You are here: Home » Blog » Hormon stresa prolaktin

Hormon stresa prolaktin

Prolaktin spada u hormone stresa, odnosno njegova vrednost može naglo da naraste zbog stresa, bilo da je u pitanju fizički stres (vežbanje, trauma, operacija), psihički stres (depresija, anksioznost) ili fiziološki stres (groznica, hipoglikemija). Ovaj hormon se luči u prednjem režnju hipofize, male žlezde koja je smeštena u bazi mozga. Hipofiza je žlezda veličine graška koja se nalazi u sredini mozga i koja je odgovorna za pokretanje brojnih procesa u ljudskom organizmu. Ona utiče na funkcije drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, kao što su štitna žlezda, polne i nadbubrežne žlezde.

Osnovne uloge prolaktina u organizmu su održavanje laktacije i smanjenje reproduktivne funkcije. Prolaktin se luči kako kod žena, tako i kod muškaraca, u različitim dobima dana i noći. Na lučenje prolaktina utiču drugi hormoni, kao što su serotonin, dopamin i hormoni štitne žlezde. Hormoni štitne žlezde i serotonin povećavaju lučenje prolaktina, a dopamin zaustavlja njegovo lučenje. Nivo prolaktina u organizmu se uglavnom određuje u slučaju ispitivanja neplodnosti, impotencije, poremećaja menstrualnog ciklusa i galaktoreje.

Hormon stresa prolaktin

Hiperprolaktinemija je čest endokrinološki problem koji se definiše kao povišena vrednost prolaktina (iznad 360 mU/I), pri čemu treba eliminisati fiziološka stanja kao što su stres, trudnoća i laktacija, u okviru kojih je promena u nivou prolaktina sasvim normalna pojava. Osnovna funkcija prolaktina je da stimuliše proizvodnju mleka u organizmu trudnica i neophodan je da bi mleko počelo da se luči nakon porođaja. U slučaju nedostatka prolaktina u organizmu dolazi do nemogućnosti dojenja. U slučaju stresa vrednosti prolaktina su 800-1000, a kod ozbiljnijih patoloških stanja, poput tumora hipofize, vrednosti prolaktina su mnogo veće.

Najčešći uzrok povišenog nivoa prolaktina jeste prolaktinom, odnosno dobroćudni tumor hipofize. Ako u prednjem delu hipofize koji luči prolaktin postoji mali tumor, javljaju se sledeći simptomi: izostanak menstruacije, sterilitet, lučenje mleka iz dojki, promena raspoloženja i razne psihičke tegobe. Još neki od simptoma su brzo zamaranje, jake glavobolje i oslabljen vid zbog pritiska tumora na očni živac. Nekada kod žena dolazi i do amenoreje, odnosno potpunog izostanka menstrualnog ciklusa, pa čak i do neplodnosti. Istraživanja su pokazala da oko 10% stanovništva pati od ovog i sličnih tumora. Oni nisu sami po sebi opasni, osim što mogu dovesti do neplodnosti i oslabiti vid. Statistički podaci su pokazali da se prolaktinom češće javlja kod žena nego kod muškaraca i da se prosečno javlja na svakih 100 osoba. Kada je pojačana sekrecija prolaktina, neophodno je hitno lečenje da bi se vratila polna funkcija i da bi se sprečio razvoj osteoporoze. Lekari često prepisuju lekove koji smanjuju sekreciju hormona i veličinu tumora. Ipak, treba znati da rezultati neće doći preko noći. Potrebno je vreme da bi se tumor izlečio, a ponekad je neophodna i operacija.

Dakle, povišen nivo prolaktina je potpuno normalan u trudnoći i dojenju, a javlja se i u stresnim periodima, prilikom stimulacije bradavica, pri seksualnom odnosu, fizičkoj aktivnosti ili u snu. U tim slučajevima povišen nivo prolaktina je prolazan i spontano se vraća na normalne vrednosti.

Kao što je već rečeno, prolaktin utiče na proizvodnju mleka, ali takođe utiče i na ovulaciju i na menstrualni ciklus. Zato je gotovo nemoguće da zatrudnite za vreme dojenja. Naime, prolaktin sprečava lučenje hormona koji su neophodni za ovulaciju. Dakle, kada je nivo prolaktina u vašoj krvi povećan, neće doći do ovulacije i nećete moći ponovo da zatrudnite u tom periodu. Zbog hormonskog poremećaja dolazi do suvoće vagine i do smanjenog libida, a nekada može doći do pojačane maljavosti i uvećanja klitorisa. Smatra se da sterilitet postoji kod 90% žena koje imaju povišeni nivo prolaktinoma. Takođe, može doći i do poremećaja u menstrualnom ciklusu. Najbolje bi bilo da odredite nivo prolaktina pomoću analize krvi. Normalna vrednost prolaktina kod žena je negde između 30 i 600 mIU/I.

U slučaju hormonskog ispitivanja kod žena koje imaju poremećaj menstrualnog ciklusa veoma je važno odrediti vrednost prolaktina. Uzorak se uzima ujutru, kada pacijent nije izložen nikakvom uzbuđenju ili stresu. Takođe, važno je da se krv ne vadi iglom, već je najbolje dvadesetak minuta pre vađenja krvi staviti braunilu u venu, jer prolaktin je veoma osetljiv na stres pa bi pri ubodu igle moglo doći do njegovog pojačanog lučenja. Zato se preporučuje da se određivanje koncentracije prolaktina proveri više puta. Pre vađenja krvi neophodno je obustaviti i uzimanje određenih lekova koji podstiču lučenje prolaktina. Na sekreciju prolaktina utiču brojni lekovi, kao što su antidepresivi, analgetici i opijati. Ukoliko koristite bilo kakve lekove, a pritom imate povišeni nivo prolaktina, potrebno je o tome što pre da obavestite svog lekara. Još neki od uzroka pojačanog lučenja prolaktina su i oboljenja štitne žlezde, herpes zoster, hronične bubrežne bolesti i sindrom policističnih jajnika. U retkim slučajevima uzrok povećanog nivoa prolaktina mogu biti i nasledni faktori.

Galaktoreja je još jedno od stanja kada dolazi do preteranog lučenja prolaktina. Galaktoreja predstavlja lučenje mleka kod žena koje nisu trudne i kod kojih je od porođaja prošlo najmanje godinu dana. Naime, ako se radi o galaktoreji vi počinjete spontano da proizvodite mleko, a da pritom niste trudni niti ste imali skori porođaj. Neki od simptoma koji se tada javljaju su uvećane, bolne i osetljive dojke, neredovne menstruacije, neplodnost i gubitak seksualne želje.

Ako dođe do povećane sekrecije prolaktina kod muškaraca prvi simptom je impotencija, odnosno poremećaj u stvaranju spermatozoida. Dolazi i do blagog uvećanja dojki. Pošto kod muškaraca ne dolazi do lučenja mleka, dešava se da tumor dosta naraste, a poremećaji se najviše javljaju u vidnom polju. Jedan od simptoma povišenog nivoa prolaktina kod muškaraca može biti i prekomerna telesna težina.