You are here: Home » Blog » Dijeta bez ugljenih hidrata – prednosti, jelovnik i iskustva

Dijeta bez ugljenih hidrata – prednosti, jelovnik i iskustva

Osobe koje imaju višak kilograma često pokušavaju da pronađu način kako da što brže i lakše smršaju, a da im se pritom kilogrami ne vrate. Kako je gojaznost jedan od najvećih zdravstvenih i estetskih problema sa kojima se suočava savremeno čovečanstvo, preplavljeni smo hiljadama recepata, programa i dijetalnih režima za mršavljenje i održavanje telesne težine. Ishrana koja obiluje gomilom nezdravih i nekorisnoh sastojaka, bogata praznim i suvišnim kalorijama, lako dovodi do viška kilograma.

Jedan od najvećih krivaca koje optužujemo za višak kilograma su ugljeni hidrati. Zapravo se misli na proste ugljene hidrate, koji organizumu donose više štete nego koristi i nisu posebno hranljivi. Prekomernu količinu ugljenih hidrata telo skladišti u obliku masti, koje mi uočavamo kao salo. Jedan od načina da se rešimo viška kilograma jeste ideja dijete koja isključuje upotrebu ugljenih hidrata, a deluje tako što podstiče organizam da koristi salo kao izvor energije. U tom procesu dolazi do razgradnje masnih naslaga i gubljenja kilograma. Proces je zapravo vrlo prost i prirodan, a njegov naučni naziv je ketoza.

Dijeta bez ugljenih hidrata - prednosti, jelovnik i iskustva

Atkinsonova proteinska dijeta bez ugljenih hidrata

Dijeta koja iz ishrane isključuje ugljene hidrate je program ishrane koji funkcioniše po istom principu dijete koju je osmislio naučnik Atkins. To je proteinska dijeta, koja iz upotrebe izbacuje sve vrste ugljenih hidrata ili ih dozvoljava u malim količinama. Ona ima vrlo snažan i invazivan efekat na organizam, te se preporučuje pre svega za gubljenje znatnog viška kilograma. Ova dijeta podrazumeva sledeća načela.

  • Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane. Neki smatraju da ih treba odmah redukovati, dok je drugo mišljenje da u početku dijete treba ograničiti unos ugljenih hidrata na maksimalno 20 gr dnevno.
  • Izbegavanje voća, žitarica, mahunarki i mlečnih proizvoda.
  • U ishrani pojačati unos proteina, bez ograničenja u količinama.
  • Dodati neophodne vitaminske suplemente za vitamine A, C, E i B, magnezijum i kalcijum
  • Dijeta ima za cilj promenu u metabolizmu i podsticanje organizma da topi masne naslage, odakle crpi energiju, pošto nema ugljenih hidrata iz kojih bi se inače snabdevao.
  • Ukoliko se unesu ugljeni hidrati u količini iznad dozvoljene granice, organizam prestaje da topi masti.

Dozvoljene namirnice

Dijeta bez ugljenih hidrata se pre svega bazira na proteinima i nekolicini drugih namirnica. Dozvoljeno je konzumiranje svih vrsta mesa, osim viršli i pohovanog mesa. Sve vrste morske i slatkovodne ribe, kao i ribe u konzervi, su dobrodošle na meniju ove dijete. Jaja se mogu jesti u svim oblicima. Sve vrste povrća, osim mahunarki i krompira mogu da se konzumiraju tokom ovog režima. Mogu da se jedu salate.

Od začina, masti i dodataka su dozvoljeni so, biber, senf, majonez, sirće, bljina ulja i puter. Što se tiče šećera, mogu da se koriste zaslađivači poput saharina, običan šećer ne. Pića takođe mogu da se konzumiraju bez šećera. Mogu da se konzumiraju nezaslađeni čajevi i kafa, a nakon nedelju dana dijete je dozvoljeno i uvođenje male količine alkohola, a preporučljivo je odlučiti se za belo vino.

Jelovnik može da se sastavlja samostalno, u zavisnosti od ličnih preferencija, a bitno je pridržavati se pravila šta sme i šta ne sme da se unosi. Dakle, nikako se ne smeju upotrebljavati žitarice, proizvodi od žitarica, mlečni proizvodi, voće svih vrsta, sveže i sušeno, bilo koji tip slatkiša i šećera.

Jelovnik podrazumeva tri glavna dnevna obroka, a mogu da se ubace i užine. Dijeta se koriguje u skladu sa željenom kilažom i brzinom gubljenja na kilaži. Primer dnevnog jelovnika za dijetu bez ugljenih hidrata može izgledati ovako:

  • Doručak – Dva jajeta pržena na puteru, pečurke ili drugo povrće, čaj bez šećera
  • Ručak – Čorba ili supa od povrća koje ne sadrži ugljene hidrate, dakle isključuje mahunarke, jelo sa roštilja, povrće ili pečurke, salata po želji
  • Večera – Riba, salata

Koje su prednosti dijete bez ugljenih hidrata?

Prednosti dijete bez ugljenih hidrata pre svega podrazumevaju brzo gubljenje kilograma i efikasnost za skidanje velikog viška kilograma. Ona takođe snižava nivo triglicerida u krvi i krvni pritisak. Podrazumeva neograničen unos hrane koja ne sadrži ugljene hidrate, što je prednost nad ostalim dijetama, jer ne izaziva želju za prejedanjem ili konzumiranjem dodatnih obroka. Efikasno snižava i nivo šećera i insulina u krvi.

U toku ove dijete nema osećaja gladi, pošto se u sva tri obroka redovno unose sve nemirnice osim ugljenih hidrata i stvara osećaj sitosti. Nema potrebe za dodatnim aktivnim vežbanjem pored uobičajenih aktivnosti. Ova dijeta menja sam metabolizam organizma, što sprečava takozvani jo jo efekat i vraćanje neželjenih kilograma.

Koje su mane dijete bez ugljenih hidrata?

Svaka redukcija sastojaka koje uskraćujemo organizmu ima svoje posledice. Dijeta bez ugljenih hidrata ne može da se praktikuje neograničeno i treba je korigovati prema ličnim potrebama i to u konsultaciji sa stručnjakom. Dugotrajno držanje ove dijete može da izazove neke psihičke promene i promene u raspoloženju. Prilikom ovog režima je automatski smanjen unos neophodnih vitamina i minerala, koji obavezno moraju da se nadoknade u suplementima.

Izbacivanje ugljenih hidrata je za mnoge ljude prevelika promena, sa kojom nije tako lako suočiti se i koja nosi i svoje nuspojave, u prvim danima držanja dijete. Mogu se javiti glavobolja, slabost, umor, vrtoglavica, blago preskakanje srca i razdražljivost. Neki ljudi ne bi smeli da se upuštaju u ovakakv režim ishrane pošto njihovo telo ne može dovoljno brzo da proizvede glukozu koja zadovoljava potrebe mišića i mozga. Neki stručnjaci tvrde da ova dijeta izlaže osobu riziku od nekih oboljenja kardiovaskularnog sistema i bubrega.

Efikasnost

Brojna pozitivna iskustva svedoče u korist ove dijete i pokazuju uspešne rezultate u gubitku kilograma i održavanju kilaže. Svakako je neophodno konsultovati se sa nutricionistom, a kao što je slučaj sa svim restriktivnim režimima, treba se pridržavati propisanog režima, pez prekoračivanja u trajanju i redukciji namirnica.