You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kako se pravilno jede nar i za šta je dobar?

Kako se pravilno jede nar i za šta je dobar?

Sočno primorsko voće, lako prepoznatljivo po svom obliku, boji i bogatoj unutrašnjosti punoj slatkih tamno crvenih bobica, kraljevski nar, najviše se uzgaja u Kini, Iranu i Turskoj, ali i na Mediteranu. Njegov ukus može da varira od blago kiselkastog, pa do veoma slatkog, kakav najčešće nalazimo u prodaji.

Međutim, doći do njegovih dragocenih, sočnih bobica nije lako i gotovo da nema osobe koja zna jednostavan način kako da očisti ovu lepu voćku. Ipak postoji par praktičnih koraka kako najlakše i najbrže doći do ukusne unutrašnjosti i uživati u čarima ovog mediteranskog voća.

Kako se pravilno jede nar i za šta je dobar

Blagodeti nara

Nar, na latinskom Punica Granatum, svoje poreklo vodi iz drevne Persije. Za njegove čari su znali i satri Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani i od davnina su ga uzgajali kao ukrasnu, lekovitu i jestivu biljku.

Plod nara je veoma zdrav. Obiluje vitaminima, posebno vitaminom C, A i E. Takođe sadrži i važne minerale, gvožđe, kalcijum, magnezijum i natrijum. Osim ukusnog i sočnog ploda, lekoviti delovi nara su i njegovi listovi, koren, ljuska, pa i cvet. Neke naučne studije su pokazale da konzumiranje nara smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

  • Dobar je za prostatu i pomaže ublažavanju simptoma menopauze.
  • Ima antiupalno, antikancerogeno dejstvo i usporava arteriosklerozu.
  • Reguliše probleme sa varenjem i poboljšava apetit.
  • Pomaže izlučivanje žuči i mokraće.
  • Dobar je za zdrave i lepe nokte i kosu.

Kako očistiti nar?

Pored svih njegovih korisnih svojstava i predivnog ukusa, dolazak do sočnih bobica nara je prava muka, zbog koje neki jednostavno odustaju od ove voćke ili je upotrebljavaju jako retko.Čišćenje nara redovno ostavlja nered u kuhinji, završava se flekama, a pritom se izgubi mnogo kvalitetnog soka ovog raskošnog ploda.  Ipak, postoje tri dobra predloga kako na lakši način očistiti plod nara.

Čišćenje kuhinjskim nožem – Za čišćenje nara uz minimalni gubitak ukusnog soka je potreban manji kuhinjski nož. Najpre prvo plitko odrezati krunu, odnosno sam vrh ploda, kao i samu bazu. Zatim napraviti četiri uzdužna reza, kao kada ljuštimo pomorandžu. Kada se odseče kruna, vidi se kako je raspoređena bela membrana koja štiti bobice, te je najbolje da po njoj pravimo i rezove. Rezovi ne treba da budu dublji od dva milimetra. Laganim mrdanjem otvoriti nar i izrezati na četiri dela. Potom se mogu pažljivo izvaditi zrna. Ova tehnika je nešto dugotrajnija i zahteva strpljenje, ali se njom čuva najveći deo soka.

Čišćenje nara uz pomoć vode – Umesto da besomučno ljuštimo koru i oštećujemo bobice, plod nara možemo da isečemo na pola i potopimo u posudu sa vodom. Kora će se u vodi mnogo lakše oljuštiti, bez pucanja bobica i fleka. Na kraju izvaditi iz vode ostatke kore i procediti ukusne bobice. Nar se može razdvojiti i na četiri dela, kao u prvom postupku.

Čišćenje udaranjem – Bobice nara zapravo mogu da se istresu iz isečenog ploda. Preseći nar na pola, okrenuti polovinu ka posudi i odozgo je udarati varjačom. Sočne bobice će same ispadati u posudu, bez dodatne štete, fleka i nereda. Nar takođe može da se podeli i na četiri dela, kao što je opisano u prvom postupku. Ova tehnika je najbrža, a bobice nara ostaju cele.