You are here: Home » Blog » Himalajska so – sastav, upotreba i recepti

Himalajska so – sastav, upotreba i recepti

So sa Himalaja je karakteristične ružičaste boje, a takva je zbog odeđenih minerala koji su pogodni po zdravlje ljudi. Himalajska so je nastala kada se stvarao planinski venac Himalaja. So se taložila ispod zemlje, na dubini od oko 500 m i milionima godina je bila izvan spoljnih faktora, pa je zbog toga ostala nezagađena.

So se danas vadi ručno (zatim se pere, suši na suncu, pa pakuje u organske ambalaže) i zbog svega toga važi za najčistiju so na Zemlji. Kada je otkrivena, so je bila privilegija aristrokratije. Nazivali su je “belo zlato”.

Danas je so sa Himalaja dostpupna i kod nas, a principi upotrebe su višestruki.

Himalajska so - sastav, upotreba i recepti

Sastav Himalajske soli i njega lekovita svojstva

So sa Himalaja sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i oko još 80 drugih minerala pogodnih za funkcionisanje ljudskog organizma. Prednost himalajske soli u odnosu na kuhinjsku je da ne podiže krvni pritisak. Razlog je taj što je bogata natrijumom, a ovaj mineral održava visok nivo elektrolita u organizmu čoveka. So se lako apsorbuje, brže se vari od drugih soli, jačeg je ukusa što doprinosi manjim količinama korišćenja u ishrani.

Takođe, so sa Himalaja sprečava grčenje mišića; koristi se kod problema sa disajnim organima (sinusitis, astma); dobar je regulator nivoa šećera u krvi; pogodna je za sve dijete, a dobra je i u borbi organizma sa kožnim oboljenjima. Nuspojave nisu zabeležena, dakle ne oštećuje ni želudac, ni bubrege.

Upotreba

So sa Himalaja je široko rasprostranjena u velikim kuhinjama sveta. Vodeći svteski kuvari je preporučuju. Njena upotreba nije ograničena samo na kuhinju. Koristi se i u medicini, kao sredstvo za ispiranje sluznice nosa i očiju; za inhaliranje; pranje (kod oboljenja kože); u spa centrima (u slanim sobama) i na niz drugih načina.

Na našem tržištu moguće je naći različite gotove proizvode od himalajske soli kao što su rastvor za ispiranje nosa (koristi se 1-2 puta dnevno), so za kupanje (u kadi), rastvor soli za isparavanje (na sobnoj temperaturi ovaj rastvor isparava i pogodno utiče na disanje ukućana), jastuci napunjeni himalajskom solju, cigle, lampe, sapuni, slane stene.

So za kupanje od himalajske soli

Voda u kadi treba da bude zagrejana na 37°C. U nju usuti 1 kg himalajske soli. Kupati se oko 20 minuta i tom prilikom ne koristiti nikakve preparate za tuširanje. Ova so ne isušuje kožu. Kupka je pogodna za terapiju kožnih oboljenja, reume, ginekoloških bolesti, žuljeva, rana.

Slana lula

Sadržaj lule udišete 15-ak minuta dnevno. U početku ćete primetiti da izbacujete nataloženi šlajm, kašljući ili kroz nos. Nakon određenog vremena korišćenja lule vaše disanje će se normalizovati. Lulu bi bilo poželjno da koriste pacijenti sa astmom, bronhitisom i alergijom na polen. Pacijenti sa jačim i hroničnim bolestima disajnih organa ne treba da se oslone samo na slanu lulu, već da je koriste kombinujući terapiju lulom sa lekovima koji su deo njihove redovne terapije. Lula NE SME doći u direktan kontakt sa vodom. Čisti se vlažnom krpom.

Lampa od himalajske soli

Lampa od himalajske soli daje nežno i prijatno osvetljenje, prečišćava vazduh, smanjuje elektro smog i zbog toga je dobro držati je u blizini računara i televozora.

Slana cigla

Slana cigla, slani blokovi i slane stene su sastavni deo slanih pećina. Sve one su na bazi himalajske soli. Ovi materijali mogu krasiti i vaš dom, jer se u poslednje vreme neretko kupuju radi oblaganja unutrašnjih zidova kuća i stanova, ali i plafona, jer je osvetljenje stambenog prostora tada lepše.

Slana soba

Slana soba pogoduje pacijentima sa disajnim oboljenjima, ali i onima koji su zdravi. Udisanje vazduha u slanoj sobi godi bronhijama i jača imuni sistem. Terapija u slanoj sobi je dokazano efikasna, savetuju je pumolozi i otorinolaringolozi. Kod dece simptomi najčešće prestaju za samo 3 tretmana (deca brže reaguju na prirodne terapije od odraslih, ali starosna granica za terapiju solju ne postoji). Ova terapija je potpuno prirodna, jer nema nijedan veštački sastojak. Slane sobe su aranžirane tako da se deca prilikom terapija mogu igrati, a odrasli mogu čitati novine ili slušati muziku.

Kontraindikacije su zabeležene kod pacijenata sa hipertenzijom.

Recept za migrenu

Za ovaj recept potrebno je: 2 kašičice himalajske soli, sok od 2 limuna, malo kore od limuna (narendane). Sve zajedno izmešati, dodati u 2 dcl vode i popiti na eks. Ukus NIJE PRIJATAN, ali napitak je DELOTVORAN. Nemojte ovo raditi ako patite od povišenog krvnog pritiska.

Alkalna voda

Pripremite 2 l vode, 1 limun i 1 kašičicu himalajske soli. Limun iscedite, narendajte malo kore (birajte organski limun) i sve zajedno izmešajte. Napitak ostaviti da odstoji 12 sati na sobnoj temperaturi. Piti 3 čaše vode svakog jutra, na prazan želudac.

Rastvor za grlo

Rastvor od himalajske soli se pravi jednostavno, a ima višestruko dejstvo. U 3 l ključale vode uspite 100 gr himalajske soli i koristite ga nakon što se ohladi. Ovim rastvorom možete ispirati lice sklono aknama; možete ispirati grlo 2-3 puta dnevno, ukoliko vas boli (ali nemojte piti rastvor nakon grgoljanja), a stopala podložna gljivičnim infekcijama slobodno potopite u rastvor.