You are here: Home » Recepti » Grčki jogurt – sastav i recept

Grčki jogurt – sastav i recept

Grčki jogurt je nemasni mlečni proizvod koji sadrži veliki procenat proteina. Grčki jogurt je kremast i gust i odličnog je ukusa.

Osim toga, on poseduje brojna lekovita svojstva, a dobar je i za mršavljenje. Možete ga jesti samostalno, u kombinaciji sa voćem, ali i kao prilog raznim jelima.

U nastavku možete saznati nešto više o sastavu grčkog jogurta, o njegovim lekovitim svojstvima i o tome kako da ga sami pripremite kod kuće.

Grčki jogurt - sastav i recept

Sastav

Osnovna razlika između grčkog i običnog jogurta jeste ta što se tradicionalni grčki jogurt uglavnom pravi od ovčjeg mleka, za razliku od običnog jogurta koje se pravi od kravljeg mleka. Grčki jogurt se u toku pripreme cedi tri puta i tako ostaje gust i kremast. Takođe, grčki jogurt sadrži manji procenat vode od običnog jogurta, a mnogo više proteina. S obzirom da je manje slan od običnog jogurta, grčki jogurt se preporučuje osobama koje imaju problema sa visokim krvnim pritiskom i sa srčanim smetnjama.

Kao što je već rečeno, grčki jogurt je odličan za borbu protiv viška kilograma, zato što sadrži manje šećera i ugljenih hidrata od običnog jogurta. Istraživanja su pokazala da jedna šolja grčkog jogurta sadrži samo 9 g ugljenih hidrata. Što se kalorija i masnoća tiče, neznatna je razlika između ove dve vrste jogurta. Međutim, postoji i specijalan nemasni grčki jogurt, koji je najbolje ukoliko želite da smršate. Zahvaljujući velikim količinama proteina, grčki jogurt vas održava duže vreme sitim, tako da se apetit smanjuje.

Takođe, ovaj jogurt sadrži velike količine kalcijuma koji podstiče sagorevanje masti i tako doprinosi gubljenju suvišnih kilograma. Ono što je važno jeste da se prilikom proizvodnje ne uništavaju hranljivi sastojci jer se grčki jogurt pravi na prirodan način. Zahvaljujući dobrim bakterijama koje sadrži, ovaj jogurt reguliše varenje i ubrzava metabolizam. Sve to dovodi do regulacije telesne težine. Grčki jogurt se pravi tako što se cedi kroz gazu, kako bi zadržao pikantniji i gušći ukus. Istovremeno, na ovaj način se povećava i količina hranljivih sastojaka u ovom jogurtu. Pošto je kupovni grčki jogurt malo skuplji najbolje bi bilo da ga sami napravite.

Recept 1

Za pravljenje grčkog jogurta biće vam potrebna jedna litra jogurta od 3,2 % mlečne masti. Pripremite veću posudu i stavite cediljku preko nje. Na cediljku stavite gazu i u nju naspite jogurt, pa ga pokrijte providnom folijom i stavite u frižider. Ostavite da tako prenoći, kako bi se jogurt ocedio. Nakon 8-10 h jogurt koji se nalazi u gazi je vaš domaći grčki jogurt. Surutku koja je ostala takođe možete popiti jer je veoma zdrava.

Recept 2

Pripremite 2 šolje punomasnog mleka i 2-3 kašike običnog jogurta. Zagrejte mleko, pa ga prespite u staklenu teglu da se ohladi. Kada dostigne temperaturu 40 stepeni u njega dodajte običan jogurt i izmešajte. Pokrijte teglu krpom i ostavite da stoji preko noći na toplom mestu. Ovu smesu je sada potrebno procediti kroz gazu, kao u prethodnom receptu, ali biće dovoljno da se cedi 4-6h. Ovim receptom ćete dobiti jednu šolju grčkog jogurta, a ako želite veću količinu, povećajte količinu sastojaka koje koristite. Ovako dobijen grčki jogurt može da traje sedam dana u frižideru.

Pošto ste videli koliko je grčki jogurt zdrav i kako doprinosi gubitku kilograma, bilo bi dobro da ga uvrstite u svoj jelovnik. Grčki jogurt može biti odlična zamena za običan jogurt, kiselo mleko ili pavlaku. U kombinaciji sa muslijem ili žitaricama, grčki jogurt može biti odličan izbor za doručak. Možete ga jesti i uz ručak, zajedno sa krompirom sa lukom i ruzmarinom. Osim toga, može se koristiti umesto majoneza ili sosa, a može se piti i u kombinaciji sa medom ili sa ekstraktom vanile. Bez obzira na to kako ga koristite, grčki jogurt zadržava svoj jedinstveni prijatni ukus i hranljiva svojstva.