You are here: Home » Blog » Gersonova terapija protiv raka

Gersonova terapija protiv raka

Nemački lekar Maks Gerson je 20-ih godina XX veka imao za cilj da izleči migrenu od koje je patio. Razvio je dijetu koja mu je smanjila glavobolje i istu dijetu je savetovao svojim pacijentima. On je ubrzo zatim, zaključio da je dijeta pogodna i za lečenje tuberkuloze i raka. Glavni uzrok bolesti raka, smatrao je Gerson, jeste loša hrana, odnosno aditivi u hrani, kao i zagađeno tle na kom se hrana uzgaja.

Gersonova terapija je zasnovana na lečenju tela uz poseban način ishrane i detoksikacije. Ovom metodom se celokupni organizam podiže na nivo spreman da se samoizleči. Ova terapije nije pogodna samo za lečenje raka, već i za lečenje epilepsije, zavisnosti od droga, dijabetesa, artritisa, vaskularnih i bubrežnih oboljenja.

Gersonova terapija protiv raka

Ishrana po Gersonu

Gersonova terapija je veoma slična veganskom načinu ishrane. Poenta je u konzumiranju dozvoljenih namirnica (na osnovu Gersonove skale), ali tako da one ne budu termički obrađene, odnosno da se jedu sveže i eventualno kuvane u veoma malo destilovane vode. Takođe, u toku terapije hranom, neophodno je vežbati jer to stimuliše limfni sistem, piti samo čistu vodu (ali više od vode, piti ceđene sokove), koristiti organske proizvode za higijenu (odnosno, izbegavati što više hemikalija), izbegavati aluminijsko posuđe (koristiti srebrni pribor za jelo).

Dr Gerson je namirnice podelio u 3 grupe – namirnice koje je neophodno jesti, namirnice koje je moguće s vremena na vreme jesti (recimo banana) i namirnice koje apsolutno treba izbegavati.

Poželjne namirnice su: vlašac, cvekla, paprike (ali ne ljute), šargarepa, paradajz, karfiol, rotkvice, kupus, brokoli, cikorija, krompir (osim slatkog koji se sme jesti smao povremeno), ražani hleb bez soli, mirođija, majčina dušica, lovor, korijander, ruzmarin, majoran, anis, žalfija, šafran, laneno ulje, jabukovo sirće, ovsena kaša, blitva, zelena salata, envidija, crveni kupus, pomorandže, limunovi, jabuke, kruške, breskve, šljive, trešnje, šargarepe, paradajz, javorov sirup…

Zabranjene namisnice su: bosiljak, origano, ljuta paprika, mlečni proizvodi (osim svežeg putera i nemasnog mladog sira), meso, bobičasto i jagodičasto voće i povrće, soja (sir od soje, miso, tamari, soja sos, biljni proteini, sojino mleko), alkohol, kafe (sve vrste kafa),  krastavci, šećer  (beli), belo brašno, pečurke, plodovi mora, meso, avokado, prerađena hrana, peciva, soda bikarbona, sladoled, sladoled, ananas, sušeni pasulj i mahunarke ne, sva ulja (osim lanenog), mast, meso (sve vrste), jaja, riba, plodovi mora, crni čaj, zeleni čaj, kolači, slatkiši, voda česmovača, pečurke, orasi, semenke, bademi, semenke suncokreta, laneno seme, kikiriki, indijski orah, brazilski orah, pistaći, soda bikarbona, prašak za pecivo…

Recept za Hipokratovu supu. Za pripremanje ove supe biće vam potrebno: 1 koren celera, 1 koren peršuna, 3 praziluka, 2 crna luka, beli luk (količina po želji), peršun, 600 gr paradajza, 400 gr krompira. Nakon što operete povrće, iseckajte ga (celer nastružite) i sve stavite u lonac. Sipajte destilovanu vodu, samo toliko da prekrije povrće. Zagrejte i čim provri, snizite temperaturu na laganu vatru, pa kuvajte još 2 sata. Nakon toga ispasirajte supu ili je izmiksirajte štapnim mikserom.

