You are here: Home » Lekovite biljke » Jagode penjačice – uzgoj i sadnja

Jagode penjačice – uzgoj i sadnja

Jagode penjačice su sorta jagoda koje se uzgaja isto poput drugih vrsta, a jedino što zahteva jeste da imaju potporu za rast. Popularne jagode penjačice sorte Mount Everest su se u poslednje vreme raširile na ovdašnjem tržištu. Ova sorta jagoda rađa plodove koji su nešto sitniji od običnih jagoda, a mogu da narastu do 80 cm u visinu.

Jagode Mount Everest postoje odavno i stvorene su u Francuskoj. One su se uglavnom uzgajale zbog svoje dekorativne vrednosti, a ne toliko za konzumaciju. Ova sorta je otporna na zimu i nakon druge godine od sadnje daje veći rod. Prema nekim uzgajivačima može da poraste i do preko jednog metra. Ova vrsta se lako prilagođava svim uslovima, a njena sadnja i uzgajanje ne zahtevaju mnogu truda.

Jagode penjačice – uzgoj i sadnja

Sadnice jagoda penjačica se čuvaju u posebnom pakovanju koje štiti njihov koren, tako da mogu da se posade čim se nabave. Za puštanje korenja im nije potrebno mnog mesta, tako da se mogu držati i u manjim posudama. Neki proizvođači garantuju da daju plodove nakon nešto više od pola godine od sadnje, te da se mogu brati mnogo duže nakon što se završi sezona jagoda. Kao velika prednost ove sorte se najčešće navodi njena praktičnost za sadnju i branje. Pošto ne rastu na tlu, manje su podložne bolestima i štetočinama i daleko dostupnije za branje plodova.

Uzgoj jagoda penjačica

Jagode ove sorte ne zahtevaju nikakve specifične uslove nego sve ostale vrste jagoda. Uprkos raznim obećavajućim pričama, one ne rastu do nezamislivih visina, niti rađaju izuzetno krupno plodove. Štaviše, ovo voće je manje veličine od prosečnih jagoda. Ono što je obavezno prilikom njihovog uzgoja, jeste da im se obezbedi dobra potpora.

Jagode penjačice su idealne za sadnju u manjim baštama, kao i za sadnju u žardinjerama za terasu. Obavezno se moraju vezati za potporu, u vidu mreže ili nekom drugom obliku. Kada se sade potrebno ih je nahraniti zrelim stajskim đubrivom, a u toku godine se preporučuje dodatna ishrana veštačkim đubrivom za jagode. Sade se na razmaku oko tridesetak santimetara, a rastu do visine od oko 80 cm.

Ukoliko se pravilno hrane, zalivaju i neguju, jagode penjačice će rađati male ukusne plodove, a idealne su za držanje u manjim baštama i u kućnim uslovima.

Uslovi uzgoja jagoda

Jagode ove sorte vole uslove kao i druge vrste jagoda. Ovo voće pripada biljkama koje lako prezimljuju i otpornije su na hladnije vremenske uslove, nego na vrućine. Sve vrste jagoda vole generalno topao, svetao i otvoren položaj, sa zaštitom od naleta vetra i direktnih sunčevih zraka. Jagodama najviše odgovara blago kiselo tlo i neophodna im je redovno zalivanje. Uz pravilnu nego mogu rađati više godine, mada njihova rodnost opada sa vremenom. Većina uzgajivača menja nasad na tri do četiri godine.

Prilikom promene nasada jagoda je poželjno da se promeni zemlja u koju se sade ili položaj u bašti. Pegave, crvenkaste i stare listove treba redovno odtsranjivati. Jagode penjačice mogu da se sade u visećim posudma iz kojih će slobodno visiti, mogu da se postave uz ogradu uz koju će da se penju, kao i u žardinjeru sa potporom.