You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Japanska umeboši šljiva – lekovita svojstva i upotreba

Japanska umeboši šljiva – lekovita svojstva i upotreba

Umeboši šljive su jeoš jedan od veoma cenjenih sastojaka na meniju makrobiotičke kuhinje. Iako se tako zovu, one zapravo nisu šljive, već slano ukiseljena vrsta marelica koje potiču iz Azije.

Ove šljive imaju slan i kiselkast ukus zbog limunske kiseline i crvene su boje, koju dobijaju u toku procesa fermentacije. Dodatnu boju poprimaju zahvaljujući šiso lišću koje se dodaje u ovom postupku. Umeboši šljive su makrobiotički preparat visoke hranljive vrednosti, koji se koristi kao slani začin orilikom pripreme žitarica, mahunastog povrća, raznih soseva i variva.

Japanska umeboši šljiva - lekovita svojstva i upotreba

Šta je umeboši i kako se pravi?

Ova vrsta šljiva kao što smo već rekli potiče iz Azije i zapravo je vrsta kajsije, marelice, a ne šljive. Naziva se japanska, a ponekad i kineska šljiva. U pitanju je proizvod makrobiotičke kuhinje, visoke nutritivne vrednosti i veoma korisnih svojstava sa pozitivnim učinkom na ljudsko zdravlje.

Umeboši šljive su fermentisani proizvod, koji se kiseli na sličan način kao turšija. Poseban način pripreme ovog voća mu daje izuzetnu hranljivost, a poznato je da su ga u svojoj ishrani koristili i drevni samuraji. Plodovi umeboši se kisele i dobijaju slano kiseo ukus, a ipak spadaju u alkalne namirnice. U fermentaciji se koriste i listovi biljke šiso, koji daju umeboši šljivama prepoznatljivu crvenu boju. Šiso je začinska aromatična biljka, koja se redovno koristi za poboljšavanje ukusa jela i salata u Japanu i kao važan sastojak u pripremi umebošija.

Ove šljive su omiljene u Japanu i verovatno još jedan od rlo zdravih preparata  ishrani ovog naroda zaslužan za njihovu vitalnost i dugovečnost. Umeboši šljive i pasta se mogu nabaviti i kod nas u prodavnicama zdrave hrane.

Lekovitost umeboši šljive

Umeboši ima visoku hranljivu vrednost i izrazito alkalizujuće dejstvo na ljudski organizam, te aktivno pomaže u uspostavljanju ravnoteže kiselina koje u organizmu nastaju priligom razgradnje hrane. U ističnjačkoj narodnoj i tradicionalnoj medicini, ovaj preparat se od davnina koristi kao odličan prirodni regulator problema vezanih za probavu i funkcije želuca. Smatra se da pročišćava krv, olakšava rad jetre, jaća imuni sistem i uopšte pozitivno utiče na energiju i otpornost našeg organizma.

Ova čudesna makrobiotička namirnica je izvrsno prirodno sredstvo koje deluje protiv umora i pomaže brži oporavak usled raznih faktora i stanja. Takođe se veruje da usporava i proces starenja, a poznato je da pozotovno deluje na vitalnost i jačanje organizma. Zbog delovanja na imunitet je odličan za primenu kod gripa i prehlade.

Kako se upotrebljava umeboši?

Umeboši šljive su lekoviti začin za razna jela istočne kuhinje, ali i glavni sastojak nekih lekovitih recepata. U ishrani i tradicionalnoj medicini se koristi i umeboši pasta, na isti način kao i ukiseljene šljive.

Od umeboši šljiva se priprema odličan prirodni preparad za lečenje proliva, posebno kod male dece. Kod dece je uzrok dijareje najčešće virusna ili bakterijska infekcija, a u lečenju može da pomogne takozvani Ume Šo Kuzu napitak.

Ume Šo Kuzu napitak protiv proliva – Ovaj lek se priprema od kuzua, tradicionalne japanske mahunarke iz čijeg korena se dobija skrobno brašno i umeboši šljiva ili paste. Potrebno je zagrejati 1 dl vode do ključanja, pa u vodu dodati kašičicu kuzua i četvrt kašičice umeboši šljiva ili paste. U mešavinu dodati kašičicu soja sosa i prokuvati napitak još par minuta. Konzumira se vruće.