You are here: Home » Recepti » Gauda sir – nutritivna vrednost, sastav i recept

Gauda sir – nutritivna vrednost, sastav i recept

Gauda sir vodi poreklo iz južne Holandije, iz regiona Krimpenervard koji se nalazi u blizini grada Gauda. Prvi put spomenuta 1184. godine, Gauda je jedan od najstarijih vrsta sireva. Ime Gauda nije zaštićeno, i to je razlog što ga proizvođači širom sveta koriste nazivajući tako sireve, koji se prave po istom receptu.

Prodaja Gaude čini skoro polovinu svetske prodaje i  konzumacije sireva. Sir je dugotrajan, elastičnije je strukture i umerene slanoće. U zavisnosti od toga koliko je star, može biti tvrd i polutvrd.

Gauda sir - nutritivna vrednost, sastav i recept

Nutritivna vrednost Gauda sira

Gauda je punomasan sir. Na 100 gr Gauda sira dolazi 392 kcal, 0 ugljenih hidrata, 26 proteina i 32 masti. Gauda sir ima 30–48 % mlečne masnoće u suvoj masi i 2 gr soli. S obzirom na količinu proteina ne preporučuje se konzumiranje Gaude nakon fizičkih aktivnosti, a isto tako se ne preporučuje ljudima sa viškom kilograma, zbog količine masti.

Proizvodnja Gaude

Mešavina starog ohlađenog mleka i svežeg toplog mleka se greje na 30 °C, nakon čega se dodaju mlečne bakterije. Zatim se mleko u roku od pola sata zgusne. Zgusnuto mleko se seče, a surutka se prosipa. Proces se ponavlja nekoliko puta. Kada se dobije željena gustina, smeša se stavlja u okrugle kalupe i ostavlja se u slanoj vodi na neko vreme. Nakon toga se drži 1-8 meseci u hladnim prostorijama. Mlada Gauda treba da odstoji do 8 nedelja, srednja 2 meseca, a starija od 6-8 meseci. Prastara Gauda sazreva duže od godinu dana. Prastara Gauda je najaromatičnija od svih vrsta i najkvalitetnija. Mlada Gauda je beličaste boje, kremasta je i blagog je ukusa. Što je starija vrsta Gaude, sir je žući i aromatičniji. Prastara Gauda ima čak i blagu ljutinu. Gauda oko sebe ima sloj voska, jer on sprečava oticanje tečnosti iz sira u toku zrenja.

Takođe, tokom zrenja je potrebno voditi računa o siru – prevrtati ga, brisati ga i menjati mu temperaturu. Nažalost, naši proizvođači najčešće skraćuju, ili čak preskaču, fazu zrenja koristeći se vakumiranjem.  Vakumirani sir zri, ali mnogo sporije. Takođe, vakumirani sir ne dolazi u dodir sa vazduhom i sve to ublažava kvalitet sira.

Lekovita svojstva Gaude

Najvažnija karakteristika Gaude je ta da je dobar za probavu. Zdrav je, ali u umerenim količinama. Nije pogodan za držanje dijeta.

Recepti sa Gaudom

Gauda kao meze. Na meze tanjirima se često nađe i Gauda sir. Međutim, njegovo služenje ima svoja pravila. Kada je meze tanjir poslužen uz pivo, tada treba poslužiti mlađu Gaudu. Stariju Gaudu treba služiti uz vina.

Pohovana Gauda. Za ovaj recept je potrebno: sir Gauda isečen na kockice (20 kockica), 20 listova dimljene slanine, 2 jaja, 4 kašike brašna, 4 kašike prezle i ulje. Kockice sira obmotati listom slanine i pričvrstiti ih čačkalicom. Svaku kocku uvaljati, redom, u brašno, u  jaja i u prezlu. U međuvremenu zagrejati dosta ulja na temperaturi od 180 °C. U ulje ubaciti pripremljene kockice i pržiti ih po 2 minuta. Kada su gotove, kockice pohovane Gaude naređati na papir koji upija masnoću. Pohovni sir je poželjno služiti sa tartar sosom.­­