You are here: Home » Blog » Glicerinski sapun – upotreba za negu i recept

Glicerinski sapun – upotreba za negu i recept

Sapuni su nam dostupni u bezbroj različitih mirisa, boja i oblika. U prodavnicama možemo da nađemo razne vrste sapuna, sa različitim namenama, a njihova cena varira u odnosu na proizvođača, svrhu sapuna a, pre svega, njegov sastav. Što su sastojci sapuna prirodniji, to su sapuni odbično i skuplji. Prirodni sastojci u sapunima neguju kožu i ne iritiraju je, za razliku od hemijskih dodataka, koji mogu da isušuju kožu ili izazovu neku blažu reakciju. To je posebno važno kada je reč o nezi kože lica i umivanju.

U poslednje vreme je posebno zastupljen trend domaćih sapuna, a tržište je sve preplavljenije sapunima ručne izrade, čija cena sve više raste, uporedo sa popularnošću ovog hobija i generalnoj modi povratka zdravim i prirodnim sastojcima. Kod individualnih proizvođača možemo naći najrazličitije vrste ručno rađenih sapuna, svaki sa posebnom namenom za negu određenog dela kože ili sa posebnim svojstvima i sastavom baziranom na prirodnim sastojcima.

Glicerinski sapun – upotreba za negu i recept

Glicerinski sapuni su posebno dobri za negu kože lica i takođe se mogu kupiti u raznim oblicima, sa različitim sastavom, uglavnom na bazi bilja. Proizvode se i industrijski, ali sve češće u kućnoj radinosti. Glicerinski sapun možemo lako napraviti kod kuće i tako dobiti savršen prirodni proizvod za umivanje i negu kože, čije sastojke tačno znamo.

Prednosti ručno rađenih glicerinskih sapuna

Domaći biljni sapuni neguju kožu i nemaju nikakve dodate agresivne sastojke, pa su prilično nežni i blagotvorni. Glicerinski sapuni su se pokazali izvrsnim za umivanje i čišćenje kože lica, ali isključivo oni domaće izrade. Industrijski proizvedeni mogu da sadrže šećer koji im daje sjaj, kao i mnoge druge aditive, te često preterano isušuju kožu.

Glicerinski sapun, čiju osnovu čine biljni sastojci, deluje prijatno na kožu, nežno je čisti, umiruje i nema efekat isušivanja.

Kako napraviti glicerinski sapun kod kuće?

Ručno rađeni glicerinski sapun sa blagotvornim biljnim svojstvima može se lako napraviti u kućnim uslovima. Potrebni sastojci za izradu domaćeg glicerinskog sapuna su sledeći:

  • Glicerinska baza za sapun
  • 10 ml macerata kamilice
  • 5 ml macerata nevena
  • 5 do 6 kapi eteričnog ulja lavande

Kako pripremiti macerate od biljaka, koji su neophodni za izradu biljnog glicerinskog sapuna? Macerat se priprema tako što se oko 50 gr svežih latica biljke prvo prelije sa 5 dl maslinovog ulja, pri čemu je najbolje koristiti domaće ulje. Ovu mešavinu pripremiti u tegli. Teglu čvrsto zatvoriti i ostaviti na sunčano mesto. Tako treba da stoji oko mesec dana, uz povremeno mešanje. Nakon tog vremena procediti mešavinu, više puta, ukoliko je potrebno, pošto macerat ne treba da ima talog. Ovako dobijeno ulje se sipa u tamne staklene bočice i koristi po potrebi.

Za pripremu sapuna prvo iseći glicerinsku bazu na kockice. Otapati ih na pari, uz lagano mešanje. Kada se glicerin otopi, dodati ostale sastojke, pri čemu je lavandino ulje poslednje, i polako umešati smesu. Kada se sastojci lepo sjedine, sipati smesu u kalupe željenog oblika i malo pošpricati etil alkoholom, da se ne bi stvorili mehurići. Prohladiti sapune, staviti još sat vremena u frižider, pa izvaditi iz kalupa. Pre upotrebe se preporučuje da sapun stoji još dve nedelje, kako bi se u potpunosti osušio.