zbog visoke koncentracije hranljivih materija i fruktoze, a mineralima su najbogatije sušene kajsije, smokve i sušene banane. Osim povećane koncentracije vitamina, minerala i fruktoze, sušeno voće sadrži i veće količine vlakana nego što ima ista količina svežeg voća. Na primer, jedna čaša svežih kajsija sadrži 3,1 g vlakana, dok čaša sušenih kajsija ima čak 6,5 g vlakana. Zahvaljujući vlaknima održava se zdravlje sistema organa za varenje i reguliše se probava. Samo mala količina sušenog voća je dovoljna da vam poboljša probavu i eliminiše zatvor. Važno je napomenuti da kalorijska vrednost hrane uglavnom ostaje ista, ali se smanjuje nivo soli i masnoće, što opet svedoči o tome da je sušena varijanta hrane zdravija od drugih oblika konzerviranja hrane.

Iskustva

Uglavnom svi koji koriste dehidratore u cilju sušenja i konzerviranja hrane, veoma su zadovoljni rezultatima, jer brzo i jednostavno uspevaju da osuše svoje omiljene namirnice. U sušaču hrane mogu se sušiti povrće, meso, riba, bilje, semenke, ali i jogurt i sir. Na ovaj način se za kratko vreme mogu napraviti veoma ukusne užine od voća, kao i vrlo ukusno sušeno meso. Mnogi korisnici su veoma zadovoljni i sušenim paradajzom. Hranu iz dehidratora možete jesti kao užinu ali je i koristiti za kuvanje i pečenje. Potrebno je samo sitno iseckati hranu i dehidrator će uraditi sav posao.

Iskustva pokazuju da je potrebno da se hrana suši između 12 i 48h, ali uglavnom se uz dehidrator dobija i uputstvo o tome koliko dugo koju namirnicu treba sušiti. Naravno, postoje razne vrste dehidratora, koji imaju različiti broj pregrada za sušenje. Ipak, svi sušači se zasnivaju na istom principu i omogućavaju brzo i jednostavno sušenje hrane.

Osim toga što se dehidracijom čuvaju sve korisne materije, sušena hrana se naročito dopada ljudima zato što je mogu u svakoj prilici poneti sa sobom. Naime, kod sušene hrane je smanjen volumen i uklonjena je vlaga, pa ona zauzima mnogo manje prostora nego zaleđena hrana. Zbog toga je sušena hrana praktična za izlete, jer uvek je možete poneti sa sobom. Može se čuvati u kesama ili posudama koje su vakuumski zatvorene. Ukoliko želite da izbegnete nezdrave grickalice, ponesite na posao užinu od sušenog voća ili parče sušenog mesa ili ribe.