You are here: Home » Recepti » Humus namaz – lekovitost i recepti

Humus namaz – lekovitost i recepti

Humus je verovatno najzdravija vrsta namaza ili paštete u našoj ishrani. Izvorno pripada libanskoj kuhinji, ali je redovan na meniju čitavog Bliskog Istoka. Ova ukusna i zdrava pasta je široko zastupljena u arapskom svetu i većina jela i recepata arapske kulture u svojoj ponudi imaju i humus.

Danas je popularan u celom svetu, a kako libanska, izraelska i uopšte orijentalna kuhinja sve više osvajaju evropsko tle, tako je poslednjih godina humus zastupljen i u našim krajevima. Za ljubitelje egzotične hrane, humus je prava poslastica blagog i finog ukusa i velikih lekovitih prednosti. Humus se preporučuje svima, bez obzira na lični gastronomski afinitet i to kao zdrava i vrlo blagotvorna namirnica.

Humus namaz – lekovitost i recepti

Najzdraviji namaz na svetu

Humus je pasta blagog i prilično nežnog ukusa, napravljena od nekoliko osnovnih, potpuno prirodnih sastojaka. Za pripremu humusa su potrebne leblebije, maslinovo ulje, beli luk i limun. U Libanu se humus pravi sa tahini pastom , a Libanci i svi obožavatelji ovog ukusnog namaza smatraju da je tahini veoma važan sastojak i da pravog humusa bez njega nema. Tahini je pasta od susama, koju danas možemo da kupimo u prodavnici zdrave hrane, pa i u nekim bolje opremljenim marketima. Tahini takođe možemo i sami da napravimo, kao i sam humus, a u nastavku sledi i nekoliko recepata. U njemu nema tajnih ili teško dostupnih sastojaka, a određivanje pravih razmera je najveće umeće.

Humusu mogu da se dodaju pojedini sastojci za aromatičniji ili jači ukus, kao što je sitno seckana sveža menta ili usitnjene crne masline. U humus se dodaje i mleveni biber, a svaki pojedinačni recept može da ima neke svoje omiljene začine. Sve ostalo je pitanje razmera. Najveća veština jeste postizanje dobrog odnosa maslinovog ulja, limunovog soka i vode u kojoj su se kuvale leblebije.

Lekovitost humusa

Zašto se humus smatra najzdravijim namazom na svetu? Njegova tajna se krije u odličnom odabiru sastojaka od kojih se pravi, pre svega se misli na leblebije i tahini. Leblebije su hranljiva i zdrava namirnica, sa brojnim lekovitim karakteristikama. One ne sadrže holesterol i nemaju zasićenih masti, a vrlo su bogate proteinima. Humus je zbog ovoga omiljen u vegeterijanskoj kuhinji, budući da njeni poklonici ne mogu uzimati proteine iz mesa. Leblebije su korisne i za regulisanje nivoa šećera u krvi, a osim što ne sadrže holesterol, pomažu i u sprečavanju taloženja lošeg holesterola u krvnim sudovima.

Tahini je pasta od susama, zbog čega je pun zdravih masnoća i kalorija. On se u pripremi humusa koristi u maloj količini, tako da se sve njegove zalihe hranljivih sastojaka iskorišćavaju baš kako treba. Susam je njegov osnovni sastojak, zahvaljujući kome tahini ima visoku nutritivnu vrednost. I on sadrži puno proteina i dobar je izvor kalcijuma.

Ne treba zanemariti ni zdravstvene prednosti maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka. Beli luk i limun su odličan izvor antiksidanasa i predstavljaju ultimativne namirnice za jačanje imuniteta. Maslinovo ulje je odavno poznato po svojim prednostima. Ono sadrži monozasićene korisne masnoće, pomaže u regulisanju nivoa holesterola u krvi i čuva kardiovaskularno zdravlje.

Kada se svi ovi lekoviti sastojci iskombinuju, dobija se prava super namirnica. Humus je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina B, gvožđa, mangana, bakra, amino kiselina. Zbog velike količine hranljivih sastojaka, humus generalno deluje pozitivno na zdravstveno stanje. Dobar je za koncentraciju, za nervni sistem i raspoloženje, štiti srce i krvne sudove, a doprinosi i kvalitetnom snu. Daje optimalnu dozu energije i pomaže u jačanju otpornosti organizma.

Recept za pripremu humusa

Humus je redovan na meniju orijentalne kuhinje i obično se servira uz lokalni pita hleb i obavezno na plitkom tanjiru. Kod nas se najčešće jede uz tamni hleb, a odličan je i kao zdrav namaz za sendviče i međuobroke. Evo kako skuvati leblebije, pripremiti tahini i napraviti humus.

Kuvanje leblebija – Da bi humus imao finu i jednoličnu strukturu, leblebije je potrebno dobro skuvati, odnosno raskuvati, da budu potpuno mekane. Suve leblebije treba preliti vodom, dodati kašičicu sode bikarbone i oko tri puta više vode nego leblebija, pa ostaviti da bubre preko noći. Ujutro procediti, isprati, pa dodati kašičicu sode bikarbone i ponovo tri puta više vode. Kuvati do vrenja, skloniti penu sa površine i kuvati još 20 do 40 minuta, u zavisnosti od toga kakve su leblebije. Kada su gotove treba da budu mekane tako da se raspadaju.

Tahini – Tahini je jednostavna pasta od susama, koja se koristi i zasebno, ali je sastavni deo humus namaza. Osnovni sastojci su susamove semenke i maslinovo ulje. Razmera je obično dve kašike ulja na šolju semenki ili na pola šolje. Semenke lagano propržiti nasuvo, pazeći da ne zagore, pa ih u blenderu izmiksati sa maslinovim uljem. Po potrebi i želji se može dodati još ulja, da bi se postigla određena gustina paste. Mogu mu se dodavati i začini, limunov sok, pa čak i kakao u nekim verzijama.

Humus namaz – Kada skuvamo leblebije i priremimo tahini, ostaje još samo priprema ovog jednostavnog i zdravog namaza. Količina sastojaka varira od recepta do recepta, a sledi predlog razmera. Potrebni sastojci su:

  • 250 gr kuvanih leblebija
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml vode u kojoj su se kuvale leblebije
  • 80 ml tahinija
  • 3 čena belog luka
  • ½ limuna za sok
  • 1 kašičica soli

Sve sastojke pomešati u blenderu i izmiksati. Po potrebi se može dodati više ili manje tečnosti, uz proveravanje, kako bi se dobila fina tekstura poput paštete. Gustina je proizvoljna, po ukusu. Takođe se mogu dodati začini po želji, kao na primer malo bibera ili seckani sveži peršun.