You are here: Home » Recepti » Džem i pekmez od drenjina – recepti

Džem i pekmez od drenjina – recepti

Drenjine su veoma zdravo i kod nas vrlo rasprostranjeno voće od koga se prave vrlo ukusni sokovi, sirupi, džemovi, marmelade, a koriste se i kao sastojak za razne lekovite meleme.

Zahvalne su za pripremu pekmeza bez kuvanja i konzervansa zbog svog sastava koji daje gustinu i dug rok trajanja.

Evo sada nekoliko recepata za marmeladu odnosno džem i pekmez od drenjina u varijantama sa i bez konzervanska, sa i bez kuvanja i recept po kom se ovaj pekmez jako brzo sprema:

Džem i pekmez od drenjina - recepti

Domaći pekmez od drenjina bez kuvanja i konzervansa

Sastojci:

6 kg drenjina

4 kg šećera

Drenjine operite i očistite od koštica pa ih izgnječite i procedite kroz krupniju cediljku, a potom ih stavite u odgovarajući dublji sud i dodajte šećer. Smesu neprestano mešajte drvenom varjačom oko 2 sata. Nakon sat i po zahvatite malo pekmeza na vrh varjače da proverite da li je dovoljno gust. Ako je čvrst i ne klizi lako sa varjače znači da je gotov. Pekmez sipajte u tegle koje su sterilisane u rerni na visokoj temperaturi i kada se ohladi ostavite ga na tamno i hladno mesto.

Domaći džem od drenjina bez konzervansa

Sastojci:

3 kg drenjina

2 kg šećera

Drenjine očistiti i oprati, a potom ih preliti tek proključalom vodom i ostaviti ih da odstoje tako 10 minuta.

Nakon toga izvaditi koštice iz njih i isitniti ih kroz cediljku ili ručnom mutilicom pa ih kuvati oko 2 sata u dubljem sudu uz neprekidno mešanje sve dok džem ne postane dovoljno gust. Nakon toga ga sipajte u čiste i sterilisane tegle koje ćete potom ostaviti da odstoje u zagrejanoj rerni oko 20 minuta da se uhvati površinska korica. Na tegle staviti celofan i dobro ih poklopiti kako ne bi ušao vazduh pa ih odložiti u ostavu ili u frižider.

Džem od drenjina koji se brzo priprema

Sastojci:

2 kg drenjina

800 g šećera

dve kesice limuntusa

Drenjine operite pa ih stavite u šerpu da se kuvaju na tihoj vatri oko 20 minuta sve dok ne postanu mekane i koštice same ne počnu da se odvajaju. Potom ih procedite, usitnite i izvadite sve koštice, pa dodajte šećer i kuvajte uz stalno mešanje oko pola sata sve dok smesa ne postane dovoljno gusta. Oko pet minuta pred kraj kuvanja (kada se džem već zgusnuo) dodajte limuntus pa kuvajte još 3,4 minuta da se sve sjedini. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle i stavite celofan ispod poklopca da se stvori vakum. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.