Suplementi u ishrani

Gerson se zalagao za unošenje suplemenata, jer je bio svestan da nedostaju neki, organizmu korisni, sastojci koji se ne nalaze u namirnica koje su na popisu. Od suplemenata, neophodno je unositi: vitamin C, lugol (sadrži jod i kalijum), kalijum, pepsin kapsule (acidin), pankreatinske enzimske tablete, polen, matični mleč, ugljen, tablete Amigdalin i Laetril.

Terapija sokovima

Gerson je savetovao da se dnevno popije 13 čaša sveže ceđenih sokova. Najvažnije su 4 vrste soka, ali nisu jedine. To su: sok od šargarepe, sok od jabuka sa šargarepom, zeleni sok (sok od zelenog povrća, poput kelja, brokolija, spanaća, blitve) i sok od pomorandže. Sokove piti na 1 sat i oni uvek treba da su sveže isceđeni. On je osmislio raspored konzumiranja hrane i sokova, po satima:

08h – doručak + sok od pomorandže

09h – 1 čaša zelenog soka

09:30h – 1 čaša soka od šargarepe i jabuke

10h – 1 čaša soka od šargarepe i jabuke

11h – 1 čaša soka od šargarepe

12h – 1 čaša zelenog soka

13h – 1 čaša soka od šargarepe i jabuke + ručak

14h – 1 čaša zelenog soka

15h – 1 čaša soka šargarepe

16h – 1 čaša soka šargarepe

17h – 1 čaše soka od jabuke i šargarepe

18h – 1 čaša zelenog soka

19h – 1 čaša soka od šargarepe i jabuke + večera

Još mogućih kombinacija sokova: šargarepa + celer + jabuka; šargarepa + cvekla + jabuka; šargarepa + cvekla + jabuka + đumbir; šargarepa + zeleno povrće; cvekla + paprika + zeleno povrće + đumbir + jabuka…

Terapija klistir kafom

Gerson je savetovao klistir uz pomoć kafe i tvrdio je da je to izuzetno važan korak u terapiji lečenja raka. Klistirom se smanjuje količina otrova koja se nalazi u krvnom serumu, kao i otrova koji stižu u organizam kroz hranu.

Recept za klistir. U 1 l ključale (ili destilovane) vode sipati 3 supene kašike kafe. Kada proključa, ostaviti da ključa još 3 minuta, a nakon toga još 15 minuta da se krčka na laganoj vatri. Nakon toga, vodu isfiltrirati, pa dodati još tečnosti, toliko da ukupno bude 1 l tečnosti. Kada se tečnost ohladi, usuti tečnost u činiju za klistir (ima da se kupi u svakoj apoteci), zatim leći na pod (na mekanu prostirku), glavu staviti na jastuk, pokriti se peškirom. Okrenuti se na desnu stranu, a noge treba da budu ispružene. Ubaciti tečnost u telo, i ostati u istom položaju 15 minuta, a nakon toga izbaciti tečnost.

Šarlot Gerson – knjiga

S obzirom na to da doktor Maks Gerson nije imao podršku kolega i naučnika u oblasti medicine, bio je optužen da je lažirao rezultate svojih pacijenata i nameštao snimke X zraka. Nakon njegove smrti, njegova ćerka Šarlot je nastavila njegov rad. Ona je 1977. godine osnovala Gersonov institut, Trenutno se na planeti nalaze dva centra u kojima se pacijenti leče Gersonovom terapijom, a to su centar u Meksiku i centar u Mađarskoj. Na internetu postoji pdf format knjige “Liječenje na Gersonov način” koja obiluje materijalom na ovu temu i veoma je čitljiva. Šarlot Gerson je koautorka knjge.

Napomena: Gersonova terapija ne donosi rezultate ukoliko pacijent nije posvećen i disciplinovan. Sokove treba cediti na svakih sat vremena, a ne pripremati ih unapred. Takodje, ovaj članak je samo informativnog karaktera i nije zamena za stručnu lekarsku pomoć.