You are here: Home » Recepti » Gvakamole sos – recept kako se pravi

Gvakamole sos – recept kako se pravi

Gvakamole sos je sigurno najpoznatije jelo od avokada. Egzotičan u našim krajevima, gvakamole je izvrstan sos za spremanje interesantnih predjela, najčešće sa tortiljama, odnosno kesadiljom, kukuruznim čipsom i sličnim vrstama tapasa, odnosno meksičkih grickalica koje se služe kao deo predjela. Naziv gvakamole potiče od astečke reči koja u doslovnom prevodu znači sos od avokada. U nekim delovima Latinske Amerike reč gvakamole se odnosi na sam plod avokada.

Egzotični avokado je bio uzgajan u centralnim krajevima Amerike još sedam milenijuma pre nove ere, odakle se proširio na sever Meksika, gde su astečki narodi pripremili i prvi gvakamole, negde u četrnaestom veku.

Gvakamole sos – recept kako se pravi

Sastojci gvakamole sosa

Gvakamole sos se prema izvornom receptu pripremao od zrelog avokada i morske soli, uz pomoć alatke zvane molkahete, koja zapravo podseća na naš avan. U nekim receptima su dodati paradajz, luk, beli luk, sok od limuna ili limete, čili, kajen ili halapenjo papričice, bosiljak ili korijander, kao i drugi sezonski dodaci. Pojedini moderni recepti uključuju i pavlaku, kao jedan od glavnih sastojaka za umak.

Avokado sadrži sastojke koji pod dejstvom vazduha utiču na stvaranje enzimske reakcije u kojoj se razvija pigment melandoidin, pa pasta dobija smeđu boju. U kulinarstvu se ova pojava generalno smatra odbojnom, pa se praktikuju neke metode koje održavaju svežu boju sosa od avokada.

Osnovni sastojak gvakamole sosa je sveži zreo avokado, pa je tako i celokupna nutritivna vrednost ovog jela bazirana na hranljivosti samog ploda. Avokado obiluje vitaminima, od čega najviše vitaminima B grupe i vitaminom K, kao i potazijumom. Sadrži i minerale i karotenoide, a veliki je izvor zasićenih i nezasićenih masti.

Recept za gvakamole sos

Kao što je pomenuto, postoje različiti recepti za pripremu gvakamole sosa, a u većini restorana internacionalne ili meksičke kuhinje se priprema na manje ili više sličan način. Gvakamole sos može da se spremi i u domaćoj kuhinji, pogotovo danas, kada su egzotično voće i povrće dostupni u gotovo svakom većem marketu.

Avokado nije zastupljen u našim krajevima i ne gaji se, pa je zato njegova cena dosta jača u odnosu na drugo voće i povrće. Ipak, od jednog većeg avokada se može napraviti zaista zdrav, egzotičan i nešto drugačiji obrok, koji svakako vredi probati i ponekad počastiti sebe i svoje ukućane ili prijatelje.

Priprema – Za pripremu gvakamole sosa je važno odabrati zreo, dobar, ali nikako prezreli avokado. Kod nas je u prodaji zastupljen zeleni meksički avokado, koji na izgled treba da bude sjajan, bez mana i tačkica na kori. Pošto menja  boju kada se načne, najbolje je odmah iskoristiti ceo plod. Sok od limuna koji se dodaje u sos služi da malo produži njegovo trajanje i spreči proces tamnjenja, ali ne može da stoji duže od dva dana u frižideru. Za pripremu gvakamole sosa je potrebno:

  • 2 zrela avokada
  • 2 manja paradajza
  • Sok od limete ili limuna
  • 1 čen belog luka
  • ½ crnog luka ili mladi luk
  • 2 kašike korijandera
  • So i biber po ukusu
  • Ljuta papričica po ukusu

Preseći avokado na polovine i očistiti od semena. Kašikom izvaditi meso ploda u posudu za spremanje sosa. U pripremi se ne koristi blender, već se avokado usitni viljuškom ili na drugi način, po želji. Može da bude potpuno zgnječen, kao pasta ili usitnjen, tako da više liči na salatu. Sok od pola limuna ili limete dodati odmah, kako bi se sprečilo menjanje boje. Paradajz sitno naseckati, kao i crni luk, a beli luk izgnječiti (može da se doda i onaj u granulama). Dodati avokadu, zajedno sa korijanderom. Preliti sa još malo soka od limuna i posoliti po želji. Ljutu papričicu (u originalnim receptima je paprika halapenjo) dodati naseckanu, po želji i ukusu. Servirati sa tortilja čipsom ili sličnim đakonijama.

Umesto svežeg korijandera, u receptu mogu da se koriste sveži listovi peršuna ili bosiljka. Ljuta papričica može da bude sveža domaća papričica, ona koja nam je dostupna. Začini mogu da se prilagode prema svačijem ukusu, a gvakamole može da se servira kao namaz, salata ili prilog u sklopu obroka, recimo uz jela od pasulja.