You are here: Home » Zdravlje » Drhtanje ruku (esencijalni tremor) – simptomi i prirodno lečenje

Drhtanje ruku (esencijalni tremor) – simptomi i prirodno lečenje

Često se dešava da vam ruke drhte kada ste uplašeni, umorni, zabrinuti, ljuti ili pod stresom. To ne treba da vas brine. Međutim, postoje i drhtavice koje ne zahvataju samo ruke, već i druge delove tela i koje mogu biti simptom nekog težeg zdravstvenog stanja.

Drhtanje ruku je oboljenje u kom dolazi do podrhtavanja šake ili cele ruke pri izvođenju raznih pokreta, na primer, pri pisanju ili uzimanju hrane. Ovo oboljenje naziva se još i esencijalni tremor i može zahvatiti i mišiće vrata i donje vilice, a često može doći do gubitka ravnoteže celog tela. Ipak, treba razlikovati esencijalni tremor od Parkinsonove bolesti, jer kod esencijalnog tremora drhtanje nastaje samo u pokretu ili u nekom određenom položaju, a kod Parkinsonove bolesti do drhtanja dolazi u stanju mirovanja i nema poremećaja pri kretanju.

Ovo oboljenje drhtanja ruku može da se javi kod mladih osoba kao i kod dece, a onda privremeno da se povuče, pa da se opet javi u kasnijoj dobi ili može pri put da se javi u srednjim godinama i da se onda postepeno pogoršava. Nekada u pitanju može biti samo blaži oblik drhtanja ruku, dok nekada ovo drhtanje može da otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Drhtanje ruku esencijalni tremeor - simptomi i prirodno lecenje

Uzroci drhtanja ruku

Drhtanje ruku je uglavnom familijarni poremećaj i podjednako zahvata oba pola. Jedan od uzroka nastanka ovog oboljenja je i oštećenje ćelija u malom mozgu i u moždanom stablu. Drhtanje ruku može biti posledica hroničnog trovanja olovom i alkoholnim pićima, a uzročnici mogu biti i takozvani heterociklični amini koji su sadržani u cigaretama i u kafi.

Zatim, esencijalni tremor se najčešće javlja kod osoba koje imaju preko 60 godina.  Drhtanje ruku može se pogoršati mentalnim i psihičkim stresom, ali treba znati da stres ne može sam po sebi biti uzrok nastanka ove bolesti.

Simptomi i vrste esencijalnog tremora

Dakle, simptomi ovog oboljenja su drhtavica pri izvođenju voljnih pokreta, a u stresnim situacijama dolazi do pogoršanja. Da bi se ustanovila dijagnoza za ovo oboljenje, potrebno je ići na pregled kod neurologa. Vrsta tremora se određuje prema brzini i ritmu drhtanja, ali i po tome koliko često se javlja i gde nastaje. Postoji statički tremor ruku, koji se još naziva i fiziološki tremor, a nastaje kada se ispruže ruke i rašire prsti. Ova vrsta tremora nastaje prilikom treme kod javnog nastupa ili se javlja kao simptom alkoholizma ili neuroze.

Međutim, ukoliko se javi posle 65. godine naziva se senilni tremor ruku, a ukoliko se javi i kod ostalih članova porodice, onda je to takozvani familijarni tremor. Postoji i takozvani intencioni akcioni tremor koji nastaje usled oštećenja malog mozga i predstavlja najčešći simptom multiple skleroze. Pri ovom oboljenju svaki pokret se pretvara u mlataranje rukama. Posturalni ili rubralni tremor nastaje tokom zauzimanja nekog određenog položaja.

Kod Parkinsonove bolesti osnovni simptom je drhtanje ruku ali u stanju mirovanja. Ova bolest podrazumeva da postepeno dolazi do gubitka funkcija u nervnim ćelijama mozga i uzrokovana je kako genetskim faktorima, tako i uticajima okoline. Kod ove bolesti dolazi do ukočenosti mišića ruku, vrata i nogu, i do usporavanja pokreta. Ostali simptomi su depresija, otežano mokrenje, nesanica i zatvor.

Lečenje drhtanja ruku

Drhtanje ruku se može lečiti na različite načine. Može se ublažiti lekovima, raznim tehnikama relaksacije ili nošenjem tegova za ruke. U slučaju težih oblika drhtanja ruku, potrebna je hirurška intervencija. Ono što je interesantno je da alkoholna pića mogu da ublaže drhtanje ruku ili čak da dovedu do potpunog izlečenja. Međutim, lečenje alkoholom se ipak ne preporučuje zbog toksičnih sastojaka.

Čaj od koprive. Čaj od koprive je odličan za lečenje drhtanja ruku i nervoze. Osim toga, pozitivno deluje na rad srca, dobar je za lečenje malokrvnosti, kao i za astmatičare. Da biste napravili čaj od koprive potrebno je da kašiku sitno iseckane koprive prelijete sa 200 ml vode, da poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, a zatim da procedite. Pijte ovaj čaj 3 x dnevno.

Ulje od pamuka. Potrebno je da ½ litra ulja od pamukovog ploda naspete u staklenu flašu i da dodate 1 kašiku usitnjenog korena kopitnjaka i da ostavite da stoji 2 sedmice na suncu. Mažite kičmu ovim lekom i drhtanje će brzo nestati.

List od žalfije. List od žalfije istucan u prah je odličan izbor za lečenje drhtavice. Dodajte jednu supenu kašiku ovog praha jelu i konzumirajte jednom u toku dana.