You are here: Home » Zdravlje » Kako smanjiti holesterol i trigliceride

Kako smanjiti holesterol i trigliceride

Visoke koncentracije holesterola i triglicerida danas nisu ni malo retka pojava. Brz život vodi ka brzom načinu ishrane i upotrebi hrane koja je prepuna aditiva, šećera i trans masti.

Zato je u savremenom dobu, naročito u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju, broj gojaznih osoba sa zdravstvenim problemima iz dana u dan sve veći.

Kako smanjiti holesterol i trigliceride

Uzroci visokih koncentracija holesterola i triglicerida  u krvi

Svi poremećaji lipida u krvi generalno se mogu podeliti na primarne i sekundarne.

O primarnim poremećajima govorimo u slučaju postojanja naslednih oboljenja koja dovode do visokog nivoa masti u krvi, dok o sekundarnim poremećajima govorimo u slučaju postojanja metaboličkog sindroma kod pacijenata (visok pritisak, dijabetes, gojaznost i visok procenat masti u krvi), ali i kod raznih bolesti jetre i bubrega koji na neadekvatan način ne regulišu sintezu, upotrebu i razgradnju masti. Takođe visoke koncentracije tih, po organizam štetnih masti, mogu se naći i kod trudnica, kod upotrebe pojedinih grupa lekova ili pak kod bolesti alkoholizma.

U narodu je takav, loš holesterol poznatiji i kao LDL, dok je dobar holesterol označen kao HDL, te se pri svakom analiziranju krvi teži da vrednosti ovog prvog budu što je moguće manje, dok bi vrednosti HDL holesterola smele da budu nešto više.

Nefarmakološke mere za terapiju hiperholesterolemije

Pored brojnih lekova i prirodnih sastojaka koji su danas u širokoj upotrebi u terapiji hiperlipidemije i hiperholesterolemije, pre svega nam je dužnost da se pozabavimo nekim nefarmakološkim merama za smanjenje masti u krvi.

U te mere svakako spada smanjenje unosa prostih šećera u organizam, dakle smanjen unos slatkiša, kao i belog brašna koje je u sastavu brojnih peciva i hleba. Obroke bi trebalo pravilno rasporediti i dozirati, tj jesti češće, a manje obroke na dan. Takođe, od velike je važnosti i dozirana fizička aktivnost, te ako niste u mogućnosti da posetite teretanu, bavite se brzim hodanjem, trčanjem, ili makar povećajte broj sati šetnje na dan. Takav, zdrav način života, podrazumeva svakako i prestanak pušenja i konzumacije alkohola.

Lekovi u borbi protiv visokog holesterola i triglicerida

Od lekova koji su danas najpopularniji i koriste se u terapiji visokih nivoa holesterola i triglicerida u krvi najviše se koriste statini. Kod nas su najpoznatiji simvastatin, atorvastatin, lovastatin, pravastatin. Naravno, svaki od ovih lekova poseduje i svoje fabričko ime u zavisnosti od proizvođača.

Ovi lekovi deluju tako što regulišu brojne procese u organizmu, a sve u cilju smanjenja koncentracije štetnih masti u krvi. Mogu delovati direktno ili indirektno, preko raznih enzima, na smanjenje proizvodnje lošeg holesterola i triglicerida, na njihovo povećano preuzimanje iz krvi i razgradnju, a sve u cilju smanjenja njihove koncentracije u krvnoj plazmi.

Za smanjenje triglicerida zaduženi su lekovi koji pripadaju grupi koja se naziva fibrati, a tu spadaju takozvani gemfibrozil, fenofibrat, ciprofibrat i bezafibrat. Oni smanjuju nivo triglicerida u krvi i do 50%, dok HDL smanjuju i do 20%.

Kombinovane efekte za smanjenje štetnih masti u krvi ima i niacin (nikotinska kiselina), kao i anjonske smole i inhibitori intestinalne resorpcije holesterola.

Sveukupni uticaj prethodnih lekova ali i nefarmakološkog vida prevencije bolesti, ide u pravcu smanjenja rizika od nastanka aterosklerotskih procesa u krvnim sudovima, infarkta, kako srca tako i mozga, zatim smanjenju rizika od nastanka brojnih drugih bolesti kakve su dijabetes melitus, visok krvni pritisak, masna jetra, insuficijencija bubrega i dr.

Omega-3 masne kiseline

U preveniranju nastanka visokih koncentracija masti u krvi, poslednjih godina primat se daje omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline spadaju u esencijalne masne kiseline koje se moraju unositi putem hrane jer ljudski organizam nije u mogućnosti da ih sintetiše. Najveće količine ovih kiselina zastupljene su u ulju morskih račića, u ribi kakva je tuna, losos, haringa, bakalar i druge, mada je danas dostupan i veliki broj lekova tj dijetetskih suplemenata koje obiluju u ovim kiselinama, i dostupne su za svakodnevnu upotrebu, i to naročito za regulaciju HDL holesterola i triglicerida u organizmu. Shodno tome upotreba ove vrste hrane dovodi i do smanjenja aterosklerotskih procesa u organizmu, pa je veoma bitna i za preveniranje bolesti kakve su srčani i moždani udar, u narodu poznatiji kao infarkt i šlog.

Prirodni lekovi u borbi protiv visokog holesterola i triglicerida u krvi

Neke od namirnica koje „prirodnim putem“ mogu smanjiti visoke koncentracije holesterola i triglicerida u krvi su sledeće:

  • crveni pirinač – izuzetno zdrava namirnica koja se koristi u ishrani, i za koju je dokazano u brojnim istraživanjima, da u značajnom procentu, za samo 2 meseca konzumacije, dovodi do vidnog smanjenja LDL holesterola i triglicerida, a da pozitivno deluje na nivo HDL holesterola
  • limun, nar, jabuka i grejpfrut – smatraju se takođe veoma korisnim namirnicama za očuvanje krvne slike i krvnih sudova, pre svega jer obiluju vitaminom C kao najboljim antioksidansom, tj čistačem organizma od štetnosti. Jedna limunada dnevno ili čaša soka od nara i grejpfruta umnogome smanjuje rizik od stvaranja masnih plakova na zidovima arterija
  • crno grožđe – i opšte poznata lekarska preporuka o konzumaciji jedne čaše vina dnevno za zdravlje krvotoka 
  • beli luk – jedan od najboljih tretmana za celokupno zdravlje organizma, koji smanjuje potrebu za lekovima, a isto tako smanjuje i LDL, a povećava HDL holesterol 
  • neizostavna plava riba i koštunjavo voće – koji su kako smo gore i pomenuli izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama. Dakle u svoju ishranu uvrstite što je moguće više ribe, ali i oraha, badema, lešnika i pistaća 

Prema preporuci američkog lekarskog društva, postoje i određeni suplementi koji pozitivno sudeluju u regulaciji nivoa masti u krvi. Takvi su: vitamini A, C, D, E, K, A, zatim minerali kalcijum, magnezijum, ali i L-karnitin, koenzim Q-10, zeleni čaj, beli luk, kajen i druge lekovite trave. Ukoliko je to moguće vodite što zdraviji život bez trans masti, pohovane i pržene hrane, i uz pomoć zdravih i prirodnih lekova umanjite vaše posete lekaru.