You are here: Home » Blog » Japanski kristali – vodeni kefir

Japanski kristali – vodeni kefir

Japanski kristali su poznati i pod nazivima Tibicos, vodeni kristali, vodeni kefir, kaspijske alge ili biserne suze. Reč je o probiotskoj kulturi koja u toku fermentacije stvara gljivice probiotika.

Gljiva kefir potiče sa Kavkaza, gde se vekovima koristila za pravljenje napitka koji doprinosi zdravlju i dugovečnosti. Tek početkom prošlog veka ovaj napitak je postao popularan i u ostatku sveta, pa se danas sve više koristi kao dodatak ishrani. Nešto više o vodenom kefiru, o njegovim lekovitim svojstvima i o načinu pripreme možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Japanski kristali - vodeni kefir

Lekovita svojstva vodenog kefira

Vodeni kefir ima antibiotičko dejstvo, pa jača odbrambene funkcije organizma i sprečava razne upale. Takođe, pojačava proizvodnju limfocita koji brane organizam od raznih bolesti, čak i onih najgorih poput tumora ili side. Zatim, vodeni kefir deluje blagotvorno na kardiovaskularno zdravlje, tako što leči bolesti srca i krvnih sudova, reguliše krvni pritisak i snižava nivo holesterola. Osim toga, ova gljiva leči jetru, slezinu, žuč, čisti žučne kanale i otapa kamenje u žuči. Dokazano je i da vodeni kefir povoljno deluje na rad creva, reguliše probavu i leči želudac. Ako redovno budete konzumirali vodeni kefir, više nećete imati problema sa zatvorom, nadimanjem i gasovima.

Takođe, vodeni kefir leči bubrege, kontroliše bubrežne puteve i izbacuje višak tečnosti iz organizma. Zastupnici ove vrste gljiva smatraju da zahvaljujući izbacivanju tečnosti vodeni kefir pomaže u gubljenju kilograma. Ova gljiva pomaže i u lečenju kožnih oboljena, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija i pomaže kod uboda osa, pčela i komaraca. Žene mogu da koriste vodeni kefir za lečenje vaginalnih infekcija, a rezultati su vidljivi nakon mesec dana redovne upotrebe. Takođe, ovaj kefir može da smanji i obilna krvarenja prilikom menstruacija. Kod muškaraca vodeni kefir pomaže u lečenju impotencije koja je uzrokovana nedostatkom vitamina i minerala ili stresom. Inače, vodeni kefir je poznat po tome da uklanje simptome stresa, kao što su opadanje kose, pucanje noktiju, suva koža, gnojne bubuljice itd. Dokazano je i da efikasno uklanja umor i pospanost, vraća energiju telu, a može da leči i neurološke probleme. Vodeni kefir se preporučuje i dijabetičarima, jer utiče na porast broja trombocita pa rane brže zarastaju.

Priprema vodenog kefira

1. U staklenu flašu sa dva litra vode ubacite 4 velike kašike šećera, po mogućstvu belog, jer je on najbolji za razmnožavanje. Ako želite da se gljiva brže razmnožava stavite više šećera, a ukoliko stavite manje šećera gljiva će se sporije razmnožavati. Umesto belog može se koristiti i smeđi šećer ili med, a dijabetičarima se preporučuje korišćenje fruktoze. Nipošto nemojte koristiti veštačke zaslađivače.

2. U vodu ubacite kristale, tako da prekriju dno posude, odnosno 5-6 velikih kašika kristala. Nemojte koristiti metalnu, već drvenu ili plastičnu kašiku.

3. Ubacite 7 suvih grožđica ili suvih smokvi ili šljiva.

4. Dodajte jedan limun presečen na pola, jer on će dati ukus ovom napitku i dodatno ga obogatiti vitaminom C. Takođe, limun će umanjiti miris kvasca i fermentacije. Umesto limuna možete staviti i mandarinu ili narandžu, a može se koristiti i bobičasto voće poput malina, kupina i jagoda, ali njih treba posebno izmiksati.

5. Poklopite flašu, a na poklopcu probušite nekoliko rupica. Držite flašu na sobnoj temperaturi.

6. Fermentacija vodenog kefira može trajati od 24h do 72h, u zavisnosti da li želite slabiji ili jači kefir. Tokom fermentacije ćete primetiti da je suvo voće isplivalo na površinu.

7. Kada je fermentacija završena procedite kroz cediljku mešavinu iz flaše, pa dobijenu isceđenu tečnost naspite u čistu flašu i pijte u toku dana.

8. Kristale operite u hladnoj vodi i ponovite ceo postupak.

Napomena

Zastupnici upotrebe vodenog kefira kao lekovitog preparata tvrde da i deca mogu da ga koriste onda kada počnu da konzumiraju jogurt i druge mlečne proizvode. U tom slučaju bi bilo najbolje da fermentacija ne traje duže od 24 h, kako u kefiru ne bi bilo previše alkohola. Preporučuje se da se deci ovaj napitak daje odmah nakon ceđenja, jer se i kasnije nastavlja fermentacija.

Takođe, ako se kefir daje deci najbolje je da umesto šećera stavite med. Što se tiče trudnica, i one mogu koristiti vodeni kefir za regulisanje stomačnih problema u toku trudnoće. Nisu dokazani neki neželjeni efekti ovog napitka, ali ipak je najbolje da se posavetujete sa lekarom pre upotrebe bilo kakvog dodatka ishrani.