You are here: Home » Blog » Depilacija u trudnoći – da ili ne?

Depilacija u trudnoći – da ili ne?

Trudnoća je blaženi period u životu svake buduće majke. Ona donosi brojne promene ženskom organizmu u svakom mogućem smislu i zahteva poseban režim životnih navika, kako bi i majka i beba bile zdrave i zadovoljne.

Žensko telo je u periodu trudnoće daleko osetljivije nego što je to inače slučaj. To znači da buduće majke moraju da vode računa o svom organizmu i to sa nejvećom pažnjom. Briga o telu ne podrazumeva samo delovanje na unutrašnje faktore, već i negovanje spoljašnjeg izgleda, koji je odraz zdravog života i negovane, zadovoljne žene.

Depilacija u trudnoći - da ili ne

Depilacija u trudnoći, da ili ne?

Ova dilema se nametnula budućim majkama pre svega zato što hormonske promene u organizmu itekako utiču na žensko telo i na bebu. Depilacija nije samo stvar estestike, već značajan deo lične i intimne higijene. Ne postoji nijedan naučni dokaz da depilacija u drugom stanju može da izazove negativne efekte na zdravlje majke ili bebe, ali zbog potpuno drugačijeg telesnog funkcionisanja treba joj pristupiti na malo drugačiji način.

Usled potpuno drugačijeg hormonskog statusa koji je karakterističan za drugo stanje, ženska koža je osetljivija i podložnija iritacijama i svrabu. Prokrvljenost celog tela pa i kože je veća, zbog čega depilacija može biti bolnija nego u normalnim okolnostima. Ovo se posebno odnosi na genitalnu regiju. Stručnjaci upozoravaju da zbog veće osetljivosti kože može da se desi da se tokom depiliranja ona ozledi, pa se na tim mestima mogu nastaniti bakterije i napraviti neželjenu infekciju. Iako je to moguće i u uobičajenim okolnostima, u trudnoći bi trebalo posebno voditi računa, mada je rizik zaista minimalan.

Dakle, depilacija u trudnoći je potpuno dozvoljena. Ne postoji nikakva preperka ili razlog za brigu, jer ne postoji način da ovaj postupak utiče na bebu ili žensko zdravlje. Ono što se može dogoditi, jeste da depilacija bude bolnija nego ranije, no u slučaju da je žena već naviknuta na ovu kozmetičku proceduru, ne bi trebalo da ima problema ni u drugom stanju. Ono što lekari savetuju, jeste da trudnice treba da izbegavaju upotrebljanje hemijskih preparata, kao što su kreme za depilaciju i preparati za izbeljivanje dlačica.

Koji tip depilacije je pogodan za trudnice?

U periodu trudnoće i same dlačice rastu drugačijim tempom, i to sporije, pa su i rezultati svakog vida uklanjanja dlačica dugotrajniji. Kao najmanje invazivne metode, koje najviše odgovaraju trudnicama, preporučuju se depilacija električnim depilatorom i depilacija hladnim voskom.

Upotreba hladnog voska je svakako bolja opcija od depilacije toplim voskom, zato što se u prvom slučaju iskorišćene trake i preparat bacaju odmah nakon upotrebe, dok se kod toplog voska isti preparat koristi više puta. Ovo umnogome umanjuje rizik od infekcija, što je za trudnicu od vitalnog značaja.

Depilator je takođe praktično rešenje, jer nema nikakve propratne efekte i ne oštećuje kapilare, koji su već oslabljeni zbog specifičnog stanja ženskog organizma.

Depilacija šećernom pastom takođe nije loš izbor, ako se izvodi na pravilan način i vodi se računa o higijeni i temeljnom čišćenju kože nakon postupka. Sastojci koji se koriste u ovom postupku su u potpunosti prirodni, a sama procedura ima dugotrajne efekte.